Köpeklerin de bir karakteri vardır; huyları, sevdikleri, sevmedikleri, damak tatları, duyguları ve benzeri gibi. Köpekler aynı zamanda en hassas canlılardandır, duyguları vardır. Bazılarını çok severler bazılarını hiç sevmezler. Bir damak tatları vardır mesela; her mamayı yemezler! Kimine çok sevecen yanaşırken, kiminden tehlike sezebilir ve küçücük bir köpek bile birden agresifleşebilir. Diyeceğimiz o ki köpekler duyguları ve karakterleri olan canlılardır. Her köpek farklı bir karakter yapısına sahiptir. Bu durum aynı ırk olmalarını etkilemez. Örneğin cocker cinsi bir köpek aşırı sempatik olabilirken yine aynı cins bir başka köpek saldırgan olabilir. Bu durum köpeklerin cinsiden çok karakteri ile ilgilidir. Elbette yaşanmışlıklar da karakteri şekillendiren olgulardandır. Barınaktan gelen köpeklerin genellikle bir hikâyesi vardır. Bu hikâyelerden dolayı yeni insanlara alışmakta güçlük yaşayabilir ve onlara alışması zaman alabilir. Bu noktada özellikle barınaktan bir köpek sahiplendiyseniz mutlaka ekstra hassas ve anlayışlı davranmanız gerekir. Her köpek masum doğar; karakterini şekillendiren büyüdükleri ortam ve yaşadıkları durumlardır. Bu nedenle eğer bir köpek sahiplenmeye karar verdiysek mutlaka duygularına da hitap etmeliyiz. Köpek bakımı yalnızca mama ve su vermekten ibaret değildir; onları anlamak ve mutlu etmek de bakımın bir parçasıdır. Bugün konumuz köpeklerin hoşlanmadığı davranışlar… Elbette bu durum köpeğinizin karakter yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genellikle köpeklerin hoşlanmadığı insan davranışlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
1 - Yüze üflenmesi
Hemen her köpek bu harekete sinir olur! Arabadan sarkarak rüzgârla dans edebilirler belki ama biri yüzlerine üflediğinde hemen irkilirler ve bu hareketten hiç hoşlanmazlar.
2 - Fazla sıkı sarılmak
Köpekler sarılmaktan da pek hoşlanmazlar. Aslında ona sarılmanız ona olan sevginizin artık içinizden taşması anlamına geliyor ama ne yazık ki köpekler bu durumu böyle algılamıyor. Köpeğinize sarılmanız onu rahatsız edebilir ve sizden kaçmaya çalışabilir. Evet, çok sevimli ve zaman zaman kendimizi onu sıkıştırmamak için zor tutuyor olabiliriz ancak yapacak bir şey yok bazı köpekler bu sarılma eylemini hiç sevmez!
3 - Uykusundan uyandırılmak!
Bu durum biz insanlar için de geçerli aslında; hangimiz uykudan uyandırılmayı severiz ki? Köpeklerin bazıları, uykularından uyandırıldıklarında çok huysuz ve sinirli olurlar. En sakin köpekler bile birden bire uyandırıldıklarında sinirli olabilirler. Eğer köpek yaşlı ve kulakları ağır işitiyorsa ona dokunmanız da rahatsız edebilir.
4 - Göz göze bakışmak!
Köpeğiniz acıktığında ya da dışarı çıkmak istediğinde gözünüzün içine bakıyor olabilir ancak bu durum siz ona baktığınızda hoşnut olmamasına yol açabilir. Köpekler göz göze gelmekten ya da gözünüzü ona dikip bakmanızdan rahatsızlık duyabilirler. Özellikle tuvaletlerini yaparken bazı ırklara bakmamak gerekir çünkü bu onları utandırabilir!
5 - Köpeği yalnız bırakmak!
Köpekler sosyal canlılardır ve tüm hayati siz ve ailenizden ibarettir. Haliyle sizinle vakit geçirmek ister, onunla oynamanızı ister. Köpeğinizi uzun süre yalnız bırakırsanız sıkılabilir ve tepkisini size belli edebilir. Örneğin eve geldiğinizde tüm tuvalet kâğıtlarını salonun ortasında bulabilirsiniz ya da en sevdiğiniz eşyanız artık iki parça olabilir! Elbette köpeklerin huyuna bağlı olarak bu durum değişecektir ancak genellikle köpekler yalnız kalmaktan pek hoşlanmaz ve bu durumdan duyduğu rahatsızlığı size fazlasıyla belli eder!
6 - Tanımadığı canlılar!
Köpekler kendilerini evin sahibi olarak düşünebilir. Haliyle dışarıdan getireceğiniz bir kuşa, balığa ya da kediye tepki verebilir. Bazı köpekler daha paylaşımcıdır, eve gelen yeni canlılara karşı büyük tepkiler vermez. Ancak bazıları için bu durum ciddi bir sorundur. Eve gelen yeni canlıya karşı tepki verebilir ve o canlıyı evde istemeyebilir. Diğer bir deyişle yabancı ve tanımadığı canlılardan hoşnut olmayabilirler.
7 - Rutindeki değişiklikler!
Köpekler rutinlerine çok bağlı canlılardır. Aynı saatte yemek yemeği, aynı saatte dışarı çıkmayı isterler. Bu rutin saatlerde yapılacak olan bir değişim köpeğinizi mutsuz edebilir. Hatta bu durum köpeğinizde strese bile yol açabilir. Bu nedenle çok gerekmedikçe mevcut rutininiz korumanızda yarar olacaktır.