Hayvan sahibi olmaya karar verdiğimiz an, planlanması gereken bazı durumlar oluşur. Hayvan sahiplenmek yalnızca sevgiden ibaret değildir; başlı başına bir sorumluluk gerektirir. Bu nedenle hayvan sahibi olmadan önce tüm bunları göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin aşı takvimi, düzenli veteriner kontrolü, bakımı, maması, suyu derken karşımıza bir dizi sorumluluk çıkıyor. Bunların içinde en önemli olanı sağlıktır. Sağlığını korumak, düzenli kontrollerini yaptırmak ve gereken özeni eksiksiz göstermek gerekir. Konu sağlık olunca da ilk ve en önemli şey doğru veteriner hekim seçimidir. Veteriner hekimler, hayvanların sağlıklarını korumak için özveriyle çalışırlar bize de onların önerilerini uygulamak kalır. Veteriner hekim seçimi, evcil hayvanınız için alacağınız en önemli kararlardan biridir çünkü sağlık kontrolü ve takibi seçtiğiniz veterinerin sorumluluğu altında olacaktır. Bu nedenle doğru bir hekim seçimi yapmak gerekir. Veteriner hekim seçiminde göze alınması gereken bazı hususlar vardır. İster kedi, ister köpek, ister kuş, ister balık; tüm canlıların iyi bakıma gereksinimi vardır. Bu bakımı aksatmadan yaparsak, ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma olasılığımız da düşer. Bugün konumuz doğru veteriner hekim seçiminde dikkat edilmesi gerekenler. Veteriner hekim seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair birkaç paylaşım yapacağız. İsterseniz maddeler halinde kısaca değinelim.
Veteriner hekim seçimi nasıl yapılmalıdır?
Evcil hayvanlarla yaşamaya başladığımız andan itibaren atmamız gereken en önemi adımlardan biri veteriner hekim tercihidir. Veteriner hekim, aynı zamanda evcil hayvanınızın en büyük güvencelerinden biri olacaktır. Bu nedenle evcil hayvanınızı güvenle tedavi ettirebilecek olmanız, bakımlarını gerçekleştirecek olması ve aklınıza takılan her soruyu yanıtlaması bakımından veteriner hekim, hayatınızda önemli bir konumdadır. Peki veteriner hekim seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
1 - Kliniğin konumu önemlidir
Hatta belki de en önemli şeylerden biri kliniğin konumudur. Acil durumlarda ulaşılabilir yakınlıkta olması önemlidir çünkü bazen saniyelerle yarışmak gerekebilir. Rutin muayeneler için de yakın bir klinik daha kolay olacaktır. Bu yalnızca sizin için değil pet arkadaşınız için de önemlidir çünkü uzun saatler süren seyahatleri pet dostunuz pek sevmeyebilir. Yolun yarısında huysuzlanmaya başlayabilir ve dolayısı ile sizin de huzurunuz kaçabilir. Bu nedenle yakın mesafede olan klinikleri tercih etmeniz her ikiniz için de daha iyi olacaktır.
2 - Klinik 7/24 hizmet sağlıyor mu?
En önemli kriterlerden biri de budur. Kliniğin 7/24 hizmet sağlıyor olması önemlidir çünkü hayvan dostunuzun buna ne zaman ihtiyaç duyacağı belli olmaz. Sabahı bekleyemeyecek kadar acil durumlar da olabilir. Bu nedenle veteriner hekim kliniğinin 7 gün 24 saat hizmet vermesi önemli bir kriterdir.
3 - Kliniğin hijyen koşulları…
Klinikteki temizlik kuralları önemlidir. Evcil hayvanlar da bizler gibi temiz yerlerde muayene edilmeyi hak eder. Bu nedenle kendimizde aradığımız hijyeni, pet dostumuzu emanet edeceğimiz veteriner hekim kliniğinde de aramamız gerekir. Tedavi gören hayvanların hangi şartlarda bakımlarının yapıldığı çok önemlidir. Yanı sıra bekleme esnasında sağlanan ortam da veteriner nasıl seçilir sorusunun yanıtlarından birini oluşturacaktır.
4 - Veteriner hekim uzmanlık alanı ve eğitimi
Elbette eğitim en önemli şeylerden biridir. Veteriner hekimi çok iyi araştırmanız, uzmanlık alanlarını öğrenmeniz gerekir. Tüm veteriner hekimler hayvan bakımına dair yeterli eğitime ve donanıma sahiptir ancak bazı hekimler sürekli yeni eğitimler alıyor olabilir. Gelişmeleri yakından takip ediyor olması, onu yeni konular hakkında daha bilgi sahibi yapacaktır. Bu nedenle veteriner hekiminiz sahip olduğu sertifikalar da önemlidir.
5 - Klinik şartları nasıl ve ne derece gelişmiş?
Klinik yalnızca muayene hizmeti mi veriyor yoksa acil durumlarda görüntüleme tetkikleri, ambulans ve benzeri gibi destekler de veriyor mu bu önemi bir detay. Tıbbı cihazların varlığı, görüntüleme tetkikleri, yoğun bakım alanları gibi desteklerin olması önemlidir. Kliniğin yeni teknolojilere ev sahipliği yapıyor olması ya da tüm tetkikleri bünyesinde gerçekleştirebiliyor olması önemidir bu sayede pet arkadaşınızı farklı yerlere götürmek zorunda kalmadan tek bir klinikte hepsini gerçekleştirebilirsiniz.
6 - Veteriner hekim hakkında bilgi…
Eğitim tamam, sertifikalar tamam. Kliniğin konumu, muayene şartları, teknolojik alt yapılar her şey içinize sindi peki ya klinik yorumları? Arama motorlarında klinikler hakkında onlarca yorum bulunur. Seçtiğiniz klinik ve veteriner hekim hakkında tüm yorumları mutlaka okuyun; kimler memnun kalmış, kimler neden şikâyetçi detaylıca araştırın.
7 - Veteriner hekimin tutumu…
Veteriner klinikleri, her hayvanın gerildiği ortamlardır. Kediler de köpekler de kliniklerden, muayenelerden hoşlanmaz. Bu noktada veteriner hekimin sergilediği tutum ve pet arkadaşınızla kurduğu iletişim önemlidir. Sevginin her kapıyı açtığı dünyada, hayvanlara gösterilen ekstra hassasiyet daima mutlu sona ulaştıracaktır. Bu nedenle veteriner hekiminizin, pet dostunuzla kurduğu iletişime de mutlaka önem verin; fiziksel sağlık önemlidir ancak ruh sağlığı da aynı öneme sahiptir. Pet dostunuz korkmamalı, sakin kalmalı ve panik yapmamalıdır. Bu de etkili ve doğru iletişimden geçer.
8 - Ücret politikası
Geldik finale; ücret politikası. Veteriner klinikleri belirli bir ücret politikasına sahiptir. Kimi yüksekken kimisi daha uygun fiyatlıdır. Yapılacak tetkiklere, ilaçlara, aşılamalara bağlı olarak fiyatlar değişecektir. Bu nedenle veteriner kliniğine karar verirken bütçenize uygunluğu da önemlidir.