Dünyanın en iyi meditasyonlarından biri olan hayvan bakımı, aynı zamanda büyük bir sorumluluk gerektirir. Özellikle korona virüs pandemisini bütün şiddetiyle yaşadığımız şu günlerde evde bir pet arkadaşın varlığı paha biçilemez. Sizden tek beklentisi sevgi ve yemek olan bu eşsiz canlılar, şu karantina günlerinde hepimize ne kadar da iyi geliyor değil mi? Her zaman söylediğimiz gibi hayvan bakımında sevgi yetmez; kusursuz bir bakım, ilgi ve sağlık kontrolü şarttır. Mamasını zamanında vermek, suyunu daima taze tutmak, aşılarını ihmal etmemek, en ufak bir sağlık sorununda dahi veteriner hekime danışmak ya da götürmek, ondan ilgiyi ve sevgiyi eksik etmemek gibi birtakım sorumluluklar silsilesi… Hayvan severler için bu sorumluluk sevgiyle harmanlanınca müthiş de bir keyif haline geliyor aynı zamanda. Cins kedi almak bir tercih ve herkesin tercihine saygı duymak gerekir. Barınaktan kedi almak ya da sokaktan kedi sahiplenmek de başka bir tercih. Kimi zaman yolda gördüğümüz bakıma ve sevgiye ihtiyacı olan minik patileri eve getirmeyi istemek gibi güçlü ve vicdani duygulara kapılabiliyoruz. İşte bu noktada size yardımcı olacağını düşündüğümüz bir konu seçtik bugün size; sokaktan kedi almak ya da başka bir ifadeyle sokaktan kedi sahiplenmek. Bazı kediler ilginç bir şekilde sizin niyetiniz olmasa bile eve girmek isteyebiliyor. Evin sıcaklığını, sizin merhametinizi hissettiklerinden kendilerine kalacak bir yer buldukları için seviniyorlar ve evin yeni üyesi olmak için kendiliğinden eve girebiliyorlar. “Sokak kedisi eve girmek istiyor” durumu çokça yaşanan bir durum yani. Eğer kedi kendiliğinden eve girmek istiyorsa bu konuda daha şanslısınız çünkü alışma süreci belli ki daha rahat geçecektir; kedi bir kere karar vermiş sizinle yaşamaya! Ancak sokaktan eve kedi getirmeye karar verdiğiniz birtakım zorlukları olacağı da muhtemel. Elbette devamında her şey çok güzel olacaktır ancak bu alışma süresi kimi zaman sancılı geçebilir. Bu “alışma sancıları”nın da bir çözümü var; anlayışlı olmak, sabretmek ve zamana bırakmak. İşte bu noktada sokaktan kedi alırken nelere dikkat etmek gerekir sorusunun yanıtı vermeye çalışacağız.
Sokaktan kedi alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle şunu bilmenizi isteriz ki yeni pet arkadaşınız size çok iyi gelecek ve zor günlerde neşe kaynağınız olacak. Bu elbette bir süreç. Bugüne kadar sokakta büyümüş, sokak kanunlarına hakim ve serbest bir kedinin birden eve girmesi ve birtakım kurallarla karşılaşması elbette hemen adapte olunacak bir durum değil. Mutlaka arada sorunlar olacaktır ancak bu alışma süreci tamamlandıktan sonra pamuk gibi günlerin sizin beklediğine de eminiz. Şimdi gelelim sokaktan kedi sahiplenirken dikkat edilmesi gerekenlere… Hatta isterseniz direkt maddeler halinde anlatalım.
1- Veteriner kontrolü, öncelikli şart!
Sokak kedisini eve almaya karar verdiyseniz onu eve sokmadan önce veteriner hekime götürmeniz gerekir. Bu öncelikli olarak sizin sağlığınızı korumak içindir. Sokakta onlarca kediyle iletişimde ve dahası her yerde mikroplar var. Kedinin gözle görünen bir sorunu olmayabilir ancak veteriner hekim kontrolü eve girmeden önce yapılmalıdır. Kedinin aşıları, sağlık kontrolleri ve genel bakımına dair bilgiler aldıktan sonra onu artık eve getirebilirsiniz. Sokaktan aldığınız için kirli olabilir ancak eve getirir getirmez onu banyoya sokmak pek iyi bir fikir olmayabilir. Kediler zaten suyu sevmez, bir de yeni bir ortam eklenince bu durum onları huzursuz edebilir. Bu nedenle temizliği için profesyonel bir yardım alabilir ve onu pek kuaförüne götürebilirsiniz. Kediler kendilerini yalayarak temizlerler bu nedenle özellikle onu sürekli yıkamanıza ya da pet kuaföre götürmenize gerek kalmayacaktır. Bazı zamanlarda tüyleri uzadığında tıraş için götürebilirsiniz ileride ancak bir köpek kadar sürekli pet kuaför ihtiyacı olmayacaktır.
2- Sabır, sabır, sabır…
Kedinin hemen evin düzenine alışmasını beklemeyin. Bu süre zarfında evin bazı köşelerine tuvaletini de yapabilir, zarar da verebilir. Kedilerde tuvalet eğitimi küçük yaşta daha kolaydır. Yetişkin kedilerin yeni düzene alışması biraz zaman alır ancak kediler en nihayetinde temiz canlılar olduğu için zaten bir süre sonra bu düzene alışacaktır. Öncelikle kediyi iyice bir gözlemleyin. