Karşımızda saçlı, sakallı ve bıyıklı bir köpek var. Schnauzer’in kökeni oldukça eskiye dayanır. Hatta 1492 tarihli resimlerde ve duvar örtülerinde modern Schnauzer resmedilmiş. 1620’li yıllarda Almanya’da yapılan heykellerde de yine aynı türe rastlamamız mümkün. Schnauzer, Almanca’da kısa sakal anlamını taşır. Özellikle 1870’l yıllardan sonra Almanya’da bulunan Schnauzer adındaki köpekten sonra ismi konmuştur. Kökeninin Orta Çağ’lara dayandığı söylenir. Fare avcısı ve bekçi köpeği olarak kullanıldı. 3 tür Schnauzer var; standart Schnauzer, dev Schnauzer, minyatür Schnauzer.
- Standart Schnauzer: En çok bilinen türdür. Gri ve siyah olmak üzere iki rengi vardır. En çok bilinen renkleri siyah ve gridir. Bu türün dişleri daha kısa olabilir.
- Dev Schnauzer: Adı üstünde en iri türdür. Koruma ve polis köpeği olarak yetiştirilir. Genellikle siyah renkli olur.
- Minyatür Schnauzer: En popüler ve en sık aranan türdür. Oyuncak köpekler gibidir ancak onların aksine oldukça güçlüdür. Böcek avcılığı yapması için yetiştirilir. Küçük yapısına ters düşecek şekilde koruma köpeğidir. Gri, siyah-gümüş ve siyah olmak üzere 3 renktedir. En yaygın görüleni ise gri renk olanıdır.
Schnauzer fiziksel özellikleri
Minyatür Schnauzer, kare şeklinde bir vücuda sahiptir. Uzun, dikdörtgen şeklinde kafatası vardır. En belirgin özellikleri sakal, bıyık ve kaş oluşumu. Farklı bir kürk yapısı vardır. Kaşları kalın, çıkıntılıdır. Bıyıkları genelde özel bir tıraşla şekillendirilir. Uzun bir burun yapısı vardır ve uç kısmı siyahtır. Kuyrukları kısa kesilir genelde. Kulakları ise doğal bırakılırsa kıvrılır. Gözleri ovaldir ve koyu renktedir. İki tabakadan oluşan kürkü vardır. Kürk rengi genelde kırçıl, siyah, beyaz veya siyah ve gümüş renklerde görüşür.
Minyatür Schnauzer karakter özellikleri
Sevecen, zeki, itaatkar ve cana yakın bir ırk olarak tanımlayabiliriz. Sosyalleştirilirse yabancılarla ve diğer köpeklerle iyi anlaşır. Her türlü yaşam koşuluna uyum sağlayaiblir. Oyuncu yapısıyla bilinir. Çocuklar için iyi bir oyun arkadaşıdır diyebiliriz. Yorkie’ler kadar olmasa da bu ırk da havlama eğilimlidir diyebiliriz. Ancak tiz ve sıkıntılı bir ses tonu yoktur, çok rahatsız etmez. Sahibine sadıktır ve onun sesine karşı duyarlıdır. Hevesli ve akıllı bir köpek olarak tanımlayabiliriz. Eğlenceli ve cesur yapısı onu iyi bir pet arkadaşı yapar. Koruyucu tarafı onu aynı zamanda iyi bir bekçi köpeği de yapabilir. Apartman hayatı için uygun bir ırktır. Ev içinde yeteri kadar hareketlidir bu nedenle ekstra bahçe istemez. Yabancılara karşı saldırgan değildir ancak tıpkı her ırkta sözünü ettiğimiz gibi Schnauzer’da da sosyalleşmenin önemi büyüktür. Hayvanlarla ve insanlarla ne kadar sosyal ve iç içe olursa bir o kadar güzel huylar geliştirir.
Schnauzer tüy bakımı
Sert tüylerden oluşan kaba bir kürk yapısı vardır. Günlük olarak tarakla bakım yapılması gerekir aksi halde düğümlenir ve kazıtılmak zorunda kalır. Ağız yapısındaki tüyler ekstra özen ister çünkü malum onun en büyük özelliği bıyıklarıdır.Yılda iki kez kürkü tıraş edilir. Makasla göz çevresi ve kulaklarındaki tüyler kısaltılmalıdır. Yemeklerden sonra bıyıklarının ve sakallarının da silinmesi gerekir çünkü aralara yemek sıkışması muhtemeldir. İlginç olan şu ki aşırı tüy dökümü yoktur. Gösteri köpekleri gibi biçimli tıraşlanır. Kulakları temiz tutulmalı ve patilerinden fazla tüyler kesilmelidir. 13-15 yıllık ömürleri vardır.
Schnauzer eğitimi
Çok hızlı öğrenir ancak bir o kadar da inatçıdır. Eğitim konusunda çok fazla ısrarlı olmamanızda yarar var çünkü inatçı kısmı devreye girebilir. Çobanlık, avlanma gibi aktiviteleri rahatça öğrenirler. Tuvalet eğitimine de yatkındırlar ancak dediğimiz gibi biraz sabır işidir, işi inada bindirirse zor olabilir.