Biraz da “modaya uyum sağlayan” balıklardan söz edelim. Zebra ya da leopar desenleri ile trendleri takip eden balıklardan biri zebra danio balığı. Doğal yaşam alanları Hindistan ve Pakistan gibi Güneydoğu Asya ülkeleri. Birçok farklı ortamda yaşamaktan hoşlanır ancak genelde en sevdiği sular akıntılı nehirlerdir diyebiliriz. Sazangiller familyasına aittir. Yaklaşık 4-6 cm boyundadır ve yumurtayla çoğalır. Barışçıl ve bakımı kolay bir tür olmasına karşın, çiftleşme döneminde biraz gergin, biraz agresif olabilir. Hormonların etki etmediği canlı var mıdır sanki? Zebra balıkları için sürü balıklarıdır diyebiliriz.
Akvaryumda kolayca çoğalırlar. Brachydanio rerio ya da Danio rerio bilimsel adı olan balıklar zebra balığı ya da zebra danio olarak bilinirler. Popüler akvaryum balıklarındandır ve özellikle balık beslemeye yeni başlayanlar için idealdir. Zebra balıkları aynı zamanda genetik araştırmalarda da kullanılır. Çok hareketli balıklar olduğu bilgisini de verelim. Son zamanlarda genetiği ile oynanarak yeşil floresans, kırmızı floresans ya da sarı floresans gibi çeşitleri de vardır ancak bunların tamamı ticari amaçlıdır.
Zebra danio balığı bakımı
Zebra danio balığını cazip yapan nedenlerden biri bilindiği üzere vücudunun çizgili deseni. Hareketli ve meraklı bir yapısı var. Bakımı kolay bir balık türüdür, birçok türle uyum sağlar. Akvaryumda genelde 5 cm’e kadar ulaşabilir. Sürüler halinde beslenmesi önemli bir ayrıntıdır çünkü aksi durumlarda agresifleşme ihtimali vardı. Uzun ömürlü balıklar değillerdir, ortalama ömürleri 2 ila 3 sene arasında değişiklik gösterebilir. Zebra danio balığı hızlı balıklardır. Kendi boyunda ve hızında balıklarla bir arada yaşayabilir. Genelde akvaryumun tamamında yüzer yani özel olarak şu seviyelerde yüzer diyemeyiz; diğer bir deyişle akvaryum, onundur! Dediğimiz gibi sürü halinde yaşamayı sever bu nedenle akvaryumda birkaç tane bulundurmanızda yarar olacaktır. Aksi halde kendini yalnız hissedip, mutsuz olabilir çünkü. Eğer bir sürü oluşturursa bu agresif tavırlardan uzaklaşır.
Zebra danio akvaryumu nasıl olmalıdır?
Her zaman olduğu gibi biz yine işe pH derecesi ile başlayalım. Zebra danio balıkları için 6,5 ila 7,2 arası bir pH değeri ideal olabilir. Sıcaklık olarak 18 ila 25 cm aralığı olabilir. Su sertliği olarak ise yumuşak ve orta sert sularda yaşayabilirler. En az 40 litrelik bir akvaryum gereklidir. Zebra danio balığı genelde uyumludur ancak bazı akvaryum severler tarafından agresif de bulunabilirler kimi zaman. Gökkuşağı balıkları, gurami balıkları, kılıçkuyruk balığı, çöpçü balığı ya da vatoz gibi balıklarla beraber yaşayabilirler.
Zebra balığı ne yer?
Zebra danio balığı zor balık türlerinden olmadığı gibi yem konusunda da size sıkıntı çıkarmaz. Hemen hemen verdiğiniz her yemi yiyecektir. Doğal ortamında böcekler, kurtçuklar ya da yosunlarla beslenir. Bazen kabuklu canlıları da yeme eğilimi olabilir. Pul yemlerle besleyebilirsiniz ya da arada canlı veya donmuş yemler verebilirsiniz. Yem seçiminde çeşitliliğe önem vermenizde yarar var çünkü tek çeşit yemler sıkıcı olabilir. Ara sıra donmuş yem verebilirsiniz. Kan kurdu, artemia ya da su piresi ile besleyebilirsiniz örneğin, muhtemelen çok hoşuna gidecektir.
Zebra danio yumurtlama belirtileri
Üretimi de beslenmesi ve bakımı gibi kolaydır. Daha önce hiç balık beslemediyseniz bile yine de size zor gelmeyecektir. Üreme döneminde erkek ve dişileri ayırıp farklı akvaryumlara koymanızda yarar var. Zebra danio balığı cinsiyet ayrımı için şöyle bir fark söylemek mümkün; dişiler genelde daha şişmandır ve karın kısımları daha iridir. Erkekler ise daha narin ve ince yapıdadır. Erkek ve dişiler ayrı akvaryuma koyduktan sonra onları en az bir hafta canlı yemlerle beslemeniz iyi olur. Bir haftalık konsantre bakımın ardından zaten dişilerin karnı yumurta ile dolacak ve irileşecektir. Balıklar üremeye hazır hale geldiğinde erkek ve dişileri üreme akvaryumunda buluşturmak gerekir ki zaten yumurtlama da muhtemelen hemen ertesi gün gerçekleşecektir. Yumurtaların çatlaması yaklaşık 48 saati bulabilir.