Gözümüz gibi baktığımız, beslenmesinden genel bakımına vara kadar her şeyiyle titizlikle ilgilendiğimiz köpeğimiz bizden bağımsız nedenlerden dolayı (örneğin yaşlılık) hastalanabilir ve ekstra bakıma ihtiyaç duyabilir. Biz insanlar için durum daha kolaydır; hastalanırız, doktor ilaç verir, ilacımızı içeriz ve iyileşiriz. Ancak konu köpekler ve kediler olunca durum bir hayli zorlaşır. İlaç içmeyi hiçbir köpek sevmez. Bu nedenle onlara ilaç içirmek hayvan sahipleri için korkulu rüyadır desek yeri. Verdiğiniz ilacı çıkarabilir, ağzının kenarında tutup sonradan da çıkarabilir. Bu gibi olasılıkları önlemek için ilacı içtiğine emin olmanız gerekir ki bu noktada birkaç püf noktası vardır. Köpeğime hapı nasıl içirebilirim, köpeklere ilaç nasıl içirilir gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız bu yazımızda.
Köpeğime nasıl hap yuttururum?
Köpeğe hap yutturmak için birkaç izlenmesi gereken yol vardır. En itaatkâr, en sözünüzden çıkmayan köpek bile konu ilaç içme olunca muhtemelen kaçacaktır. Sağlığını korumak ve onu iyileştirmek için ilaç içmesi şartsa bu durumda o ilacı yuttuğundan emin olmanız da sizin şartınız oluyor. Köpeğe ilacı yutturmanın en kolay yolu o ilacın sıvı formda olanını vermek. Ancak sıvı bir çözeltinin içerisinde yoğun bir konsantrasyon elde etmek zorudur bu nedenle veteriner hekimler genellikle katı ilaçları vermeyi tercih eder. Köpekler kendi kendilerine, doğal yollarla bu ilacı alamayacaklarına göre birtakım hilelerle o hapı bir şekilde yutturmamız gerekir.
Köpeğe ilaç nasıl içirilir?
Köpeğe ilacı içirmenin farklı yolları vardır. Burada en önemli şey ilacı “gerçekten” içirmektir. Bundan kastımız şu; bazen köpekler ilacı içmiş gibi yapıp ağız kenarında tutabilir ve sonra çıkarabilir. İlacın midesinde olduğuna emin olmamız için ilaç verdikten sonra ağzını kontrol etmemiz gerekir. Hapın dilinin altında olmadığından ya da ağız kenarında tutmadığından emin olun. Bazen ilaç damağına da yapışabilir ve sonradan bu tadı dışarı atabilir. Köpeğinize ilaç içirmek başlı başına bir sorundur ancak bu iyileştirme çabanız aynı zamanda psikolojik bakımdan da zarar teşkil etmemelidir. Köpeği zorlamak, ona bağırmak, kızmak, zorla ağzına ilacı atmaya çalışmak onu ürkütebilir ve ilacı hepten çıkarmasına neden olabilir. Burada öncelikli hedefiniz, ilacı köpeğe zarar vermeden vermektir. Önce veteriner hekiminize, önerdiği ilacın sıvı formda olanı var mı diye sorun. Eğer sıvı formda bir muadili varsa içirmek daha kolay olacaktır. Bir şırınga yardımı ile ağzının kenarından sokmanız ve şırıngayı sıkmanız yeterli olacaktır. Köpeğiniz tadını alana kadar zaten yutmuş olacaktır. Ayrıca direnç gösteren köpekler için de büyük kolaylıktır; ağzını açtığı anda şırıngayı sıkabilir ya da ağzının kenarından şırıngayı sokup ilacı kolayca verebilirsiniz. Sıvı formlar, her zaman için içilmesi daha kolay ilaç türlerindendir. Ancak sıvı formu yoksa ve o ilacı katı formda içmek zorundaysa, yukarıda söz ettiğimiz hileler işin içine girecektir.
Köpeğe hap nasıl içirilir?
