Kış ayları, her canlı için çeşitli risklerin olduğu ve özenli bakım gerektiren aylardır. Özellikle kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar kış şartlarından daha kolay etkilenebilir. Bu etkiyi en aza indirmek için alınması gereken bazı önlemler vardır. Bugün sizlerle, kış aylarında köpek bakımında dikkat edilmesi gerekenleri paylaşacağız. Şunu itiraf etmek gerekir ki birçoğumuz, köpeğimizin sahip olduğu doğal kürke güveniyor ve o kürkün onu koruduğunu düşünüyoruz. Ancak o kocaman kalın kürk her zaman müthiş bir koruma sağlamıyor. Kendimizden pay biçelim. Ne kadar kalın giyinsek de bazen aşırı soğuğa maruz kaldığımızda üşütüp hasta olabiliyoruz. Aynı durum köpeğimiz için de geçerli. Bu nedenle kış aylarında köpek bakımında çok daha hassas olmamız gerekir. Bazı ırkların soğuklarla arası iyidir ve çok büyük sorunlar yaşamazlar. Ancak küçük ırkların soğuğa karşı dirençleri çok azdır ve çabuk hastalanırlar. Basit ve kısa bir kar yürüyüşü bile köpeğinizin grip olmasına yol açabilir ve ne yazık ki durum serum kullanmasını gerektirecek kadar ilerleyebilir. İşte bu noktada kış şartlarına köpeğimizi hazırlamak ve bazı şeylere dikkat etmek gerekir. Şunu unutmamak gerekir ki köpeklerin her mevsim bakıma ihtiyacı vardır ancak kış mevsimi çok daha önemlidir. Kış aylarında köpeğinizi soğuktan nasıl koruyacağınıza dair ipuçlarına geçmeden önce, kış mevsiminde köpeğinizin yakalanması muhtemel hastalıkları anlatalım önce.
Köpeklerde kış hastalıkları nelerdir?
Köpeklerde özellikle kış aylarında görülen hastalıklardan biri soğuk ısırmasıdır. Soğuk ısırması olduğunda köpeğiniz birden üşümeye başlar. Kulakları, patileri ve kuyruğu o kadar üşür ki zaman zaman üzerinde küçük kristaller bile oluşabilir. Soğuk ısırığı kendini hemen belli etmez ancak köpekler için oldukça tehlikelidir. Köpeklerde kış hastalıklarına baktığımızda ilk göze çarpanlar; ishal, öksürük, burun akıntısı, titreme ve yüksek ateş olabilir. Özellikle kısa tüylü köpekler, üşümeye daha çok meyillidir bu nedenle daima sıcak olmaları gerekir. Hastalık belirtisi baş gösterdiği zaman hemen veteriner hekime götürmek gerekir ki duruma vaktinde müdahale edilebilsin. Köpekler evde kaldığında özellikle harlanan kaloriferlerden ya da aşırı sıcak ev ısısından etkilenebilirler. Kuru hava onları etkileyebilir örneğin. Birtakım alerjik sorunlara yol açabilir. Düzenli olarak evi havalandırmak gerekir. Ayrıca evin içini de sürekli nemlendirmek gerekir. Kalorifer peteklerinin yanına koyacağınız bir kap su, odanın kuruluğunun giderilmesini sağlayacaktır. Halıları da özellikle kış aylarında daha sık temizlemek gerekir. Halıda biriken toz ve kirler de köpeğinizde alerjik sorunların oluşmasına yol açabilir. Özellikle kış aylarında köpeklerin en sevdiği şeylerden biri karda oynamaktır. Karı ısırmak isterken karı yiyebilir. Kar yemesinden dolayı üşütebilir. Kar, aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir. Köpeğinizin kar yemesi sonucunda ishal, kusma, iştahsızlık, dışkıda kan gibi sağlık sorunları görülebilir. Kış aylarında köpeğinizin hasta olmasını önlemek için yapmanız gereken tek şey tedbir almaktır. Yavru köpekler, yaşlı köpekler, küçük köpek ırkları, kısa tüylü köpekler ve nefes alma sorunu yaşayan köpekler için kış şartları ağır geçebilir.
Köpeğin üşüdüğünü nasıl anlarız?
Eğer siz üşüyorsanız muhtemelen küçük köpeğiniz de en az sizin kadar üşüyordur. Dışarıda olmanın verdiği heyecanla bunu çok belli etmeyebilir ancak bu konuda iyi bir gözlemci olmanız gerekir. Köpeğiniz üşüyorsa titremeye başlayabilir, ağlayabilir ve birden gerginleşebilir. Bunların hepsi köpeğinizin üşüdüğünün bir göstergesi olabilir. Köpeğiniz birden oynamayı kesebilir ve size bakabilir. Bu da eve gitmek istediğinin bir sinyali olabilir. Köpeğinizin dışarı çıkması yaz kış mevsim gözetmeksizin bir ihtiyaçtır. Ancak özellikle soğuk kış günlerinde hele ki köpeğiniz yavruysa, yaşlıysa ya da küçük ırksa çok mecbur olmadıkça dışarı çıkarmamamızda yarar olacaktır. Diyelim ki veteriner kontrolü var ya da bir şekilde dışarı çıkarmak durumundasınız… O zaman alacağınız bazı önlemlerle köpeğinizin üşümesini engelleyebilirsiniz. Peki, nedir bu önlemler?
Köpeklerin üşümemesi için ne yapılmalıdır?
