Büyümeyen köpek cinslerinden ve dünyanın en popüler köpek ırklarından biri olan Pomeranian Boo, Türkiye’de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip. Kucak köpeği diyebilir miyiz? Aslında evet, zira kendisi ufacık tefecik. Oyuncak köpeğe benzeyen bu tatlı dostlara kayıtsız kalmak imkânsız. Çok sık ve yumuşak tüyleri vardır. Tüylerinin okşanmasına da bayılırlar. Boo köpekler 7 renkte görülebilir. Daha doğrusu kürklerinin renkleri bu renkleri barındırır; krem, turuncu, kahverengi, açık kahverengi, kızıl, beyaz ya da siyah. Bazen iki renkli Pomeryan köpek de görülebilir. Bu arada Pomeranian cinsi köpeklere Boo adının eklenmesinin nedeni de geçtiğimiz yıl ölen Boo isimli internet fenomeni köpektir. Adı Boo olan köpeğin cinsi Pomeranian’dır ancak o kadar büyük kitlelere ulaşmış ve kendini sevdirmiştir ki ırkın bile adına hükmetmiştir!
Boo köpekleri Wolfspitz ya da Spitz olarak bilinen iki türden üremiştir. Adlarını Baltık Denizi kıyısındaki Pomeranya bölgesinden alır. Pomeranian’lara ait en eski kayıt James Boswell’in Almanya ve İsviçre’ye dair gezi notlarından yer alıyor. Aynı zamanda Kraliçe Charlotte ve Kral 111. George’da bu cinsi İngiltere’ye getirerek üretilmeleri konusunda teşvik sağlamışlardır. Kraliçe Charlotte’un torunu Kraliçe Victoria tam bir Boo meraklısıydı. Kızıl Pomeranian köpeğini insanlara tanıttığında. Boo’lar bir anda popüler oldu. Pomeryan’lar kısa sürede ilgi odağı oldu, popüler bir köpek haline geldi. Öyle ki Napolyon’un eşi İmparatoriçe Josephine ve İngiltere Kralı IV. George da bu köpeğe sahipti.
Pomeranian Boo özellikleri
Yukarıda da dediğimiz gibi oyuncak köpek tabiri tam da bu ırk için kullanılmış. Hareketli, kıpır kıpır, arkadaş canlısı bir “zıp zıp”tır kendisi. Ağırlığı erkeklerde ve dişilerde 1,5 ila 3 kilo civarıdır. Arkadaş canlısı ve heyecanlı yapıları çenelerine vurmuş köpeklerdendir; diğer bir deyişle enerji seviyelerindeki yükseklik bol bol havlamalarına neden olabilir. Havlayan köpekler listesinin daimî elemanlarındandır yani. Ortalama 12 ila 16 yıl arasında yaşarlar. Tüylerinin arasında çok gözükmese de o minik kulaklar diktir. Tüyleri yumuşak, taranması kolaydır. Öz güvenleri bir hayli yüksektir. Kendinden büyük köpeklere tabiri caizse ahkam keser. Bol bol havlarlar, bu sadece kapı çalınmasına ya da birini görmesine değil herhangi bir sebep olmaksızın gerçekleşir. Aktif köpekler olduğu için egzersize ihtiyaçları vardır. Zekâ konusunda oldukça iyidirler. Çocuklarla araları iyidir. Çok iyi bir bekçi köpeğidir aynı zamanda. Çünkü sürekli havlama ve yaygara çıkarma eğilimleri vardır ki bu da sizi her an alarmda tutar.
Pomeranian Boo fiyatları nasıldır?
Doğrusunu söylemek gerekirse Boo köpekler pahalı mıdır sorusunun yanıtını “evet” olarak vermemizde yarar var. İlk popüler olduğu dönemlerde 20 binleri bulan fiyatlar elbette orijinal boo köpek fiyatlarıydı. Bir de bunların tilki suratlı olanları var, onlar nispeten daha uygun. Boo köpek fiyatları ortalama 4.500 ile 30.000 arasında değişiklik gösterir. Pahalı ve “lüks” sınıfına giren bir köpek olduğundan barınaklarda bulunma şansı düşük. Çok özel nedenlere barınağa verilmek durumunda kaldıysa o başka elbette…
Boo köpeklerde sık görülen hastalıklar nelerdir?
Pomeranyalılar genel olarak sağlıklıdır ancak tüm ırklar gibi belli sağlık koşullarına yatkındır.
Alerjiler: Bazı Pomeranyalılar, temas alerjilerinden gıda alerjilerine kadar çeşitli alerjilerden muzdarip olabilir. Pomeranian’ınız pençelerini yalıyor veya yüzünü çok fazla ovuyorsa, alerjisi olduğundan şüphelenin ve veterinerinize kontrol ettirin.
Epilepsi: Bazı Pomeranyalılar epilepsi nöbet geçirir. Boo’nuzda nöbet varsa, hangi tedavinin uygun olduğunu belirlemek için mutlaka veterinere götürün.
Göz Problemleri: Pomeranian’lar katarakt, kuru göz ve gözyaşı kanalı sorunları dahil olmak üzere çeşitli göz problemlerine eğilimlidir. Bu problemler genç erişkin köpeklerde görülebilir ve tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Kızarıklık, yara izi ya da aşırı yırtılma fark ederseniz veterinerinize başvurun.
