İngiliz Bulldog (buldok okunur) için söze nereden başlasak bilemedik. İnatçılıklarını mı anlatmalı, aksiliklerini mi, suratlarının sertliğini mi buna karşın o sevimli maskotluklarını mı… İyisi mi önce kısaca tarihine değinelim, ilerleyen satırlarda zaten detaylıca yer vereceğiz. İngiliz Bulldog köpeklerinin mükemmel bir mazisi vardır diyemeyiz. Şimdikinin aksine çok farklı bir yaşamları vardı. 1500’lü yıllarda zincire bağlanmış boğa ya da ayıya karşı bir ya da daha fazla köpeğin saldırması sonucu oynanan bir oyun (!)un baş kahramanlarıydı. Oyun adı verilen bu vahşilikte dövüş köpeği olarak yetiştirilmişler. Öyle güçlülermiş ki bir boğayı boğarak bile öldürebilirlerdi. Demirden pençeleri ile düşmanlarına saldırır ve onları yok ederdi. Bu vahşet ne yazık ki uzun yıllar devam etti ta ki yasaklanana kadar. Bazı kaynaklarda Bandogge adıyla da anıldığı söylenir. İngiliz Bulldog’ların yine aynı şekilde kasaplar tarafından öküzleri tutması için, av köpeği olarak ve bekçi köpeği olarak da kullanıldığı söylenir. Ancak en bilineni dövüş köpeği olmasıdır. Bu acıması etkinlik o kadar popülerdi ki bu hayvanların birbirini parçalaması sanki bir filmmiş gibi izlenirdi. İngiliz Bulldog’ların boğaya saldırması ünlü olduğu için İngilizce Bull olan ve Türkçe’de boğa olarak tanımlayacağımız terim Bulldog kelimesini doğurmuştur. Neyse ki bu etkinlik görünümlü vahşet bir süre sonra yasadışı olarak tanımlanmış ve yasaklanmış. Yasaktan sonra İngiliz Bulldog’ların eski popülaritesi kalmadı. Ancak bazı kişiler bu türü ayakta tuttu ve üzerlerindeki bu “dövüş köpeği” imajını yumuşatarak günümüze getirdi. İngiliz Bulldog dikkat çekici kızgın ve aksi ifadeleri ile birçok takımın da maskotu oldu. Bunlardan biri Georgetown Üniversitesi’dir. Bu arada internette paten yapan köpek videosu dikkatinizi çekmiştir belki. Tyson adı verilen bu köpek İngiliz Bulldog cinsidir. Amerika’da hala popülerliğini korur ayrıca ülkemizde de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip olduğunu söyleyebiliriz.
İngiliz Bulldog fiziksel özellikleri
Kızgın ve aksi bir bakışı vardır. Boğa boğmak üzere yetiştirildiğinden bu ifadesi yüzüne yansımıştır diyebiliriz. Kısa bir burnu vardır. Sağlam bir çene yapısı vardır. Dövüş sırasında rahat nefes alabilmesi için burun delikleri iridir. Artık ev köpeği olsa da atalarından gelen sima değişmedi yani. Tıknaz bir yapısı vardır. Göğüs kafesi geniştir. Bacakları kısa ve çarpıktır, kuyrukları ise kıvrımlıdır. Burunu kısa, basık ve geniştir. Kulakları küçüktür. Yüzü bazen koyu renktir ancak genel olarak kırışıktır. Kürk rengi genellikle kaplan desenli, sarı, ya da beyazdır. Bazen kızılımsı tonlar da görülebilir. Bu renklerin kombinasyonu da olabilir. Adaleli bir vücut yapısı vardır. Tüyleri genelde düz, kısa ve parlak olur. Kahverenginin üzerine karışık renklerde benekli de olabilir. Beyaz ya da bej benekler görülebilir. Yükseklikleri erkeklerde de dişilerde ortalama aynıdır; 30-40 cm aralığındadırlar. Kilo olarak erkelerde 24-25 kg iken dişilerde 22-23 kg civarı görülebilir. Kısa tüylerinin bakımı kolaydır, haftada bir fırçalamanız yeterli olur. Yüzü kırışıktır ve bu kırışıklıklar kir tutabilir. Bu nedenle nemli bir bez ile köpeğinizin kırışık deri alanlarını silmeniz önerilir.
İngiliz Bulldog karakter özellikleri
Korkusuz bir ifadesi vardır. Karmaşık bir yapısı yoktur, duruşu da görüşü de nettir. Kızgın gibi durur ancak bunun aksine mutlu bir yaklaşımı vardır. Özellikle sahiplerinin yanında olduğu zamanlar en mutlu anlarıdır. Eğer onu ihmal ederseniz dikkatinizi çekmek için birtakım garip hareketler yapabilir. Güvenilir bir ırktır. Karakteri sevgi doludur ve diğer hayvanlarla arası iyidir. Yabancılara ilk başlarda mesafeli durabilir. İlgiyi çok severler. Eğer her gün ona ilgi gösteremeyeceğinizi düşünüyorsanız sahiplenmek için doğru bir ırk olmayabilir zira ilgi onun en hassas noktasıdır. Ev içinde hareketli bir yapıları yoktu genelde sakindirler. Bahçede ya da dışarıda yaşayamazlar çünkü ılık iklimleri severler. Ne çok sıcağı sever diyebiliriz ne soğuğu sever diyebiliriz. İkisinin ortası bir iklim onlar için en ideali olacaktır. Çocuklarla arası iyidir. Cesaretli bir köpektir onu kolay kolay korkutamazsınız. Yavrular biraz hareketli olabilir ancak erişkinliğe geldikçe sakinleşecektirler. Horlaması ve salyaları ile ünlüdür. Horlama konusunda rakip tanımaz desek yeridir. Pug’larda da horlama ve nefes sorunu görülebilir. Ancak İngiliz Bulldog’lardaki horlama birkaç tık daha fazladır diyebiliriz. Apartmanda beslemek için uygun bir köpek türüdür.
İngiliz Bulldog beslenmesi
İngiliz Bulldog’lar için yaygın düşüncelerden biri bu ırkın genelde uykucu ve tembel oluşudur. Ancak sanılanın aksine İngiliz Bulldog’lar yürüyüşleri sever. Parkta diğer köpeklerle oynamaktan keyif alır. Büyüme ve gelişim evresi çok hızlıdır. Yedikçe hızla kilo alabilir ve sağlık sorunları oluşabilir. Deriler, meyve tohumları, kuru üzüm, çikolata, sarımsak, soğan vb. gibi gıdalar İngiliz Bulldog’ların uzak durması gereken başlıca ürünlerdir. Köpeğinizin nasıl beslenmesi gerektiğini veteriner hekiminize mutlaka danışın. Kuru mamalarla besleyebilirsiniz ancak özellikle bu cins için karışık gıdalardan uzak durmanızı öneririz.
İngiliz Bulldog sık rastlanan hastalıklar
Basık burnundan dolayı solunum sıkıntılarına eğilimi vardır. Göz problemleri de sık görülebilir. Sıcaklara karşı hassastır, güneş altında kalırsa güneş çarpması yaşayabilir. Doğuştan gelecek bazı hastalıklara da meyillidir diyebiliriz. Bunların başında cilt enfeksiyonları, kalça ve diz sorunları gelebilir.