Siz gözünüz gibi bakın; yavru köpek vitaminleriydi, besleyici köpek mamalarıydı, köpekler için vitamin takviyeleriydi uğraşın durun köpeğiniz gitsin saksıdaki toprağı yesin. İtiraf etmek gerekir ki sinir bozucu bir durum. Her yerin toprak olmasını bir kenara bırakın elbette ilk aklımıza gelen köpeğimizin sağlığı ve bu davranışı neden gerçekleştirdiği… Özellikle yavru köpek bakımında her yeni gün yeni bir icada gebe diyebiliriz. Bir uyanırsınız kakasını yemiş, bir uyanırsınız çiş pedini almış ağzına dolanıp duruyor evin içinde. Zamanla siz ona, o size alışacak. Her hayvanın farklı bir karakteri var. Aynı cinslerde bile farklı karakterde olan köpeklere rastlıyoruz. Örneğin bir kısım hayvansever cocker cinsi köpeğin agresif olduğunu düşünürken diğer bir grup oldukça sevecen, insan canlısı ve sempatik buluyor. İşte bu tamamen pet dostununuz karakterine bağlı. O yüzden öncelikle şunu söylemek gerekir ki köpeğinizin garip alışkanlıkları olabilir, bunu zamanla törpüler ya da tolere edersiniz zaten. Gelelim toprak işlerine…
Yavru köpek neden toprak yer?
Aslında bu toprak yeme işini yavru ve yetişkin olarak ayırmaya da gerek yok çünkü toprak yeme davranışı her yaşta ve cinste görülebilen bir durumdur köpekler için. Köpekler hakkında bilgiler verdiğimiz bloğumuzda ilerleyen dönemlerde köpek neden kömür yer, köpek neden gübre yer, köpek neden taş yer, köpek neden çim yer gibi pek çok konuya değineceğiz. Bugün öncelikle köpeğin toprak yemesini kaleme alalım. Köpeğinizin toprak yemesinin altında pek çok neden yatabilir; obsesif bozukluk, zihinsel problemler, mutsuzluk, stres altında olma, genetik faktörler… Bir de bunların tamamen fiziksel olanları var örneğin yeterli mineral ve vitamini alamaması gibi. Köpeklerin içgüdüleri onları “hayatta kalmaya” iter. Bu şu demek… Eğer köpeğiniz yeterli vitamin ve minerali almazsa vücudunda bu eksikliği fark eder ve otomatikman bu ihtiyacını giderecek gıdalara yönelir. Eğer köpeğinizdeki vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan bir durum varsa o zaman mamasını değiştirebilirsiniz. Şunu da özellikle belirtelim. Köpeğinizi pişmiş gıdalardan uzak tutun. Bu gıdaların vitamin ve mineralleri olmadığı için köpeğinizde eksik beslenmeye neden olabilir.
Köpeğinizin toprak yeme nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Psikolojik nedenler
Çok uzun süre yalnız kalıyorsa, can sıkıntısından toprak yiyor olabilir. Yaşadığı yerde mutsuzsa ya da stres altındaysa da bu davranışı gösterebilir. Azarlanan, ilgilenilmeyen, korkan ve sık sık sahip değiştiren köpeklerde toprak yeme eğilimi daha fazladır diyebiliriz.
- Vitamin ve mineral eksikliği
Bakır, manganez, kalsiyum, sodyum klorür, D vitamini ya da B vitamini eksiklikleri köpekleri toprak yemeğe itebilir. Bu nedenle veteriner hekiminizde bu konuda danışmanızda yarar var.
- Yetersiz beslenme
Köpeğinize mama veriyor olabilirsiniz ancak bu mamaların içerikleri önemli. Vitaminli köpek mamaları almaya özen gösterin. Burada amaç köpeğinizin karnını doyurmak ancak aynı zamanda yeterli besin takviyelerini de yapmak, unutmayın.
- Toprak tadı alması
İlginç ancak olası bir maddeden bahsedelim. Toprağa önceden düşmüş bir yiyeceğin kokusunu alıyor olabilir. Köpeğinizin yediği toprağı incelemenizde yarar var. Belki oraya siz görmeden kemik ya da bisküvi gömmüş olabilir. Onun kokusu sindiyse sadece bir gün değil pek çok gün toprağı eşelemeye devam edecektir.
- Mide ağrısı
Kulağa ilginç gelse de köpekler mideleri ağrıdığında toprak yemek isteyebilir. Midesindeki herhangi bir problemde, toprağın yatıştırıcı özelliğini kullanır ve içgüdüsel olarak toprak yemeğe başlar.
Köpek toprak yerse ne olur?
Gelelim en çok merak ettiğimiz şeye. Köpeğiniz bir türlü toprak yemekten vazgeçemiyor olabilir ancak bu ilerleyen süreçlerde onda ne gibi hasarlar bırakır işte bu soru kilit. Topraklar zehirli maddeler, atıklar ya da ilaçlar içerebilir. Bu nedenle sağlığına zarar verebilir. Öncelikli olarak veteriner hekiminizden destek almanız gerekir. Devamında ise;
- Onunla oyun oynayın ve ilgilenin
- Mamasını değiştirin
- Stres altında olduğunu düşünüyorsanız dışarı çıkarın ve egzersiz yaptırın
- Evin içinde küçük oyunlar oynayarak enerjisini atmasını sağlayın. Bunu yaparken kalbini yoracak şekilde de abartmayın tabi.
- Basit gibi görünen toprak yeme davranışı, beraberinde pek çok fizyolojik ya da psikolojik soruna işaret edebilir. Bu nedenle mutlaka hekim desteğine başvurun.