Kalça Displazisi: Kalça displazisi bazen Pomeranian’larda görülür. Genetik, çevre ve diyet dahil olmak üzere birçok faktörün kalça ekleminin bu deformitesine katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Legg-Perthes Hastalığı: Bu kalça eklemini tutan başka bir hastalıktır. Birçok oyuncak ırk bu duruma yatkındır.
Patellar Luxation: Bu, Poms için çok yaygın bir sorundur. Patella dizkapağıdır. Lüksleşme, anatomik bir parçanın çıkığı anlamına gelir. Bu sakatlayıcı olabilir ancak birçok köpek bu durumla nispeten normal yaşam sürmektedir.
Diş Problemleri: Boo’lar diş ve diş eti problemlerine ve erken diş kaybına eğilimlidir. Düzenli olarak veteriner kontrolü gerektirir.
Pomeranian’lar nasıl beslenmelidir?
Obezliğe meyilli köpekler olmasalar da iştahları yerindedir. Buna bir nevi arsızlık da diyebiliriz. Burada önemli noktalardan biri vitaminler. Doğru beslenme eğilimi onu hastalıklarda koruyacağı gibi sizinle daha kaliteli zaman geçirmesine de olanak sağlayacaktır. İhtiyacı kadar yemeği, doğru oranda ve yeteri kadar vermek ilk şart. Peki bu yiyecekler neler? Elbette beslenme ritüeli yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna bağlı olarak şekillenir. Ortak olan şu ki belli oranda protein, yağ ve vitamin harmanları günlük mamalarıyla sağlanmalı ve ona göre bir program oluşturulmalıdır. Bu cinsin diğer ırklardan farkı çiğ sebze dahi tüketebilmesi. Meyve ve et ile de beslenebilir, hayır demeyecektir. Boo köpek ne sıklıkla beslenmeli sorusuna da şöyle yanıt verelim. Sık ve az yemek ihtiyacı vardır. 3 aylıktan 12 yaşa kadar günde 3 kez beslenmesi önerilir. Öğün aralarında eğitim ve eğlence için ödül mamaları ya da hoşuna giden atıştırmalıklar verilebilir. Hazır mama hem pratiktir hem lezzetlidir. Yaş ya da kuru mama tercih edebilirsiniz. Yaş mama sürekli verilirse köpeğinizin ishal olma durumu olabilir. Kuru mama seçiminde de dikkatli olmakta yarar var. Kuru mamaya biraz et ya da kemik suyu ekleyebilir böylelikle mamayı hem daha lezzetli hem daha faydalı hale getirebilirsiniz. Beslenme konusunda hassas bir ırk olduğunun altını çizelim, özellikle yemek seçimlerinde dikkatli olmanız gerekir. Atık ve artık et olmayan, içinde zararlı tatlandırıcılar içermeyen, doğal içerikli ve yan ürün ya da dolgu malzemesi olmayan gıdaları tercih edebilirsiniz. Pomeranian cinsi köpeklere verilmemesi gereken gıdaları da şu şekilde sıralayalım; soğan ve sarımsak, kafein içeren yiyecek ve içecekler, çikolata, üzüm, kahve, mısır ve içinde mısır olan yiyecekler, ham deriden yapılan kemikler ve ödül mamaları, baharatlı yiyecekler. Bunlar Boo köpeklerde ciddi sindirim sorunlarına yol açacağı gibi çeşitli deri hastalıkları ve diş eti problemlerinin de doğmasına neden olacaktır.
Boo köpek aylık masrafı ne kadardır?
Boo’lar lüks köpek sınıfına giriyor olmalarına karşın masrafları göz korkutmaz. Her köpeğin olduğu gibi klasik giderleri vardır; mama masrafı, aşıları, veteriner kontrolleri. Yani sizi aylık çok büyük rakamlar beklemez. Tam fiyat vermek uygun olmasa da ortalama köpeklerle çok büyük farklar içermez. Çünkü biliyorsunuz zaten çok küçük bir ırk olduğu için çok yemek masrafı olmaz; kilolarca et yiyen bir kangalla kıyaslanacak hali yok elbette!
Boo köpek bakımı nasıl olmalı?
Boo’yu Boo yapan özelliklerden biri ipeksi tüyleri. Haliyle bu tüyler düzenli taranmaya ihtiyaç duyar. Bunun için özel taraklardan yararlanabilirsiniz. Hatta güzel koksun isterseniz tarağın üzerine çok küçük bir fıs olacak şekilde köpek parfümü sıkıp öyle tarayabilirsiniz. Boo’larda diş sağlığı çok önemli. Çünkü en çok sorunu dişlerinden yaşıyorlar diyebiliriz. Bu nedenle en azından haftada bir kere dişlerini fırçalamanızda yarar var. Köpekler genel olarak çok sık yıkanmaz ancak konu Boo ise bu ekstra hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur. Derileri hassas olduğu için çık sık yıkanmamalıdır. Düzenli egzersiz gerekir. Enerjileri çok yüksek olduğu için bir şekilde bunu dışa vurmaları bakımından iyi olur.
Pomeranian köpekler apartmanda beslenir mi?
Evet, apartman hayatı için yeterince küçük ve uyumludur. Ancak çok havlaması komşuları rahatsız eder mi işte üzerine düşünülmesi gereken bir konu. Boo köpekler ısırır mı sorusuna da yanıt verelim. Ne yazık ki bu köpekler ısırma eğiliminde olabilir. Her ne kadar çocuklarla anlaşsa da sevecen olsa da ve hatta arkadaş canlısı olsa da ısırma eğiliminde olduklarının da altını çizmekte yarar var.