Her canlının hayat döngüsünde yer alan evrelerden biri yaşlılıktır. Henüz yavru maması yiyen köpeğinizin günün birinde yaşlı mamasına geçmek durumunda kalması ya da bir an bile yerinde durmayan yaramazın günün birinde yerinden kalkamayacak kadar yorgun olması şüphesiz üzücü. Ancak sevindirici olan şu ki köpeğiniz hala sizinle ve sağlıklı! Bazı köpek ırkları uzun seneler yaşamlarını sürdürebilirken kimileri bazı rahatsızlıklar sonucu hayata erken veda edebiliyor. Köpekler genelde uzun yaşayan ve hatta kimi zaman 16-17 yaşları bulabilen canlılardır. Köpeklerin sağlıklı bir şekilde yaş alması için ilk ve en önemli adım sağlıklı beslenmedir. Henüz yavruluk döneminden itibaren sağlıklı beslenen, ilginin kesilmediği ve sevgiyle büyüyen köpekler, yaşlılık dönemlerini den huzur içinde geçirecektir. Elbette beklenmedik sağlık sorunları her canlı için geçerlidir ancak bu sağlık sorunlarının etkilerini az yaşamak da bizim elimizde. Sağlıklı ve kaliteli mamalarla beslemek, egzersizini ihmal etmemek, ihtiyaç duyduğu vitaminleri vermek ve dahası sonsuz sevgi ile yaşlılık dönemi güzel bir şekilde geçebilir. Köpeğin yavruluk dönemindeki bakımıyla yaşlılık dönemindeki bakımı farklı olacaktır. Kimi zaman köpeğinizin gözü ya da kulağı olmanız gerekebilir. Tıpkı bizlerde olduğu gibi köpeklerde de yaş ilerledikçe doğal olarak gelişen bazı sağlık sorunları görülebilir. Örneğin katarakt, özellikle ileriki yaşlardaki köpeklerde görülen bir göz sorunudur. Katarakt erken dönemde teşhis edilirse ilaç ya da köpeğin sağlık durumuna bağlı olarak minik bir operasyonla ortadan kalkabilir. Ancak köpek çok yaşlıysa ve beraberinde farklı sağlık sorunları varsa bu durumda operasyon riskli görülebilir. Katarak günün sonunda ne yazık ki görme kaybına kadar ilerleyebilen ciddi bir hastalıktır. Köpeklerde erken teşhis tıpkı her canlıda olduğu gibi hayati öneme sahiptir. Köpeklerde görülen tümör, kanser, katarakt gibi sağlık sorunları ne kadar erken teşhis edilirse o kadar erken tedavi başlar ve köpeğinizin sağlığı iyiye gider. Bugün yaşlı köpek bakımında dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı sizlerle paylaşacağız. Söze önce beslenme ile başlayalım.
Yaşlı köpekler nasıl beslenmelidir?
Yavru ve yetişkin köpeklerde olduğu gibi, yaşlı köpeklerde de bir beslenme rutini oturtulmalıdır. Yavruluk döneminde olduğu gibi kimi zaman yaşlılık döneminde de birtakım vitamin takviyeleri gerekebilir. Dengeli beslenme, sağlıklı yaşlanmanın en önemli anahtarıdır. Köpekler yaşlandıkları zaman eskisi gibi hareket edemezler ve bu onlarda kilo artışına neden olabilir. Köpeklerde obezite en dikkat edilmesi gereken sağlık sorunlarından biridir çünkü organlarına oldukça zarar verir. Yaşlı köpekler için özel olarak formüle edilen yaşlı köpek mamaları, köpeklerin beslenmesinde büyük rol oynar. Çünkü yaşlı köpek mamaları, köpeklerin kısıtlı hareketleri düşünülerek hazırlanmıştır. Yağ içerikleri düşüktür ve yanı sıra yaşlı bir köpeğin ihtiyacı olan içeriğe sahiptir. Eğer yaşlı köpeğinizin bazı rahatsızlıkları varsa bu durumda veteriner hekiminizin önereceği beslenme programına harfiyen uyulmalıdır. Örneğin kanser varlığı olan ve aynı zamanda yaşlı olan köpeklerin beslenmesi ekstra önemlidir. Yiyecekleri besinlerin organlarını yormaması, sindirimi zorlaştırmaması gerekir. Bunun gibi pek çok örnek vermek mümkündür. Yaşlı ve hasta köpeklerin beslenme programı veteriner hekim tarafından hazırlanmalıdır, bize de o programa adım adım uymak düşer.
