Tıpkı bizler gibi hayvanların da kalsiyum desteğine ihtiyacı vardır. Hemen her blog yazımızda beslenmenin, köpek sağlığı üzerinde ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu söylüyoruz. Doğru beslenme, sağlıklı mama köpeklerin fiziksel gelişimine de katkı sağlayacaktır. Kaliteli köpek mamalarını fiyatlarının yüksek olması bizi köpeğimize ev yemeği vermeye itiyor olabilir. Ancak köpekler kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Kaliteli köpek mamaları yalnızca köpekler için özel olarak üretilen her vitamin, mineral bakımından zengin içeriğe sahip mamalardır. Bu nedenle bir kaliteli köpek maması almanız demek köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri de ona yedirmeniz anlamına gelir. Bazı durumlarda veteriner hekimin önerisi doğrultusunda harici olarak vitamin de alınabilir. Vitaminler macun ya da tablet formda satılırlar. Vitaminler yalnızca köpeğinizin sağlıklı gelişimimi desteklemekle kalmaz aynı zamanda iştahına da etki eder. Yemek seçen, yemek yemeği sevmeyen köpekler için kullanılan yöntemlerden biri vitaminlerdir örneğin. Vitamini macun şeklinde mamasının üzerine sıkmak, köpeğinizi mama yemeye teşvik edecektir. Yanı sıra vitamin, iştahını da açacaktır. Bu nedenle genellikle iştahı olmayan ya da mamayı beğenmeyen köpeklere bu yöntem uygulanır. Vitaminler, köpeğin sağlığı için elzemdir. Zira vitamini yeteri kadar almayan köpeklerde birtakım rahatsızlıklar görülür. Özellikle yavru köpeklerde kemik sağlığı için kalsiyum çok önemlidir. Kalsiyum, sadece mama ile değil harici yollarlar da alınabilir. Öncesinde köpeğinizin kalsiyum ihtiyacı olup olmadığını gözlemlemeniz gerekir elbette. Çünkü kalsiyum fazlalığı da köpeğinize zarar verebilir. Her yiyecekte olduğu gibi vitaminlerde de fazlası köpeğinize zarar verecektir. Eğer bir tüp vitamin macununu tamamladıysanız ikinci küre geçmeden önce mutlaka veteriner hekiminize danışın. Köpeğinize vereceğiniz her gıda takviyesi ya da vitaminde mutlaka veteriner hekiminizle irtibatta olun ve onun bilgisine danışın.
Köpeğimin kalsiyum ihtiyacı var mı?
Köpeğinizi ne kadar sağlıklı besliyor olsanız da kimi zaman kalsiyum eksiklikleri ortaya çıkabilir. Köpeğinizin günlük diyetinde mutlaka yeterli oranda kalsiyum alması gerekir. Köpeğinizin kalsiyuma ihtiyaç duyduğunu işaret eden bazı sinyaller vardır. Bu sinyalleri takip edin ve ardından veteriner hekiminize konuyla ilgili bilgi verin. Peki nedir bu işaretler? Özellikle yavru köpeklerin düzgün gelişmesi ve güçlü büyümesi için yeterli miktarda kalsiyum alması şarttır. Eğer köpeğiniz yeteri kadar kalsiyum almazsa bu durumda osteoporoz riski ile karşı karşıya gelebilir. Kemik yapısının güçsüz olması, kemiklerin kolay kırılabilmesi anlamına gelir bu da köpeğinizin bacaklarını doğrudan etkiler. Köpeğinizin kalsiyum eksikliği yaşadığını anlamanın gözle görülür en basit yolu dış görünümdür. Aynı cins ve yaştaki diğer köpeklerle karşılaştırdığınızda eğer köpeğiniz gözle görülür derecede küçük duruyorsa burada yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir. Köpeğinizin yeteri kadar büyümemiş olması, kalsiyumu yeteri kadar almadığı anlamına gelebilir. Bir başka belirti de kemiklerini derisinin altında görebiliyor olmanızdır. Deri o kadar incedir ki kemikler gözle görülür hale gelmiştir. Bir diğer belirti ise köpeğinizin sık sık kas spazmı ya da nöbet geçiriyor olmasıdır. Bunlar kalsiyum eksiliğine işaret eden durumlar olabilir. Bu noktada veteriner hekime konu hakkında bilgi vermeniz önemlidir. Köpeklerde kalsiyum eksikliği ciddiye alınması gereken bir durumdur. Çünkü yavru köpeklerde büyümeyi yavaşlattığı gibi yetişkin köpeklerde de birtakım hastalıkların oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle kalsiyum eksikliği yaşadığını düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekiminize danışın.