Şimdi geldik o hilelerin neler olduğuna… Öncelikle şu konuda şanslıyız ki tadı daha cazip olan ilaçlar da vardır. Çiğnenebilir formda olan bu ilaçlar, köpeğiniz için de büyük rahatlık sağlar. Bazı çiğnenebilir formda olan ilaçlar cazip tatlara sahip olabiliyor ve köpeğiniz yerken sorun çıkarmıyor. Her ilaç için bu geçerli olmasa da yine de birkaç bu tarz ilacın olması da umut veriyor. Köpeklerin hapları sevmemesinin altında yatan en büyük neden elbette tadıdır. Ancak hapın büyüklüğü de yutulmayı zorlaştırabilir. Sert ve büyük olan hapları ezebilirsiniz. Özellikle küçük ırkların ya da yavru köpeklerin ezilmiş ve küçültülmüş ilacı yutması daha kolay olacaktır. Hapı küçük parçalar halinde ezebilir ya da kırabilirsiniz. Bu sayede yutması daha kolay olacaktır. Tabi bu noktada, ziyanlık da söz konusu olabilir. Ezilmiş ilacı köpeğinize verirken bunu reddederse bütün o küçük parçalar dökülebilir ve ilaç ziyan edilmiş olabilir. Bu nedenle çok dikkatli olmanız gerekir. İlacı eriterek vermek de bir çözüm olabilir. Hapı su içinde ezebilir ve bu şekilde köpeğinize verebilirsiniz. Eritilmiş hapı şırınga ile çekebilir öyle de verebilirsiniz. Neticede sıvı bir form olacağından içmesi de daha kolay olacaktır. Köpeğe ilaç içirmenin en bilinen yollarından biri de sevdiği yiyeceğin içine ilacı gömmektir. Eğer ilaç büyükse ikiye bölüp verebilirsiniz. Sevdiği köftenin ya da etin içine hapı gömün ve köpeğinize verin. Eğer hap çok büyük değilse fark etmeden yutacaktır. Ancak küçükse bu durumda çıkarabilir. Verdiğiniz yiyecek parçasını büyük tutabilir ya da hapı iki parça halinde verebilirsiniz.
Köpeğe ilaç içirmenin yolları
Hapı ödül mamasının içine saklamak da bir seçenektir. Köpeğinizin sevdiği ödül mamasının içine hapı saklayabilir ve bu şekilde yemesini sağlayabilirsiniz. Hap içtikten sonra vereceğiniz bir ödülle onu mükâfatlandırma yoluna da gidebilirsiniz. Köpekler ödül ve mükâfat çok severler bu nedenle yaptıkları iyi bir işin arından ödüllendirilmek çok hoşlarına gider. Yalnız hoşlarına gitmekle kalmaz aynı zamanda bu davranışı tekrar etme yolunda da bir motivasyon olur. Özellikle eğitimlerde ödül sistemi çok işe yarar. Yaptığının doğru olduğunu ve bunun karşılığında ödül alacağını bilen köpek, o hareketi yapmayı artık huy edinebilir. Hap içtikten sonra da ona ödül verebilirsiniz. Bu ödül illa mama olmak zorunda değil; sevdiği bir aktivite, gezme ve benzeri gibi onun hoşuna gidecek şeyler yapabilirsiniz. Hap içtikten sonra ödüllendirileceğini bilmek ona pozitif anlamda yansıyacaktır.
Bazı ilaçlar suda eritilmeye, ikiye bölüp verilmeye ya da ezilmeye müsait olmayabilir. Bu nedenle ilacı yutturma yönteminizi öncesinde mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Çünkü ilaç ciddi bir iştir ve mutlaka doktorun fikir ve önerileri doğrultusunda içirilmelidir. Köpeğinize zarar vermekten kaçınmak için yapmanız gereken en önemli şey ilacı içirmeye çalışırken sabırlı ve dikkatli olmaktır. Şırınga yardımı ile sıvı bir ilaç veriyor olsanız da bu dikkat ve sabır geçerlidir. Şunu unutmamak gerekir ki bu çok sabır gerektiren bir durumdur. Köpeğiniz ilk denemede ilacı reddedebilir, kusabilir, çıkarabilir ya da sizden uzaklaşabilir. Bu noktada ona ısrar etmek ve ilacı zorla içirmeye kalkmak ruh sağlığında olumsuz şeylerde ve korkulara neden olabilir. Bu nedenle köpeğinize mümkün olanın en üst seviyesinde sabırla yaklaşın. Reddetse de, sizden kaçsa da sevgi ile ona bu ilacı içirmenin yollarını deneyin. Köpeklere ilaç içirmenin birden fazla yolu var. Biri olmazsa öteki mutlaka işe yarayacaktır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ona olan hoşgörünüzü elden bırakmamak ve bu süreci ikiniz için de daha rahat kılmaktır.