Köpeklerin üşümemesi için ilk yapmanız gereken şey tıpkı kendinizi olduğu gibi köpeğinizi de giydirmektir. Köpek montları artık onlarca çeşidiyle piyasada. Köpeğinizin boyuna, kilosuna ve cinsine göre bir köpek montu alabilir ve dışarı çıkarken giydirebilirsiniz. Bir diğeri önlem de köpek botu olacaktır. Piyasada çeşitli renklerde ve modellerde bulunan köpek botları ya da silikon köpek ayakkabıları alabilir bu sayede minik patilerin soğuktan üşümesini engelleyebilirsiniz. Alacağınız diğer önlemleri de birkaç başlık altında inceleyelim.
1- Güneşli havaları tercih edin!
Köpeklerin dolaşması bir ihtiyaç ancak sağlıklı olması her şeyin ötesinde. Bu nedenle köpeğinizi karlı ve çok soğuk havalarda dışarı çıkarmamaya özen gösterin. Aksi halde üşüyecek ve bu kısa gezinti birtakım sağlık sorunları yaşamasına neden olacaktır.
2- Dışarıda geçirdiğiniz vakti kısıtlayın!
Eğer amaç köpeğinizin ihtiyacını görmesiyse, işlem tamamlandıktan sonra hemen eve dönün. Spor yapması, dolaşması ve enerjisini atması için uygun hava koşulları olmayabilir. Evde oynayacağınız oyunlarla enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.
3- Soğukta yatmasına izin vermeyin!
Köpeğiniz karda yuvarlanmayı sevebilir, karı ısırmak isteyebilir ve hatta yemeğe kalkışabilir. Köpeğinizin kar ile olan arkadaşlığına mutlaka bir sınırlama getirin. Ayağında botu varken kar üzerinde yürümesinde sakınca yok ancak yatma, yuvarlanma gibi hareketlerde hemen olaya müdahale edin. Aksi halde hastalanabilir.
4- Köpeğinizi ısıtıcılardan koruyun!
Dışarıdan geldikten sonra muhtemelen köpeğiniz sıcak bir köşe bulup oradan istirahate çekilmek isteyecektir. Eğer evinizde bir ısıtıcı varsa bu köşe köpeğinizin tercih ettiği bir yer olacaktır. Ancak köpeğiniz ısınmak için ısıtıcıya fazla yaklaşabilir ve bu durumda tüyleri yanabilir, derisi hasar görebilir. Bu nedenle köpeğinizin ısıtıcının yakınına yatmasına engel olmanızda yarar olacaktır.
5- Odanın havasını nemlendirin!
Kuru havalar, köpeğinizde birtakım alerjilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle odanızın bir tarafına mutlaka bir kap su dolu kova ya da kap benzeri bir şey koyun. Odanın havası ne kadar nemli olursa köpeğiniz için o kadar iyi olacaktır.
6- Kış aylarında su tüketimine dikkat edin!
Nasıl ki biz kış ayları geldiğinde yaza oranla daha az su içebiliyorsak, aynı durum köpeğimiz için de geçerli olabilir. Köpeğinizin suyunu daima kontrol edin ve yeterli su içtiğine emin olun. Suyunu daima taze tutmayı da ihmal etmeyin.
7- Köpeğinizi düzenli olarak tarayın!
Kış aylarında da köpeğinizi taramaya devam edin. Tüyleri ne kadar bakımlı olursa, derileri de o kadar korunur. Bakımsız tüyler, sağlıksız derilerden kaynaklanır ve sağlıksız deriler pek çok hastalığa yol açabilir. Bu nedenle tüylerini düzenli olarak tarayın ve ölü derilerden ve tüylerden arındırın. Yeni gelen tüyler ne kadar sağlıklı olursa, köpeğinizin cildi de bir o kadar sağlıklı olacaktır.
8- Pati bakımını ihmal etmeyin!
Özellikle soğuk ısırığında patiler en büyük zararı gören yerlerden biri olabilir çünkü soğuk yüzeyle direkt temas halindedir. Özellikle dışarıdan geldikten sonra köpeğiniz patilerini güzelce, ılık bir suyla yıkayın ve temizleyin. Patilerinde çatlak görürseniz mutlaka krem sürün. Bu konuda veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz. Şunu unutmayın ki köpeklerin de cildi tıpkı bizler gibi kuruyabilir, çatlayabilir, hasar görebilir. Böyle durumlarda erkenden fark etmek, ciddi enfeksiyonların da önüne geçecektir. Özellikle kısa tüylü köpeklerin derileri direkt soğuk ya da sıcak havaya maruz kalabilir. Bu nedenle yazın güneşten, kışın ise soğuktan korumak gerekir.
9- Uyuduğu yere battaniye serin!
Köpeğiniz kendi için sıcak olan bir yeri bulacaktır ancak özellikle yavru köpekler bu konuda biraz acemi olabilir. Bu nedenle köpeğinizin en çok vakit geçirdiği yerlere bir battaniye sermek iyi bir fikir olabilir. Köpeğin altına ne serilir sorusunun en iç ısıtan yanıtı battaniye olacaktır.
10- Çok sık yıkamayın!
Özellikle kış aylarında köpeğinizi çok sık yıkamamaya gayret gösterin. Eğer tüylerine dışkı bulaştıysa mecbur yıkamak gerekecek elbette ancak sonrasında iyice kuruduğundan emin olun ve kesinlikle kendi kendine kurumasına izin vermeyin, siz kurutun. Köpeğinizi kış aylarında sık yıkamaktan kaçının ki zaten köpekler çok sık yıkanmaya gerek duymazlar. Köpeğinizi yıkadıktan sonra bir havlu yardımı ile fazla suyu alın ve sonra kurutma işlemi yapın. Köpeğiniz yaz aylarında belki kendi kendine kuruyabilir ancak soğuk kış günlerinde mutlaka siz kurutun.