Kalsiyum eksikliği köpeklerde taşikardi, oryantasyon bozukluğu, yorgunluk gibi durumlara neden olabilir. Köpeklerde kalsiyum eksikliğini gidermenin yolları yalnızca mama ve vitaminden geçmez. Aynı zamanda evde de hazırlayabileceğiniz birtakım takviyelerle bu durumu sağlık sorunu haline getirmeden kotarmanız mümkün. Peki, köpekler için kalsiyum kaynakları nelerdir?
Köpeklerde kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?
Köpeklerde kalsiyum eksikliğini gidermek için veteriner hekim birtakım diyetler önerebilir. Bu diyetler doğrultusunda eklenecek özel takviyeler olabilir. Mama ve vitamin takviyeleriyle köpeklerde kalsiyum eksikliği giderilebilir yanı sıra ev yapımı bazı kalsiyum kaynakları da vardır. Evde hazırlayabileceğiniz bazı kürlerle, köpeğinizdeki kalsiyum eksikliğini giderebilirsiniz. Bu konuda en büyük yardımcılarınızdan biri yumurtadır. Yumurta kabuğunu ince parçalar haline öğütün. Ardından köpeğinizin yemeğine karıştırın. Zaten küçük parçalar halinde öğüteceğiniz için köpeğiniz mamasının içinde bunu fark etmeyecektir. Köpeğinize vereceğiniz kemik de bir kalsiyum kaynağı olacaktır. Kemikleri doğranmış ya da toz halde verebilirsiniz. Özellikle ödül olarak vermeniz daha iyi olabilir. Süt ürünleri de kalsiyum kaynaklarından birdir. Köpeğinizin kuru mamasına yoğurt ekleyebilirsiniz. Yoğurt mamayı yumuşatacaktır ve yemesi daha kolay olacaktır. Ayrıca yoğurt tadı köpeklerin doğrudan reddettiği aromalardan biri değildir. Bu nedenle mamasının üzerine koyacağınız bir parça yoğurda çok büyük tepkiler vermeyecektir. Köpeğinizin balıkla arası nasıl? Eğer balık seviyorsa ona ara sıra verebilirsiniz çünkü balık da bir kalsiyum kaynağıdır. Özelikle ton balığı köpeklerin hem sevdiği hem de zengin içerikli bir besin kaynağıdır. Köpeğinize çiğ olan şeyleri vermekten kaçının; çiğ et, çiğ kemik, çiğ balık gibi. Unutmayın çiğ olan şeyler köpeğinize zarar verebilir; midesinde hazım sorunu yaratabilir, sindirim sistemi sorunları görülebilir ve dahası bakteriyel birtakım hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle köpeğinize çiğ ürünler vermekten kaçının. Köpeğinize sebze de verebilirsiniz. Köpekler her ne kadar et sevse de sebzeye de ihtiyacı vardır. Bu nedenle eğer yaş mama kullanıyorsanız mutlaka sebze bakımından zengin içerikleri de diyet listesine alın.
Tüm bunlar elbette veteriner hekim gözetiminde olmalı örneğin bazı köpeklerin yoğurt ya da yumurta kabuğu yemesi zararlı olabilir. Köpeğinizin mevcut sağlık koşullarına göre en uygun olanı veterineriniz size söyleyecektir.