Köpeklerin en belirgin yaptığı hareketlerden biri kaşınma refleksidir. Köpekler bazen günün belirli saatlerinde, bazen dışarı çıkıp geldikten sonra bazen de sürekli olarak kaşınabilir. Şüphesiz akla ilk gelen köpekte bir parazitin varlığıdır ancak aslında köpeğin kaşınmasının altındaki tek neden pire, kene ve benzeri gibi bir durum olmayabilir. Köpeklerde kaşınma pek çok nedenden dolayı görülebilir. Köpek için oldukça rahatsız edici bir boyuta varabilen kaşınma hali, mutlaka müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Köpeğiniz tek bir bölgeyi sürekli kaşıdığında bir süre sonra oradaki tüyler cansızlaşır ve deri, enfeksiyona karşı açık hale gelir. Ağzındaki bakteriler, kaşıma yoluyla derisine geçebilir ve o yüzey bir süre sonra yara haline gelebilir. Bu nedenle köpeğiniz eğer sürekli olarak kaşınıyorsa ve özellikle tek bir bölgeyi sürekli dişleri ile kaşıyorsa mutlaka durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Bugün sizlerle köpeklerin kaşınmasının altında yatan nedenlerden bazılarını paylaşacağız.
Köpekler neden kaşınır?
Köpeklerde kaşınma davranışı, anlık bir reaksiyon olabileceği gibi rahatsız edici durumların belirtisi de olabilir. Elbette bizler gibi köpekler de zaman zaman refleks olarak kaşınabilirler ancak bu durum süreklilik gösterdiğinde mutlaka yolunda gitmeyen bir şeylerden şüphelenmek gerekir. Bu illa büyük bir hastalığın belirtisi olmayabilir ancak derisinde bir sorunun varlığına da işaret ediyor olabilir. Bazı inatçı kaşınmalar neticesine bölgesel olarak tüylerinde dökülme görülebilir. İlerleyen zamanlarda derisinde kızarıklıklar oluşabilir hatta bu durum kanamalı iltihaplara yol açabilir. Bu noktada veteriner hekim kontrolü şarttır. Genellikle verilen kremlerle bu durum kolaylıkla atlatılır, endişe etmenize gerek olmayacaktır. Şimdi gelin köpeklerde kaşımayı tetikleyen nedenlerden birkaçına göz atalım.
1- Taranmama sorunu
Evet, kulağa basit gibi geliyor olsa da tüylerinin taranmaması köpeklerde ciddi deri sorunlarına yol açabilir. Uzun tüylü köpekler düzenli olarak taranmak durumundadır. Özellikle ince tüylü köpeklerin tüyleri karışmaya daha meyillidir. Bu nedenle günlük olarak düzenli bir şekilde taranması gerekir. Yavruluktan itibaren taranmaya alıştırmak bu konuda size büyük kolaylık sağlayacaktır. Köpek henüz yavruyken taranmaya alıştığında, ilerleyen yaşlarda tarama konusunda sorun çıkarmayacaktır. Eğer yetişkin bir köpek sahiplendiyseniz ilk zamanlar belki biraz zorluk çıkarabilir ancak eninde sonunda alışacaktır. Köpeklerin her gün düzenli olarak taranması, deri ve tüy sağlıkları için çok önemlidir. Eğer tüyleri taranmazsa karışır ve karışan tüyler derinin nefes almamasına neden olur. Nefes almayan deri de bir süre sonra kaşınmaya başlar ve köpeğiniz o bölgeyi kaşıdıkça enfeksiyon kapma riski de oluşacaktır. Özellikle tüy dökme mevsiminde tüylerin taranmasına daha da dikkat etmek gerekir. Deri, ölü tüylerden arındırılmalıdır. Mevsim döngülerinde, günlük olarak ve banyodan sonra mutlaka tüylerinin taranması gerekir. Bu sayede hem tüy sağlığı hem deri sağlığı korunmuş olur. Bu da kaşıntısını önemli ölçüde giderir.
2- Köpeklerde pire ve kene
Ne yazık ki özellikle yaz aylarında bu duruma sıkça rastlanır. Yeşillik alanlar köpeğiniz için harika birer parkur olsa da günün sonunda pire ve keneler için de iyi bir yataktır. Haliyle dolaşan köpeğinizin pire ya da kene kapması yüksek bir ihtimaldir. Özellikle yaz başlarında bu durumla sıkça karşılaşılır. Pire ve kenelerden korunmak için pek çok seçenek vardır. Yaz ayları başlamadan önce veteriner hekim kontrolünden geçmesi ve pire ve kenelere karşı önlem alınması gerekir. Pire ve keneler, köpeklerde kaşınma durumunda ilk akla gelen seçeneklerdendir. Bu nedenle erkenden önlem alınmasında fayda olacaktır.
3- Köpeklerde uyuz
Özellikle sokak köpeklerinde sıkça rastladığımız bir konu; uyuz. Uyuz hastalığının varlığı, köpeklerde ciddi bir kaşınma durumuna yol açar. Uyuz parazitleri derinin katmanlarına yerleşir. Onları gözle görmek imkânsızdır ancak köpeğinizde çok şiddetli kaşıntılara yol açar. Eğer zamanında önlem alınmazsa, deri ve tüy bütünlüğüne zarar verebilir ve tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Köpeklerde uyuz hastalığı tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur.
4- Kimyasallara maruz kalma
Bazı durumlarda kimyasallar da köpeklerde kaşıntıya yol açabilir. Bazı yüzey temizleyicileri, ev temizlik ürünleri ve benzeri gibi kimyasallar köpeklerde kaşınmaya yol açabilir. O kimyasallar derisine değerse deri reaksiyon geliştirebilir ve hassaslaşabilir. Bu nedenle özellikle ev temizlik malzemelerinde mutlaka hayvan dostu ürünler kullanmaya gayret edin. Hangi malzemenin köpeğinizde ne gibi bir zarara yol açacağını bilmek zordur ancak bu konuda daima tetikte olmakta yarar olacaktır. Ev temizliğinde hayvanlara zarar vermeyen kimyasalları ya da doğal temizleyicileri kullanmak çok daha doğru bir adım olacaktır.
5- Köpeklerde alerji
Köpeklerde kaşınmaya yol açan nedenlerden biri de alerjilerdir. Köpeğinizin alerji olduğundan şüpheleniyorsanız, veteriner hekime durumu bildirmenizde yarar vardır. Yapılan testler neticesinde köpeğe alerji tanısı konur ve tedavisi buna göre yapılır. Köpeklerde alerji, genellikle pek çok nedenden olabilir. Yedikleri bir yiyecek ya da kullandığınız mama onda alerjiye neden olabilir. Köpeklerde alerji, yalnızca kaşıntının giderilmesi bakımından değil genel sağlığının korunması bakımından da önemlidir bu nedenle alerji varlığından şüphe ediyorsanız onu hemen veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır.
6- Köpeklerde stres
Son olarak da köpeğin genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen en önemli nedenlerden birine değinelim; stres. Köpeklerde stres neticesinde bazı durumlar gelişebilir. Bunlardan biri kaşınma olabilir. Strese bağlı durumlarda ilk sinyali deri verebilir. Stres, deriye yansır ve derideki sorun köpeğinizin sürekli olarak kaşınmasına neden olur.