Yazımıza tıklayıp okumaya başladığınıza göre evinizde yeni bir misafiriniz var; hoş gelmiş, mutluluk getirmiş! Eve ilk kez köpek alındığında hele ki bu köpek yavruysa onu doyurma telaşına düşeriz. Karnı aç mı, acaba üşüyor mu, susamış mıdır gibi onlarca soru dolaşır zihnimizde. Biz ona nasıl yeni alışıyorsak o da bize yeni alışıyor. Zaman zaman bu empatiyi yapamayıp coşkulu sevgi tezahüratlarıyla onu korkutabiliyoruz hatta. İlk zamanlar nasıl davranacağımızı bilemiyor ve tamamen yemek yemesi üzerine odaklanabiliyoruz. Kış mevsimiyse üşümesinden endişe ediyoruz, yaz mevsimiyse güneşin tenine denk gelip de yakmaması için özen gösteriyoruz. Hayvan severler için en önemli şey evcil hayvanın sağlıklı olması, yeme düzeni ve benzeri gibi hayati detaylardır. Köpeklerin de strese girip korktuğu zamanlar olabilir. Böyle zamanlarda köpeğiniz yalnız kalmak isteyebilir, kulübesinden çıkmakta istemeyebilir ve sizden kaçabilir. Bunlar, özellikle ilk günlerde yaşanması muhtemel şeylerdir. Bunlar yolunda gitmeyen bir şey olduğuna işaret etmez, bu bir alışma sürecidir. Dünyaya geleli henüz birkaç ay olan küçük yavru önce size sonra ortama çalışmaya çabalıyordur. Bu çabalama süreci de belirli bir zaman alabilir. Bazı köpekler hemen adapte olabilirken bazıları yerini yadırgayabilir. Yerini yadırgadığı zamanlarda mama yemeği reddedebilir ve kendi güvenli alanından çıkmak istemeyebilir. Öncelikle böyle bir ruh durumunda onu zorlamaktan kaçının. Sürekli gözünüzü dikip her hareketini inceleyip aşırı ve abartılı tepkiler vermekten kaçının, bu onu daha da korkutacaktır. Mümkünse bu takibi uzaktan yapın. Nereleri kokladığını, evde nereleri dolaştığını gözlemleyin. Bu keşif süresi çok uzun sürmeyecektir ve köpeğiniz zamanla size ve eve alışacaktır. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi yavru köpekler bazen kuru mama yemeyi reddedebilir. Hem alışık olmadığından, hem stresten, hem de daha lezzetli bir arayış içinde olmalarından kaynaklanıyor olabilir bu durum. Yavru bir köpeğin de damak tadı vardır! Her şeyi yemek istemeyebilir. Zamanla yeme alışkanlıklarını o da size gösterecektir, siz de onu anlayacaksınızdır zaten.
Köpeğim ev yemeği yiyor ama mama yemiyor!
Abur cuburlar, köpek bisküvileri, ödül mamaları, bazı ev yemekleri ve benzeri gibi tatlar köpeğiniz için daima daha ilgi çekici olabilir. Kuru mamaya nazaran şahane bir ödül maması yemek daha çok onları mutlu edebilir. Ancak ne olursa olsun böyle bir düzenin oluşmaması için elinizden geleni yapın. Köpeğiniz için en sağlıklısı köpek mamasıdır. Bu mamalar yaş da olabilir kuru da. Ancak ev yemekleri, evden arta kalan yiyecekler, çiğ köpek kemikleri ve benzeri gibi gıdalar köpeğinize zarar verebilir. Ara sora çok sevdiği bir atıştırmalığı elbette verebilirsiniz. Örneğin bazı köpekler salatalığı çok sever. Bunun bir zararı yoktur ancak sürekli olarak ev yemeği ile sağlıksız bir şekilde beslemek zaman içerisinde karaciğerinde ve böbreğinde yorulmalara neden olabilir. Yavruyken bu o kadar fark edilmez ancak gençliğinde ve yaşlılığında beslenme şekli daha önemli olacaktır. Nasıl beslenmeye alışırsa bu şekilde devam edecektir. Bu nedenle ne olursa olsun köpeğinizi köpek maması alıştırın. Ev yemeği ona cazip gelecektir ve bir süre mama yememek için direnecektir. Aynı direnci siz de gösterin ve onu daima mama yemeye yönlendirin. Zorlayarak değil isteyerek yemesi için birkaç yöntem var. Eğer köpeğinizi şiddetle kuru mamayı reddediyorsa, ona köpek mamasını sevdirmek için kullanılan birkaç yöntem var. Kuru mamalar da kendi içlerinde çeşitlere ayrılır. Bazısı tahıllı olabilir bazısı protein ağırlıklı. Köpeğiniz belki tahıllı olanı sevmiyor olabilir bunun için farklı bir çeşidini de deneyin. Tüm çeşitleri denemenize rağmen köpeğiniz ısrarla mama yemeği reddediyorsa o zaman devreye birkaç yöntem girer.
