Tartışmaya açık bir konu ile daha karşınızdayız sevgili okurlar. Bugün konumuz barf diyeti. Daha önce duymuş muydunuz? Çiğ et diyeti de diyebiliriz barf diyetine. Evcil köpek ve kedilerin pişmemiş et, yenilebilir kemik ve organlarla beslenmesini esas alan bir diyet çeşidi olarak karşımıza çıkar. Çiğ et diyetini destekleyen birçok insan varken buna tamamen karşı çıkanlar da hatırı sayılacak kadar çok. Çiğ eti diyetini destekleyenler, hayvanlar için bu beslenmenin doğal olduğu görüşündeler.
Vahşi doğada zaten çiğ etlerle, kemiklerle beslendiklerini dolayısı ile bu diyetin onlara zarar vermeyeceğini düşünürler. Dengeli ve doğru yapılan bir barf diyetinin uzun vadede evcil hayvanların sağlığına olumlu katkılar sağlayacağına inanırlar. Özellikle tüylerinin daha sağlıklı olması, dişlerinin daha temiz olması, ağız kokusunun önlenmesi ve hayvan dışkısında kokunun az olması gibi avantajları olduğu söyleniyor. Barf diyetini “hayvanların doğa kanunları doğrultusunda beslenmesi” olarak da tanımlamak mümkün çünkü günün sonunda doğallık var.
Barf diyeti nedir, kısaca…
Barf kelimesinin açılımı ile başlayalım; bone and raw food olarak açılımı yapılır. Bazı kaynaklarda Biologically Appropriate Raw Food olarak da geçer. Barf diyetinin Türkçe anlamı kemik ve çiğ gıda diyetidir. Barf diyeti sayesinde köpekler çiğ et ve kemikle beslenir. Çiğ et ve kemikle beslenen köpeklerin diş sağlığı, tüyleri, iskeleti, kas sistemi kısaca tüm bedeni sağlıklı olur. Buradaki en büyük sıkıntılardan biri iç parazitlerdir. İç paraziti önlemenin yollarından biri besinleri en az 2-3 gece -20 derecelerde bekletmek olabilir. Barf diyeti hangi gıdaları kapsar ondan da bahsedelim kısaca. Barf diyetinin içinde sakatat, löp et, kemik, sebze biri gıdalar var. Kemikler yenilebilir formda olduğu için dişlerin parlaması ve diş sağlığına da olumlu etki ettiği söylenir. Son günlerde barf diyeti hazırlama, barf mama tarifi gibi pek çok arama yapıldığına göre bu barf diyetinde bir şeyler olsa gerek. Peki nasıl bir diyettir, barf diyeti nasıl yapılır şimdi gelin bunlardan bahsedelim.
Barf diyeti hazırlama
Kabaca bir barf diyeti hazırlayarak işe koyulalım. Öncelikle kullanılan ürünler çiğ olduğu için ekstra bir yıkama gereksinimi vardır bunu belirterek başlayalım söze. Kullanacağınız tüm malzemeleri güzelce yıkayın. Bazı kaynaklarda -20 derecede 2-3 gün bekletmenin iç parazitleri önlediği söylenir ki yukarıda da yazmıştık. Aşağıda saydıklarımız bir kural değildir ki zaten barf diyeti kurallar silsilesi de değildir. Ancak pek çok barf savunucusu aşağıdakileri söyle aşağı yukarı.
- %50 kemikli et
- %20 kemiksiz et
- %10 sakatat
- %20 çiğ sebze ya da meyve, yoğurt, yumurta gibi gıdalar.
Ayçiçek yağı, balık yağı, zeytinyağı, tohum yağları gibi yağları barf diyeti yağları olarak sayabiliriz. Kemik ve yumurta kabuğu barf diyetinin kalsiyum kaynakları olabilirken sebzeler de vitamin ve minaral kaynağı olur. Böylece köpeğiniz mineral, kalsiyum ve vitamin bakımından zayıf kalmaz.
Barf diyetinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Her diyetin kendi içinde yararları da var zararları da. Barf diyetini köpeğinize uygularken dikkat etmeniz gereken birkaç adım var.
- Barf diyetine hindi göğüs eti ile başlayabilirsiniz ancak köpeğinizin kuru mamasına çiğ et karıştırmamanız gerekir. Çünkü aksi halde zararlı bakteriler üreyecektir.
- Kalsiyum ve fosfor dengelemesini iyi yapmanız gerekir.
- Yavru köpeğinizi günde en fazla 3 kez beslemeniz önerilir aksi halde özellikle küçük ırklarda hipoglisemi riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Barf diyeti uygulamadan önce mutlaka veterinerinize danışın. Her köpeğin kendi bünyesi, kişiliği ve sağlık öyküsü vardır. Bazı köpeklerin sağlığına iyi gelir, bazısında kötü sonuçlar doğurur. Bunu önlemek için mutlaka veteriner hekiminizin fikrini alın ve onun önereceği reçete ile beslenme diyetini uygulayın.