Her canlıdan görülebilen ancak çoğu zaman geçici, nadiren de ciddi sağlık sorununa işaret eden bir durumdur kusma. Her canlıda olduğu gibi köpeklerde de kusma durumu yaşanabilir. Köpekler neden kusar sorusunun yanıtına geçmeden önce köpeklerde kusma tehlikeli midir sorusunun yanıtını verelim. Köpeklerde kusma sık görülen bir sorundur ancak illa altında çok olumsuz şeyler yatıyor anlamına gelmez. Köpeklerde kusma genellikle yedikleriyle alakalıdır ve anlıktır, devamında geçer. Ancak bazen nadiren de olsa bir takım sağlık sorunlarının varlığını işaret ediyor olabilir. Canlılarda kusma genellikle mide ve üst bağırsaktaki gıdaların ağızdan atılmasına denir. Kusmanın ardından köpeğiniz rahatlayacak ve kendini toparlayacaktır. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi köpeklerde kusma her zaman çok masum olmayabilir. Karaciğer, mide, böbrek ya da beyindeki bir sorundan kaynaklanan kusmalar da görülebilir. Köpeklerde kusma, vücudunda yolunda gitmeyen bir şeyleri düzeltmenin bir yoludur aslında. Köpeğiniz midesinden rahatsızsa bunu rahatsızlığını kusarak giderir. Peki, köpeklerde kusma neden olur şimdi gelin bu sorunun yanıtına bir göz atalım.
Köpeklerde kusma neden olur?
Köpek neden kusar sorusunun birden fazla yanıtı olabilir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kimi zaman ciddi sağlık sorunlarını işaret ediyor olsa da çoğu zaman yeme içme kaynaklı olacaktır. Ancak biz yine de olası her durumdan bahsedelim yazımızda.
1- Yabancı cisim yutma
Köpekler kedilere nazaran yeme içme konusunda biraz daha “telaşlı” canlılardır. Etraflarındaki her şeyi ağızlarına atma eğiliminde olabilirler. Örneğin bazı küçük köpekler lastik tokalarını bile yemeğe çalışabilir. Açlıktan değil meraktan kaynaklanan bazı durumlar neticesinde köpeğiniz yabancı bir cismi yutabilir. Mide elbette bunu bir yemek olarak algılamadığı ve sindiremediği için de kusma ya da dışkı yoluyla dışarı atacaktır. Genellikle midede bulunan rahatsız edici cisim direkt kusma yoluyla atılır. Sonrasında hayvan rahatlar ve kusma tekrarlanmaz.
2- Fazla yeme
Köpeklerin “dur” mekanizması çok gelişmiştir demek mümkün değildir. Özellikle bazı ırkların dipsiz bir kuyu gibi olan mideleri daima yemek yemek ister. Tabi mide kapasiteleri de belli olduğu için bir süre sonra fazla yenen besinler kusarak dışarı atılır. Bazı köpeklerde kusmuğu yeme eğilimi de görülebilir yani kulağa pek hoş gelmese de köpeğiniz kusmuğunu yeniden yiyebilir. Eğer köpeğinizin kustuğunu anında fark ederseniz hemen temizleyin ki yemeğe fırsatı olmasın.
3- Hızlı yeme
Köpeklerdeki telaş malum. Önünden yemeği alınmasın diye hızlı hızlı mamalarını yerler ve sonra bu hızı mideleri sindiremez. Sindirim sorunu olunca da mide istemsizce tüm bu hızlı yenen yemekleri dışarı çıkartmak ister. Kusma gerçekleştikten sonra yukarıda söylediğimiz gibi yemeği yeniden yemek isteyebilir, aman dikkat!
4- Ot yeme
Özellikle dışarı çıkarıldığında sağında solunda olan otları yeme eğilimi gösterebilir. Evin içerisindeki bitkileri de yemek isteyebilir ve hatta otları yiyebilir. Aslında köpekler ot yemeği de sever ve kimi zaman kendilerinde hissettikleri bazı eksiklikleri tamamlamak için içgüdüsel olarak ot yiyebilir. Ancak fazlası zarar mantığı burada da devreye girer. Eğer köpeğiniz otu fazla kaçırırsa bir süre sonra kusmaya başlayacaktır. Eğer köpeğiniz ot yediği için kusarsa sağlığını tehdit edecek bir durum oluşmaz.
5- Üst solunum yolu hastalıkları
Bazı köpeklerde özellikle küçük ırklarda solunum yolu rahatsızlıkları görülebilir. Bu rahatsızlık neticesinde tıpkı bizde olduğu gibi burun ve boğazlarında akıntı oluşabilir. Bu akıntılar yemek borusundan geçer ve midelerine ulaşır. Midelerindeki bu istemsiz akıntı onları rahatsız edebilir ve mideleri bulanabilir. Bunun neticesinde köpeğiniz kusmaya başlayabilir.
