Köpek sahipleri bu duyguyu çok iyi bilirler; “köpeğin gözünün içine bakmak ve o sırada gelen mutluluk duygusu” Evet köpeklerin gözünün içine bakmak, onlar yiyince kendimiz yemiş kadar mutlu olmak, onlar sağlıklı olunca huzurlu uyumak ve benzeri gibi duygular her köpek severin hissettiği duygulardır. Köpekler yalnızca evimizin bir üyesi değil aynı zamanda ailemizin de bir parçasıdır. Kimi zaman hüzünlenir, kimi zaman sevinir hatta şaşırtıcı bir şekilde sizin mutsuzluğunuzu hissedebilir. Örneğine rastlamak çok mümkün; sahibinin mutsuzluğunu hisseden ve sessizce ona yanaşıp kucağına oturan onlarca köpek vardır. Köpekler hassas, duygusal ve empati hissi yüksek canlılardır. Siz nasıl onu bir bakışıyla anlayabiliyorsanız emin olun ki o da sizi anlar. Nelere kızdığınızı, nelerin sizi mutlu ettiğini çok iyi gözlemler. Siz onu mutlu ettikçe o da sizi mutlu etmek için çabalayacaktır. Özetle köpekler hisleri son derece kuvvetli olan canlılardır. Farklı davranışlara sahiptirler; kimi zaman olmadık yerde birden ulumaya başlarla, kimi zaman tehlikeyi sezip bağırırlar… Bazen heyecanlarını belli ederken ufak çiş kazaları görülür bazen de en üzgün zamanınızda size öyle bir gelir ki derdinizi unutturur. Köpek davranışları, köpeğinizin kendi karakterinin bir yansımasıdır. Köpekler hakkında kesin yargılara varmak ya da ırk üzerinde kesin hükümlü olmak da doğru değildir. Bugün çok agresif olduğu bilinen bir pitbull cinsi köpek bile eğer yetiştirilme tarzı doğru olursa masum bir köpek haline dönüşebilir. Evet, ırk ve genler köpeğin davranışlarını elbette çok etkiler ancak unutulan bir şey var ki o da sevginin gücü… Sevgiyle, mutlu bir ortamda büyüyen köpekten çok büyük saldırganlıklar beklenmez, nadir de olsa elbette görülür ancak genel itibariyle daha sakin olabilirler. Şimdi gelelim bugüne…. Köpekler farklı davranışlarla hislerini belli etmeye çalışan canlılardır. Bugün konumuz köpeklerde iç çekme. Ancak dilerseniz öncesinde en bilinen köpek davranışlarından birkaçına göz atalım.
Köpek davranışları
Köpeklerde en sık görülen davranışlardan biri çiğnemedir. Bir içgüdü diyebiliriz buna. Köpekler özellikle diş çıkarma döneminde çiğneme davranışında bulunurlar. Dişlerindeki hassasiyet, onları sürekli bir şeyi çiğnemeye yöneltir. Genelde de nedense hep bu obje terlikler olur; onlarca oyuncağı olsa da! Köpeklerde görülen davranışlardan bir diğeri de havlamadır. Kendilerini havlayarak ifade etmeye çalıştıkları için havlamayan köpek yoktur demek mümkündür. Sinirlenir havları, mutlu olur havlar, oyun ister havlar, acıkır havlar, ilgi ister havlar. Neticede sebep gözetmeksizin köpekler havlar ve bu onların en belirgin davranışlarından biridir. Kuyruk sallama ile devam edelim. Mutlu olduklarının en tipik belirtisi kopacak kadar sallanan kuyruklarıdır. Bazen gün içinde kendi kendine bile sallayabilir bu demek ki halinden vaktinden bir hayli mutlu olan bir pati var! Hırlamaya geçelim. Köpekler tedirgin olduklarında, korktuklarında ya da karşı tarafa gözdağı vermek istediklerinde bu duygularını hırlayarak ya da diş göstererek belli ederler. Hırlama konusu tamamen köpeğinizin karakter yapısına göre değişiklik gösterebilir. Çoğu köpek mamasının alınmasından ya da ona ait bir oyuncağa uzanan ellerden hoşlanmaz. Paylaşmayı pek sevmezler ve özellikle mama kapları kırmızı çizgileridir. Mama kabına yaklaştığınızda köpeğiniz hırlamaya başlayabilir ve size diş gösterebilir. 