Dünyanın en popüler köpek ırklarından biri var karşımızda; Labrador Retriever, Labrador ya da Lab. Kanada Newfoundland’da St. John’s Water Dog ile Newfoundland cinslerinin melezlenmesi sonucu ortaya çıkan bir “tablo” köpeği. Sanırız bu köpek için tablo desek yeridir çünkü duruşu, asilliği ile seyredilesi bir ırk. Su içinde avlanma amacıyla kullanılmışlar uzun yıllar. Günümüzde suya olan düşkünlükleri tamamen atalarının genlerinden yani. Aslında bu cinsin genellikle Kanada’nın bir bölgesi olan Labrador’dan türediği söylenir ancak durum farklıdır. Asıl türediği sözcükler Portekizce’de lavradores ya da İspanyolca “labradores” kelimelerinden türedi. Uysal, becerikli, kendine has bir duruşu olan bir cins olduğundan kısa sürede yayıldı. İngiliz asilzadeler Kanada’ya yaptıkları ziyaretlerde onları fark etmeye başlar. Köpek sporlarına olan merakları ile bilinen bu soylu asilzadeler İngiltere’ye ellerinde Labrador köpekleriyle dönüyorlardı. Öyle ki artık 19.yüzyılın ikinci yarısında bu türü daha rafine bir hale getirdiler ve böylece türün standartları da belirlenmiş oldu. Bugün türün genel özelliklerine baktığımızda aslında ilk ortaya çıkış amacını yansıttığını görüyoruz.
Labrador fiziksel özellikleri
En dikkat çeken özelliklerinden biri kürküdür. Kısa ve yoğun olan tüyler her türlü hava koşuluna dayanıklıdır. Vücutları güçlü ve dengelidir. Erkeklerde ortalama 55-62 cm, dişilerde ise 54-60 cm arasıdır. Kilo olarak erkekler 29-36 kg, dişiler 25-30 kg aralığındadır. Kürkü oldukça dayanıklıdır, buz gibi sulara dalabilir ve rahatça hareket edebilir. Kafası biçimlidir, çene yapısı ise oldukça güçlüdür. Gözlerinin büyüklüğü orta derecededir. Genellikle kahverengi ve ela tonlardadır. Kuyruğu başlarda kalındır, uca gidildikçe incelir ve tüy oranı azalır. Güçlü kürk yapısı ile türün en dikkat çeken özelliklerinden biri kuyruğudur. Labrador genelde sarı, siyah ve çikolata renginde olur. Tüm vücudu tek renklidir. Ayrı olarak sınıflandırılmıyor olsalar da Amerikan ve İngiliz Labrador’lar farklı soylardandır. İngiliz Labrador’lar uzun ve ince yapılı Amerikan Labrador’lara göre daha ağırdır. Güçlü bir kemik yapısına sahiptir. Kulakları orta büyüklüktedir ve genelde sarkıktır. Perdeli ayakları vardır ki bu da onu iyi bir yüzücü yapar.
Labrador Karakter Özellikleri
Labrador’lar için duygusal ve sabırlı köpeklerdir diyebiliriz. Oldukça zeki, sadık ve itaat etmeye eğimli köpeklerdir. Kocama cüssesine rağmen hareketlidirler özellikle su oyunları için şahane bir oyun arkadaşıdır diyebiliriz. Çocuklarla ve diğer insanlarla araları iyidir ancak her ırkta söylediğimiz gibi Labrador’larda da sosyalleşmek önemlidir. Eğer erken yaşta sosyalleşmez ve insanlardan uzak durursa, başkalarına karşı mesafeli ve çekimser olabilirler. Labrador’lar bekçi köpekliği yapabilirler ancak koruma köpeği olamayabilirler. Koruma köpeği olarak kullanılanları da vardır tabi ancak genelde eşlik köpeğidir. Herkesle arası iyi olduğu için koruma köpeği olarak pek beklentiyi karşılayabileceğiniz söyleyemeyiz. Kendi başlarına bırakılmamaları önerilir çünkü yalnız kalırlarsa ve bu süre uzarsa etrafa zarar verebilirler. Labrador çok güçlü bir boyuna sahiptir. Bu nedenle erken yaşta tasmasını çekmeden yürümesi öğretilmelidir. Tüm yaştan çocuklara ve diğer hayvanlara gösterdikleri sabır ve iyi niyetleriyle ünlüdürler. Macerayı severler, etraflarını keşfetmeye bayılırlar. Yalnız bazılarında bir huy vardır ki bu da sahibini sıkıntıya sokabilir. Macerayı ve insanları sevdiğini söylemiştik. Bazen burunlarına hoş gelen bir kokuyu ya da kendilerine şefkat gösteren bir insanı takip edebilir ve kaşla göz arasında sizden uzaklaşabilir. O yüzden tasmasız dolaştıracaksanız ekstra dikkatli olmanız gerekir. İyi bir gözcü köpeği olabilirler, tehlikeli bir durum sezdiklerinde bunu mutlaka hissettirirler. Apartman hayatına uyumludur diyebiliriz ancak mutlaka düzenli egzersizleri yaptırılmalıdır zira enerjisi bir hayli yüksek köpeklerdir.
Labrador egzersiz
Birkaç satır önce söylediğimiz gibi enerjileri oldukça yüksektir. İri cüsselerine rağmen koşturmayı severler. Enerjilerini atmaları önemlidir çünkü bu onları daha sakin yapacaktır. Top oyunları ya da yüzme antrenmanları onlar için iyi olabilir. Topu uzağa fırlatıp getirmesini isteyebilirsiniz. Koşmak, onun için iyi bir egzersiz olabilir. Yanı sıra uzun yürüyüşler de yaptırabilirsiniz. Akşam yürüyüşlerini severler. Labrador’lar Golden Retriever’dan biraz daha baskın ve bağımsız karakterdedir. Rehber köpek olarak da kullanılabilir; özellikle amalar ve engelliler için iyi bir eşlik köpeğidir. Koku duyuları oldukça gelişmiştir, sosyal hayvanlardır. Eğer yavru bir Labrador edinmeyi planlıyorsanız aşırı aktiviteye hazır olun deriz çünkü özellikle Labrador yavrular çok hareketlidir ve sürekli oyun oynamak isterler.
Labrador’da sık rastlanan hastalıklar
Genel olarak sağlıklı köpeklerdir; türe özel çok fazla hastalık yoktur. Kalp problemleri görülebilir. Ortalama yaşam süreleri 10-12 yıldır. Bunun yanı sıra aşağıdaki hastalıkların görülme olasılığı vardır;
- Kalça çıkığı
- Entropiyon
- Göz hastalıkları
- Patella luksasyonu
- Mast hücreli tümörler
- Kalça ve dirsek displazisi
Labrador tüy yapısı
Kısa, kalın, yoğun ve su geçirmez bir kürk yapısına sahiptir. Siyah, sarı ya da çikolata kahvesi olabilirler. Haftada bir kere fırça ile taranması yeterlidir ancak tüy dökme mevsiminde tarama sıklaşmalıdır. Genelde aşırı tüy dökmezler. Golden’lar kadar ağır kokuları yoktur.
Labrador beslenmesi
Tüm besleyici öğeleri içeren mamalarla yaşına uygun olarak besleyebilirsiniz. Yemek artıkları vermeniz önerilmez, sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Ödül maması konusunda dikkatli olmanız önerilir. Çünkü aşırıya kaçarsanız obeziteye yol açabilir. Yavrular için ekstra vitamin ve mineraller verilmelidir ki bu konuda veterineriniz sizi yönlendirecektir.