Tamamen bir yanlış anlaşılma üzerine kurgulanmış bir balık hikayesi paylaşacağız sizinle. Çöpçü balığını bilir misiniz? Muhtemelen akvaryumdaki çöplerin temizlenmesine yaradığı, suda çar çöp ne varsa silip süpürdüğü kanısında olabilirsiniz. Çöpçü balığının adındaki yanlış anlaşılma, akvaryumu temizlemesi fikri ile başlıyor. Oysaki çöpçü balığı akvaryumu temizlemez, pislikleri yemez. Sadece dibe düşen yemleri arar, bulur ve yer. Bu özelliği ile dipteki yemlerin bozulmasını, çürümesini önler dolayısı ile akvaryum suyunun bulanmasını engellemiş olur. Bilimsel adı corydoras paleatus’tur. Doğal yaşam alanı Güney Amerika’dır.
Çöpçü balığı denmesinin nedeni, akvaryumun dibindeki artık yemekleri yemesidir, bu nedenle çöpçü balığı olarak anılır. Hemen hemen tüm akvaryumlara uyum sağlar bu nedenle en yaygın beslenen akvaryum balıklarındandır. Çöpçü balığı ne kadar büyür sorusunun yanıtı ile devam edelim. Çöpçü balıkları ortalama 7 ila 10 cm arasında bir balık türüdür. Bedeni sert bir tabaka ile kaplıdır. Bu sert tabaka bir kabuk görevi görür ve dışarıdan gelen tehditlere karşı onları korur. Uygun koşullar olduğu sürece 7 yıla kadar yaşayabilirler. Çöpçü balığının pek çok alt türü de vardır. Çöpçü balığı türlerinden birkaçı şunlardır;
- Yelken kuyruklu çöpçü balığı
- Komando çöpçü
- Cüce çöpçü
- Dikenli çöpçü
- Bronz renk çöpçü
- Panda çöpçü
- Ters yüzen çöpçü
Çöpçü balığı ne yer?
Doğal yaşamlarında kurtçuk, larva, bitki ve böceklerle beslenirler genellikle. Dipten beslenmeleri ile meşhurdur. Hassas bıyıkları vardır bu bıyıklar sayesinde zemini karıştırır ve yemi bulur. Dibe batan tablet yemler, dip yemleri ile beslenirler. Pul yemler ile beslenen balıkların hâkim olduğu bir akvaryumda çöpçü balığı besliyorsanız bu durumda tanelerin dibe indiğine emin olmanız gerekir ki çöpçü balığı aç kalmasın. Çöpçü balığı protein ağırlıklı yemlerle de beslenebilir. Örneğin su piresi, artemia, kan kurdu gibi zengin proteinleri diyetine ekleyebilirsiniz. Çöpçü balıkları dipte gezinen balık ve karides yavruları için tehlikeli olabilir; dip yemi konusunda hassas olduğunu düşünürsek onları da yiyebilir.
Çöpçü balığı akvaryumu nasıl olmalıdır?
Öncelikle çöpçü balığının hangi balıklarla uyumlu olacağı ile başlayalım bu akvaryum işine. Çöpçü balığı genel olarak uyumlu balıklardır. En sık anlaştığı balık çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; lepistes, neon tetra ya da ufak tetra türleri, moli balığı, melek balığı, japon balığı, discus gibi türlerle uyumlu olabilir. Kendi cinsleri ile de arası iyidir. Kalabalık sürüler halinde yaşamayı severler. Ancak çiklet ya da astronot balığı gibi agresif türlerden uzak tutmak gerekir; beta balığını saymıyoruz bile! Çöpçü balığı akvaryumuna gelince… Çöpçü balıkları için ideal pH seviyesi 6.0 ile 7.6 arasındadır. Yüzmek için açık alanları severler bu nedenle çok küçük akvaryumlar için uygun değildir. Akvaryumun içine zemin bitkisi koymanız uygun olmaz çünkü balıklar yem ararken bitkileri kökünden çıkarabilir. Nitrat oranına dikkat etmeniz gerekir. Yüksek nitrat enfeksiyona neden olabilir ve çöpçü balığı neden ölür sorusunun üzücü bir yanıtı olabilir. Yüksek nitrat, balığın beslenmesini engeller ve balık açlıktan ölebilir. Çöpçü balıklarının yan yüzgeçlerinde keskin ve sivri dikenleri vardır. Dikenlerin zarar görmemesine dikkat edin özellikle transfer esnasında.
Çöpçü balığı cinsiyet ayrımı
Dişi çöpçüler erkeklere göre daha iridir. Erkekler ise daha renkli olurlar. Erkek çöpçü dişiye oranla daha büyük bir sırt yüzgecine sahiptir. Dişilerin ise karın kısımları daha geniştir. Erkeklerin yan yüzgeçleri daha sivri uçlu olabilir, dişilerinki ise daha az sivridir. Bir fark da anal yüzgeçlerde çıkar karşımıza. Erkek çöpçü balığının anal yüzgeci dişiye göre daha sivri uçludur.
Çöpçü balığı çiftleşmesi
Eğer akvaryumunuzda iki erkek bir dişi var ise üretim daha verimli olabilir. Çöpçü balıkları T pozisyonunda çiftleşirler; ilginç olan nokta şu ki dişi çöpçü balığı erkeğin üreme organından sperm içer. Dişi çöpçü balıkları, karın yüzgeçleri ile oluşturduğu kesenin içindeki yumurtalar böylelikle döllenir. Daha sonra dişi, yumurtaları güvenli bir yere bırakır. Çiftleşmeden ortalama 3 gün sonra yavrular yumurtadan çıkar.