Evet, doğru okudunuz; köpekler aynı zamanda çok kıskanç olabilirler! Normalde sesi soluğu çıkmayan, sevecen ve sempatik halleri ile evdekilerin gözdesi olan köpeğiniz sizi başkalarından kıskanabilir. Üstelik bu kıskançlık her canlı için geçerli yani köpeğiniz sizi her canlıdan kıskanabilir ve bu kıskançlık neticesinde agresifleşebilir. Köpeklerde kıskançlık sıkça rastlanan bir durumdur. Hatta bunun üzücü örnekleri de vardır. Sıradan gibi görünen bir köpek kıskançlığı, iki ırkın kavga etmesine neden olabileceği gibi bu kavga hayati bir boyuta bile taşınabilir. Bugün en sevimli köpek ırklarından biri bile bir anlık kıskançlık ile vahşi bir hayvana dönüşebilir ve karşısındaki canlıya zarar verebilir. Bu nedenle köpeklerde kıskançlık aslında üzerinde durulması gereken bir konudur. Peki köpekler neden kıskanır? Gelin bu sorunun yanıtı ile başlayalım yazımıza.
Köpekler neden kıskanır?
Duygular sadece bizlere mahsus değildir. Köpeklerin de çok derin duyguları vardır. Sahibi ölünce depresyona giren köpeklere ya da sahibi gidince yemeden içmeden kesilen köpeklere rastlamak mümkündür. Eve yeni bir üyenin katılması bile köpeklerde bazı duyguların gelişmesine yol açabilir. Örneğin evdeki yabancıyı benimsemeyebilir ve strese girebilir. Köpeklerin yaşadığı duygulardan biri de kıskançlık duygusudur. Genellikle evcil hayvanlar diğer canlıların varlığına aşinadır ancak bazı durumlarda içlerindeki kıskançlık duyguları birden ortaya çıkabilir. Özellikle küçük köpek ırkları oyuncaklarına, eşyalarına ve sahiplerine karşı çok daha hassa olabilir. Sahiplik duygusunu daha çok hissedebilir. Bu nedenle sahibinin yanına yaklaşan herkes onlar için potansiyel bir tehlike olabilir. Büyük köpek ırkları her ne kadar daha arkadaş canlısı olsalar da aynı durum her köpek için geçerlidir. Bu durum köpeğin cinsinden çok karakter yapısına bağlı olarak değişir. Köpeklerin aldıkları eğitim de davranışlarını etkiler. Eğer bir köpek evin bebeği gibi yetiştirilir ve o şekilde davranış görürse, eve yeni bir bebek geldiğinde kendi tahtının gittiğini düşünebilir. Kendini yalnız hissedebilir ve bebeği kıskanabilir. Köpeklerde kıskançlık bir içgüdü meseledir; sahipleri ile olan ilişkisini korumak ister ve araya girenleri sevmez. Bu kıskançlık duygusu aslında sevgiden gelir; köpek sahibine çok düşkün olduğu için onu başkaları ile paylaşmaktan hoşlanmaz. Köpeğiniz başka bir hayvanın üzerinde ilginin toplandığını fark ederse kıskançlık hissi duyabilir. Köpekler aynı zamanda bir tehlike sezdiklerinde de bu duyguyu hisseder. Örneğin yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bugüne kadar evin bebeği köpekken, birden evin gerçek bebeği gelirse onu kendine rakip olarak görebilir ve kıskanabilir.
Köpeklerde kıskançlık belirtileri
Köpekler kıskandıklarını farklı şekilde gösterebilirler. Örneğin hırlama refleksi geliştirebilirler. Yabancı gördüğü kişiyi ısırmak isteyebilirler. Sahibinin ilgisini çekebilmek için oyuncaklarını getirip kucağına bırakabilir ve onunla oynamasını isteyebilir. Bazı köpekler ise rakiplerini direkt saha dışı bırakmayı tercih edebilirler ki bu en tehlikelisidir. Köpeklerde kıskançlığı önlemek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Bunlardan birkaçını aşağıdaki gibi özetleyelim.
1 - Ona zaman ayırın!
İşten ne kadar yorgun gelirseniz gelin ona mutlaka zaman ayırın. Özellikle evde kıskançlığa neden olacak bir canlı varsa onun yanında mutlaka hareketlerinize dikkat edin ve tüm ilginizi köpeğinizin üzerinde tutun.
2 - Yeni üye ile tanıştırın!
Eğer kıskançlığın sebebi eve yeni gelen bir üye ise köpeğinizle yeni üyeyi yavaşça tanıştırın. Birbirlerini tanımalarına izin verin. Birlikte zaman geçirmelerini sağlayın. Ancak tüm bu ortamı oluştururken çok dikkatli olun bir eliniz hep köpeğinizin üzerinde olsun. Olası ani kıskançlık hamlelerine karşı tedbir, en büyük gücünüz olacaktır.
3 - Ağırlığınızı koyun!
Evet, eve yeni bir üye gelmiş olabilir ve siz köpeğinize ilgi gösteriyor olabilirsiniz ancak şunu unutmayın ki onun sahibi sizsiniz ve sizin komutlarınızı almak durumunda. Otoritenizi hala koruyun ve hoşlanmadığınız bir tavır karşısında ona sert bir tonda “hayır” deyin.
4 - Rakip değil dost olmalarını sağlayın
Bu elbette biraz zaman alacaktır. Köpeğinizin evin yeni üyesine hemen alışmasını beklemeyin. Ancak mümkün mertebe ortam yaratın, bir arada vakit geçirmelerini sağlayın. Birini çok severken diğerini de aynı oranda sevin, oynayın, vakit geçirin. Birbiri ile dost olmalarını sağlayın ki birbirlerini rakip olarak görmesinler. Birlikte oyun oynayın, ödül mamalarını birlikte verin. Zaman içerisinde köpeğinizin kıskançlığı azalacaktır. Ancak ne yaparsanız yapın bir türlü bu duygu köpeğinizi terk etmiyorsa bu durumda bir uzmandan destek almanız daha doğru olacaktır. Veteriner hekiminiz bu noktada size destek sağlayacak ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini size en doğru yoldan söyleyecektir.