Köpeğim mama beğenmiyor!
Köpeğiniz mama seçiyor olabilir ki çoğu köpekte bu durum vardır. Ancak pes etmek yerine var olan mamayı farklı eklentilerle ona verebilirsiniz. Durumu biraz açalım. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak köpeğinizi mamasını yemesini sağlamanız mümkündür.
1- Kuru mamanın üzerine vitamin sıkın!
Yavru köpeklerin vitamine ihtiyacı vardır. Sadece yavru değil yetişkin köpekler de vitamin kullanabilirler. Vitaminler vücut gelişimlerini desteklerken, sağlıklı büyümelerini sağlar. Vitaminlerin miktarı köpeğin yaşına ve kilosuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hangi vitaminin ne ölçüde verilmesi gerektiğini mutlaka veteriner hekiminize danışın. Vitaminler macun şeklinde satılır ve köpeklerin seveceği lezzettedir. Veteriner hekiminizin önereceği miktarda vitamin macununu, kuru mamanın üzerine sıkın ve karıştırın. Vitaminin tadı ve kokusu mamaya geçtikten sonra, köpeğiniz kuru mamayı vitamin niyetine yemeğe başlayacaktır. Eğer bu yöntem işe yaramazsa bir diğer yönteme geçelim.
2- Kuru mamanın üzerine yaş mama katın!
Yaş mamalar içerisinde bolca et barındırdığı için köpeklerin daha çok ilgisini çekebilir. Ancak yaş mama vermek yerine kuru mamaya alışsın istiyorsanız kuru mamanın üzerine bir miktar yaş mama katıp karıştırabilirsiniz. Tanelerini ayırmaması için karıştırma işini iyi yapmanız gerekir. Aksi takdirde yaş mamayı yiyip kuruları bırakabilir.
3- Kuru mamaya haşlanmış et suyu ilave edin!
Ev yemeklerini seviyor ancak kuru mamaya hiç bakmıyor bile değil mi? O halde yine ve yeniden bir karışım hazırlama zamanı geldi. Et suyu kaynatın ve haşlanmış et suyunu mamasının üzerine dökün. Kuru mamanın suyu çekmesini bekleyin ve bu şekilde köpeğinize yedirin. Et suyunun lezzeti kuru mamaya geçince muhtemelen kuru mamayı yemeğe başlayacaktır.
4- Kuru mamaya ılık su katın!
Kuru mamayı çok sert olduğu için yemek istemiyor olabilir. Malum dişleri henüz yeni yeni sivrileşiyor. Kuru mamanın üzerine az miktar ılık su katabilirsiniz. Ilık suyla mama yumuşayacak ve daha güzel bir kıvam alacaktır. Kuru mama nasıl yumuşatılır sorusunun yanıtı, kuru mamaya su katmak olacaktır.
Köpekler neden kuru mama yemek istemez?
Köpeklerin kuru mama yemek istememesinin ya da kuru mamayı reddetmesinin altında birden fazla neden yatıyor olabilir. Yavru köpeğinizin kuru mama yememesinin nedeni ona alışık olmaması olabilir. Kuru mamayı dişleriyle kırmakta zorluk yaşıyor olabilirler ya da kuru mamayı sevmeyebilirler. Ev yemeklerine alışan bir köpeğin sonradan kuru mamaya dönmesi zor olacaktır. Sürekli aynı kuru mamayla beslemek de ilgilerini çekmeyebilir. Farklı kuru mamalardan alıp ara sıra değişiklik yapabilirsiniz. İştahlarının kapalı olması, alttan yatan bir hastalığın bulunması, travma, korku ve beraberinde birtakım faktörlerden dolayı köpeğiniz kuru mama yemeği reddediyor olabilir. Eğer köpeğiniz mama yemiyorsa onu zorlamaktan kaçının, bu onu daha da korkutacaktır. Böyle bir durumda mutlaka veteriner hekiminizden destek alın. Belki altta yatan bir hastalığı olabilir ya da psikolojik açıdan iyi durumda olmayabilir. Köpeğinizin kuru mamayı reddetmesinin altında onlarca neden olabilir. Köpeğinizle ilgili yaşadığınız her sorunda önce işin sebebini bulmak önemlidir. Bu nedenle konu basit de olsa her sağlık sorununda mutlaka veteriner hekiminizle iletişim haline olmanızda yarar olacaktır.