6- Köpeklerin tuzlu su yutması
Bazı köpek ırkları denize girmeye çok meyillidir. Hatta sizden önce bile denize gidip serinleyebilir. Denizden çok hoşlanan, yüzmeyi seven ve dalga ısırmayı bir oyun haline getiren köpekleriniz istemeden su yutabilir. Dalgayı ısırmaya kalkarken yuttuğu tuzlu deniz suyu midesini rahatsız edebilir ve kusabilir. Keyifli geçen bir deniz gününün ardından hoş olmayan durumlar yaşanmaması için denize kucağınızda sokabilir ya da illa yüzmek istiyorsa sizin kontrolünüzde yüze bilir. Dalgayı ısırmasın yeter!
7- Köpeklerde güneş çarpması
Madem deniz, kum ile başladık güneşle devam edelim. Köpeklerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi güneş çarpması durumu yaşanabilir. Fazla güneşe maruz kalan köpeğiniz güneşten etkilenebilir ve bunun neticesinde mide bulantısı görülebilir. Mide bulantısını çözmek için köpeğiniz kusmak isteyecektir.
8- Bağırsak parazitleri
İç organlarında olan her hangi bir sorun neticesinde köpeklerde kusma görülebilir. Köpeğinizin bağırsaklarında parazit olabilir ya da herhangi bir alerji sorunu yaşayabilir. Bunun neticesinde köpeğinizde kusma görülebilir. Yanı sıra viral enfeksiyonlar da köpeklerde kusmaya neden olabilir.
Köpeğin köpüklü kusması
Eğer köpeğiniz sürekli olarak sarımsı bir köpük şeklinde kusuyorsa altta yatan birtakım sağlık sorunları olabilir. Köpeklerde hazımsızlık, asit reflü, toksin maruziyeti, böbrek hastalıkları gibi nedenlerden dolayı sarımsı bir renkte kusabilirler. Eğer bu kusma sürekli değilse, hazımsızlıktan kaynaklanıyor olabilir ancak her gün belirli aralıklarla kusuyorsa bir takım hastalıkların varlığını işaret ediyor olabilir.
Köpeğim kusuyor ne yapmalıyım?
Tıpkı bizlerde olduğu gibi köpeklerde de kusma ya da ishal gibi sağlık sorunları görülebilir. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız önce köpeğinize su verin. Fazla su vererek, köpeğinizin su kaybını gidermiş olursunuz. Köpeğinizin bu noktada susuz kalmaması çok önemlidir. Çünkü kusmaya devam ettikçe sıvı kaybedecektir. Sıvı kaybı, köpeğinizde daha ciddi zararlara neden olabilir. Elbette öncelikli olarak yapmanız gereken şey veteriner hekiminizi arayıp konuyla ilgili bilgilendirme yapmaktır. Veterinerinizi bilgilendirmeden önce bazı şeylere dikkat etmeniz ve ona göre doğru bilgilendirme yapmanız gerekir. Önce köpeğinizin neden kusmuş olabileceğini düşünün; fazla yemiş olabilir, bir şey yutmuş olabilir, ot ya da bitki yemiş olabilir vs. Köpeğinizin kusmuğunu inceleyin. Kulağa pek hoş gelmiyor olsa da kusmanın kaynağını öğrenebilmek için kusmuğun özelliklerini incelemek gerekir. Eğer çıkarılan kusmuk parça parçaysa büyük ihtimal yediği bir şeyle alakalıdır ve bir sindirim sorunu oluşmuş olabilir. Köpeğinizin kusmuğundaki parçalar belirginse bu demek oluyor ki midesinde hiç kalmadan direkt dışarı çıkmıştır. Muhtemelen fazla yemiştir ve o fazlalığı mide dışarı atmıştır. Daha küçük parçalardan oluşan bir kusmuk ise demek ki yiyecekler midede bir süre kalmış ve daha sonra çıkmıştır. Köpüklü bir kusma şeklindeyse yukarıda söz ettiğimiz nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Eğer sıvı ve berraksa, köpük şeklindeyse bu durumda başka bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Köpeklerde kusma çok sık değilse, muhtemelen evde tedavi edilebilir. Ancak köpeğinizin kusması geçmiyor ve beraberinde daha farklı belirtiler de baş gösteriyorsa hiç zaman kaybetmeden veterinere götürün. Köpeğiniz zehirlenmiş olabilir ya da farklı sağlık sorunlarının işareti olabilir.
Köpeğinize su verdikten sonra onu rahat bir yere yerleştirin. Yatağı olabilir, bir yastık olabilir koltuk olabilir. Köpeklerde kusma oldukça stres yaratan bir durumdur ve köpeğiniz bundan rahatsızlık duyar. Bu nedenle kustuktan sonra onu rahat ettirmeye çalışın. Bir yandan severken, bir yandan onunla konuşabilir ve varlığınızın ona güven vermesini sağlayabilirsiniz. Daha önce de söylediğimiz gibi köpeklerde kusma pek çok hastalığı işaret ediyor olabilir bu nedenle mutlaka veterineriz ile iletişim halinde olun ve söyledikleri doğrultusunda hareket edin.