Yaşlı köpeklerde egzersiz
Köpekler yaş aldıkça hareket kabiliyetleri zayıflar ancak bu onların tamamen hareketsiz olması anlamına gelmez. Eğer ciddi bir eklem rahatsızlığı yoksa veteriner hekiminiz de onay verirse küçük egzersizler yapılabilir. Bu sayede yaşlanmaya bağlı olarak gelişen birtakım sorunlar da ortadan kalkar. Ancak bu noktada veteriner hekim onayı gereklidir zira köpeğin zorlanması durumunda üzücü durumlar da yaşanabilir. Özellikle yaşlılık döneminde düzenli veteriner kontrolü şarttır. Gerekli tetkikler yapılır ve veteriner hekim gözetiminde düzen oluşturulur. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan yaşlı köpekler için veteriner hekim kontrolü çok önemlidir. Genel sağlık durumlarının her an kontrol edilmesi ve olası durumlar için tedbir alınması hayati önem taşır.
Yaşlı köpeklerde diş sağlığı
Köpekler yaş aldıkça dişlerinde de zaman zaman sorunlar oluşabilir. Hayvanların ağrı eşikleri yüksektir bu nedenle olası bir durumu size haber veremeyebilirler. Bu nedenle diş kontrollerini aksatmadan yaptırmanız gerekir. Ağız ve diş bakımı her yaşta önemlidir. Özellikle yaşlılık döneminde diş kayıplarının oluşması kaçınılmaz olabilir. Bu kayıplar, birtakım sindirim sistemi sorunlarını doğurabilir. Yaşlı köpeklerin dişlerini düzenli olarak fırçalanmaya devam etmek gerekir. Yanı sıra senede bir kez dişlerinin temizletilmesi de gerekebilir. Diş sağlığının korunması, olası diş kayıplarının önlenmesi için oldukça önemlidir.
Yaşlı köpeklerde aşı
Parazitlerin köpeklerin yaşı ile bir ilgisi yoktur; her yaşta parazit önlemi alınmalıdır. Eğer köpekler dışarı çıkıyorsa iç ve dış parazit ihtiyaçlarına hala gereksinimleri vardır. Yaşlılık dönemi dahil olmak üzere her yaşta köpeğin iç ve dış parazit ilaçlarının verilmesi gerekir. Yanı sıra dönemsel aşılar da yaş aldıkça devam eder. Kısaca aşıların ya da parazit ilaçlarının köpeğin yaşı ile bir alakası yoktur; her yaşta aksatılmadan yapılmalıdır.
Yaşlı köpeklerde tüy bakımı
Tüy bakımı her köpek için önemidir. Çünkü cilt sağlığını ve deriyi doğrudan etkiler. Yaş ilerledikçe köpeklerin tüyleri ve deri yapısı da değişir. Tüyler zamanla matlaşabilir ve daha kırılgan bir hale gelebilir. Eskisi gibi parlak ve bebeksi tüyleri olmayabilir ki bu noktada ekstra bakım ihtiyacı doğar. Ciltteki kan dolaşımını hızlandırmak için fırçalama önemlidir. Ölü tüylerin deriden arınması, cildinin hava almasını sağlayacaktır. Sağlıklı bir deri özellikle yaşlılık döneminde önemlidir. Yaşlı köpeğinizin cilt sorunları yaşamaması için tüy bakımını ihmal etmemeniz gerekir.