5 dakika sonra olay yerinden uzaklaştığınızda köpeğiniz eski sevecenliğine kavuşacaktır. Ancak dediğimiz gibi çoğu köpek için mama kabı hassas bir noktadır. Sık görülen köpek davranışlarından bir diğeri kazıdır. Köpekler bir yerlerde bir şeyler kazmayı severler. Bu hareketi genelde dışarda yaparlar ancak evde de kazı çalışmalarını sürdürebilirler. Örneğin halıyı kazımaya çalışabilirler. Köpeklerde kazı yapma içgüdüsel bir davranıştır. Yemeklerini gizlemek için genelde kazı yaparlar. Köpeklerin ter bezleri patilerinde bulunur bu nedenle bazen kokularını bırakmak ya da işaretlemek için de bir yerleri kazma eğiliminde olabilirler. Köpeklerde koklama ile devam edelim. Koku hassasiyetleri malum. Köpekler her şeyi koklarlar ama her şeyi! En sevdiği mamasını ona verdiğinizde bile mutlaka öncesinde koklar. Bu durum yeni tanıştığı insanlar için de geçerlidir. Yabancıyı önce koklarlar ve onu tanımaya çalışırlar. Köpeklerde koklama en çok sevdiği ödül mamasında bile görülür. Köpekler ödül mamalarını dahi alacaklarında önce koklarlar. Köpeklerde koklama içgüdüsel bir davranıştır ve bir nevi “tanıma”dır. Köpeklerin tanıma şekillerinden biri koklamaktır demek mümkündür. Köpeklerde görülen en belirgin davranışlardan biri de iç çekmedir. Şimdi gelin iç çekmenin nedenlerine bir göz atalım.
Köpekler neden iç çeker?
Köpeklerin bazı farklı ve garip sesler çıkardığına çoğu zaman şahit oluyoruz. Bu bazen bir hırıltı ya da inleme olabilirken bazen siz sofrada yemek yerken bir homurdanma şeklinde gelebiliyor. Hatta o sesin köpeğinizden nasıl çıktığına anlam da veremiyor olabilirsiniz. Ancak dediğimi gibi köpekler, duygularını davranışlarına yansıtabilen canlılardır. Köpeklerde sık rastlanan ve aslında bizlerde tebessüm uyandıran bir durum ise iç çekmedir. Köpeğiniz sanki “oh” dercesine içini çekebilir. İç çekme bir hissin dışa vurumudur. Bu kimi zaman bir rahatlama olarak yorumlanabildiği gibi kimi zaman da sıkıntı olabilir.
Köpeklerde iç çekme
Köpeklerde iç çekme genellikle bir durumu sonlandıran “dışa vurum” olarak kabul edilebilir. Bu şu demek… Köpeğini karnı doyduğunda ya da uykuya geçmeye hazır olduğunda vücudu iç çekme refleksi geliştirebilir. Köpeğiniz artık dinlenmek istediğinde iç çekebilir. Bu onun üzüntülü olduğu anlamına gelmez. Yürüyüşten gelince “artık ben dinleniyorum” hissinin bir dışa vurumu olabilir. Köpeğinizin iç çekmesinin altında yatan nedeni gözlerinden anlayabilirsiniz. Eğer gözleri uykulu ve yarı açık bakıyorsa bu demek oluyor ki uyku zamanı yaklaşıyor ve bir refleks olarak köpeğiniz iç çekiyor. İç çekmenin nedenleri net çizgilerle belli olmasa da solunumunda yaşanan bir sıkıntının da habercisi olabilir. Bu durum kronik bir rahatsızlığın işareti sayılabilir. Eğer rahat nefes alamıyorsa ya da solunum yolu hastalığı varsa iç çekme değil öksürmeye çalışma gibi bir davranış gösterebilir. Bu iç çekme aslında öksürememenin verdiği bir rahatlama ihtiyacı da olabilir. Genel olarak bakıldığında her ne kadar rahatlama, dinlenmeye geçme, sakinleşme, uyku ve benzeri gibi anlamlar taşısa da kimi zaman birtakım solunum sıkıntılarının varlığına da işaret ediyor olabilir. Köpeklerde iç çekme çok sık oluyorsa ve köpeğiniz bu sırada huzursuzsa bu durumda veteriner hekimden destek almanız gerekebilir. Bu durum birtakım hastalıkların habercisi sayılabilir bu nedenle çok sık yaşanması durumunda veteriner hekim kontrolü gerekecektir.