Kocaman, dev, büyük, aşırı büyük bir tüy yumağı ile karşı karşıyayız. İri cüsselerine “iliştirilmiş” sevimli ve bebek suratı ile nam salmış bir ırk; Newfoundland. Tarihine dair birden fazla düşünce var. Göçebe Kızılderili köpeklerinin ya da Viking ayı köpeklerinin torunu olabilir, Labrador’un akrabası olduğuna dair de görüşler var. Newf ya da Newfie olarak da bilinir. Kökeni Kanada’dır adını da yine burada bulunan Newfoundland’dan alır. Melezlenme sonucu ortaya çıkmıştır ki Viking köpekleri üzerinde durulur. 1600’lü yıllarda ortaya çıktığı düşünülür. Newfoundland’lar ağır balık ağlarını çekermiş o dönem. Hatta bottan düşen denizcileri kurtarmak için bile kullanıldığı söyleniyor. Bir dönem sayıları bir hayli azaldı. Buna rağmen Avrupa’ya ihraç edildiler ve gösteri köpeği olarak ün saldılar. Yazımızın başında akrabaları ile olan karışık görüşlerden bahsetmiştik. Bazı kaynaklarda Saint Bernard ve Tibet Mastifi ile akraba oldukları da söyleniyor. Bilinen şu ki Newfoundland’lar balıkçılar için çalışan köpeklerdir. Küçük olanlara Lesser Newfoundland, büyüklere ise Greater Newfoundland denirdi. Balıkçılara yardım etmekle kalmaz bazı araç gereçleri taşıyan yük arabalarını da çekerdi. Güçlü köpek olmalarından dolayı ağır işlerde görev alırdı. Bir dönem soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelse de sonradan sayılarında büyük bir artış yaşandı ve günümüzde sevilen ırklardan biri olarak hayatına devam ediyor. Geçelim mi fiziksel özelliklerine? Hadi…
Newfoundland fiziksel özellikleri
Önce şu tüy yapısı ile başlayalım. En yaygın ve bilinen rengi siyahtır. Dış kürkü sık ve daha yağlıdır. Alt kürk ise düz ve hafif dalgalıdır. Newfoundland’lar hakkında ilginç detaylardan biri suya dayanıklı oluşudur. Bahsettiğimiz sula öyle böyle değil yalnız… Bildiğimiz çivi gibi sulara atlaması ile ünlüdür. Mükemmel bir yüzücüdür aynı zamanda. Sular donduğunda bile yüzebilir o derece dayanıklıdır soğuk sulara. İri başı ve cüssesine rağmen gözleri küçüktür, rengi koyudur. Burun rengi genelde siyahtır. Patilerinden perdeler vardır ki bu rahat yüzmesine yardımcı olur. En yaygın renk türüne siyah dedik ancak bronz ya da siyah-beyaz da görülebilir. Şimdi size vücut ölçülerinden bahsedelim, yazımızın başındaki “iri, kocaman” tabirlerinin dayanağını da açıklamış olalım. Bu dev ırkın büyük boy köpek türüne girdiğini söylememize gerek yok zaten cüsse bize her şeyi anlatıyor. Yüksekliğinin boyutu erkeklerde 69 cm ile 74 cm olabilir, dişilerde ise 63 cm ila 69 cm aralığında rastlarız. Kiloları erkeklerde 68 kiloya kadar ulaşabilirken dişilerde 54’ü bulur. Ortalama yaşam süreleri 12 yıl civarıdır.
Newfoundland karakter özellikleri
Bu kadar sevimli bir yüzden saldırgan, asi, kötü huylu bir köpek çıkar mı? Çıkmaz, çıkmamalı. Neyse ki Newfoundland’ların huyu da yüzü gibi güzel. İyi karakterli bir köpek türü. Ailesine karşı koruyucu ve bağlı. Hayvanlarla ya da diğer insanlarla da iyi anlaşır, hemen arkadaş olmak ister. Salyaları akabilir ki bu özellikleri Saint Bernard’lara benzer. Salya sorunu olan köpeklerin başında geliyor diyebiliriz. Havlama volümü yüksektir, kendi kendine içine içine havlayan köpeklerden değildir yani. Bastığı yeri titretir sözündeki gibi havladığı yeri de inletir desek yeridir. İyi gözlemcilerdir, etrafa olup biteni dikkatle takip ederler. Güvenilir bir köpektir, hareketlerinde tutarsızlık yoktur. Sabırlıdır ve oyuncudur. Çocuklarla arası iyidir. Suyun içinde olmaya bayılır, zaten yüzmeyi de çok sever söylemiştik. Su içerken etrafı dağıtması ile ünlüdür. Bu nasıl bir özellik diyebilirsiniz, haklısınız. Ancak Newfoundland’lar su içerken biraz dağınık içmeleri ile meşhurdur. Eğitim konusunda biraz zorlanabilirsiniz. Sakin ve pozitif bir tonda yaparsanız daha rahat bir süreç geçirirsiniz. Ses tonuna karşı duyarlı bir yapısı vardır. Sıcaklarla arası hiç iyi değildir, serin hava ister. Apartman bakımı için uygun mudur tartışılır. Huyu suyu iyidir ancak bu kadar iri bir köpeği evde beslemenin zorlukları olabilir. Eğer bahçede besleyecekseniz de onu sıcaklardan korumanız gerekir. Aksi halde bundan hiç hoşlanmaz.
Newfoundland tüy yapısı
Bu kadar bol tüylü bir hayvanın hiç tüy dökmemesini beklemiyorduk zaten nitekim Newfoundland bizi şaşırtmadı. Evet, Newfoundland’lar bol bol tüy döker. Tüylerinin dolaşması ve hatta düğüm olması sık rastlanan bir durumdur özellikle ayak kısımları ve kulak arkaları. Bu nedenle imkânınız varsa her gün, yok ise de 2 günde bir fırça ile taramanız önerilir. Tüylerini yumuşatması ve düğümlerin daha kolay çözülmesi için köpek tüyleri bakım ürünlerinden birinden alabilirsiniz ancak derilerinde hassasiyet oluşturma ihtimaline karşı veterinerinizin de görüşünü alın öncelikle.
Newfoundland’larda sık rastlanan hastalıklar
Newfoundland’lar da kalça displazisine yatkın olan köpek türlerindendir. Yanı sıra SAS hastalığına da eğimlidir. Bu hastalık bir nevi aort darlığıdır. Bu türe rastlanan bir hastalıktır. İştahlı bir köpektir, çabuk kilo alan bir yapıdadır. Bu nedenle beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Uygun beslenme koşulları için veteriner hekiminiz size bilgi verecektir. Newfoundland’ların bazılarında erken ve ani ölümlere neden olabilecek kusurlu kalp kapakçığı da olabilir.