Kediler de köpekler de hassas canlılardır. Haliyle hastalıklara yakalanma olasılıkları vahşi akrabalarına göre daha fazladır. Köpekler grip olur mu, köpekler nezle olur mu, köpekler soğuk algınlığı geçirir mi ve benzeri gibi soruların yanıtlarını vereceğiz bugün size. Söze şununla başlayalım; köpekler de grip, soğuk algınlığı ya da nezle gibi durumları yaşayabilirler. Özellikle küçük ırklar, büyüklere oranla daha hassas bir yapıda olabilirler. Küçük ırkları soğuk havalarda dışarıda gezdirirken mutlaka köpek montu, köpek kazağı ve benzeri gibi bir şeyle korumak gerekir. Çünkü aşırı soğuklarda hastalanmaya daha meyilli olurlar. Köpekler her ne kadar güçlü canlılar gibi dursa da basit bir hava değişiminden bile etkilenebilirler. Küçük ırkların karlı havalarda çok soğukta uzun süre dolaştırılmamaları önerilir hatta. Köpeklerin kürkü, onları soğuktan büyük ölçüde koruyacaktır ancak hastalanmalarına engel olamayabilir. Bu nedenle eğer küçük ırk bir köpeğiniz varsa aşırı soğuk ve karlı havalarda dışarı çıkarmamaya ya da muhakkak çıkarmanız gerekiyorsa sıkı giydirerek çıkarmaya özen göstermenizde yarar olacaktır. Köpekler grip olur mu sorusunun yanıtı evet olsa da grip virüsü insanınkinden farklıdır. İnsanlarda hastalığa neden olan virüsler, hayvanlarda hastalığa yol açmaz. Köpek gribi canine influenza olarak adlandırılır. Köpeklerde grip belirtileri ile yazımıza devam edelim.
Köpeklerde grip belirtileri nelerdir?
Köpeklerde görülen grip ile insanlarda görülen grip, virüs bakımından farklı olsa da semptom bakımından aynı seyredebilir. Grip virüsü alan köpeklerin bir kısmı belirti gösterirken, bir kısmı belirtisiz de geçirebilir. Köpeğin grip olduğunu işaret eden belirtilerin başında burun akıntısı gelir. Köpeklerin burunları normalde ıslak yapıdadır ve burnunun aktığı belli olmayabilir. Ancak burun akıntısı olduğu zaman bariz şekilde bir fark görülür. Burun akıntısına, hapşırma eşlik edebilir. Yanı sıra öksürük gibi sesler çıkarabilir. Köpeklerde görülen ateş de bir grip belirtisi olabilir. Köpeklerde grip, tedavi edilmesi zorunlu olan bir hastalıktır çünkü ilerleyen aşamalarda zatürre gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer köpeğinizde burun akıntısı, öksürük, hapşırma ve ateş gibi belirtiler varsa veteriner hekiminize durumu bildirmenizde yarar olacaktır. Köpeklerde grip tedavisi ile devam edelim. Teşhis konduktan sonra köpeklerde grip tedavisi kolaylıkla yapılabilir. Bol sıvı tüketimi ve dinlenerek bu gripten kurtulabilir. Veteriner hekimin önerisi ile ilaç tedavisi de görebilir. Köpeklerde grip kendiliğinden de geçebilir ancak ilaç kullanıp kullanmayacağı ya da tedavisinin nasıl olması gerektiği yalnızca veteriner hekimin yönlendirmesi ile olacaktır. Köpeğin yaşı, bağışıklık sistemi ve genel sağlık durumu, uygulanacak tedaviyi şekillendirecektir. Bazı köpeklerde istirahat ile köpek gribi geçebilirken bazı köpeklerde durum çok daha ciddi bir tedavi gerektirebilir. Bu noktada ilk dikkat edilmesi gereken şeylerden biri köpeğin bağışıklık sistemidir. Köpeklerde bağışıklık sistemi düştüğünde hastalıklara karşı olan dirençte de azalma görülebilir. Bu nedenle hasta olsun olmasın mutlaka köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmeniz gerekecektir. Bunun en etkili yollarından biri doğru beslenmedir. Kaliteli köpek mamaları, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri ona sağlayacaktır. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlü olacaktır. Köpeğinize ev yemeği vermekten kaçının çünkü ev yemeklerinin içindeki baharat ve tuz oranı köpeğinizin sindirim sistemini olumsuz etkileyecektir. Veteriner hekiminiz uygun görürse bazı vitamin takviyeleriyle de köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Dediğimiz gibi güçlü bir bağışıklık sisteminin olması, köpeğinizin virüs kapmasının önündeki en koruyucu kalkanlardan biridir.
Köpekler nezle olur mu?
Köpeklerde görülen nezle, insanlarda görülen nezleden daha farklıdır. Köpekler de insanlar gibi nezle semptomlarına sahip olan sağlık sorunları yaşayabilirler. Köpeklerde soğuk algınlığı belirtileri insanlarla benzerdir ancak hastalığa yakalanma süreci farklı işler. Köpekler insanlar gibi nezle olmazlar yani bizim yaşadığımız gibi bir nezle durumu olmaz. Yanı sıra virüsler de farklı ailedendir bu nedenle köpeğin insandan nezle kapma ihtimali bulunmaz. Köpeklerde görülen soğuk algınlığı belirtileri ile devam edelim. Köpeklerde görülen soğuk algınlığı, insanlardakiyle benzerdir. Burun akıntısı, göz akıntısı, öksürük gibi sesler çıkarma, hapşırma, vücut ağrıları ve bazen baş ağrıları gibi belirtileri vardır. Köpeklerde görülen halsizlik, oyun oynama isteğinin olmaması, hep uyuma hali ve benzeri gibi durumlar da köpeklerde soğuk algınlığına işaret ediyor olabilir. Köpeklerde soğuk algınlığı da tıpkı grip biri tedavi edilebilir. Soğuk algınlığının şiddeti, köpeğin yaşı, köpeğin bağışıklık sistemi ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak tedavi değişecektir. Burada önemli olan köpeğin yeterli miktarda su içmesini sağlamaktır. Dinlenmek ve su takviyesi tedavinin olmazsa olmazlarındandır. Köpeklerde soğuk algınlığı tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak bazı durumlarda ciddi sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle eğer köpeğinizde burun akıntısı, halsizlik, öksürük, hapşırma ve benzeri gibi semptomlar görüyorsanız vakit kaybetmeden onu veteriner hekiminize götürmenizde yarar olacaktır. Şunu söylemek gerekir ki soğuk algınlığı ya da grip basit hastalıklar gibi dursa da köpeğinizde ne gibi sorunlara neden olacağı bilinmez bu nedenle en doğrusu veteriner hekim muayenesidir. Köpeklerde soğuk algınlığı ve grip belirtileri bu şekilde olabilir ancak bu belirtiler farklı hastalıklara da işaret ediyor olabilir. Yani her burun akıntısı, öksürük ya da hapşırma grip anlamına gelmeyebilir. Altında pek çok farklı hastalık da yatıyor olabilir. Örneğin köpeğinizde alerji olabilir. Köpeğiniz sağlık durumu hakkında doğru teşhis için veteriner hekim kontrolüne götürmeniz gerekir.
Köpeğimi gripten nasıl korurum?
Köpek gribi, insanlarda olduğu gibi bulaşıcı olabilir yani birden fazla köpeğiniz varsa köpekler birbirlerine bu virüsü geçirebilir. Öncelikle ilk yapmanız gereken şey birden fazla köpeğiniz varsa grip olan köpeği diğerlerinden uzak tutmaktır. Bu durumda temas, bulaşma sağlar çünkü. Köpeğinizi özellikle soğuk havalarda dışarı çıkarırken koruyucu montlar giydirebilirsiniz. Bu sayede köpeğiniz üşümeyecektir. Eğer küçük ırk bir köpeğiniz varsa enerjisini atmak için evde oyun oynayabilirsiniz. Çok soğuk havalarda, kar bastırdığında ya da aşırı sert rüzgârlı havalarda köpeğinizi dışarı çıkarmamanızda yarar olacaktır. Mutlaka çıkarmanız gerekiyorsa da bu gezinti süresini kısa tutmanızda yarar olacaktır.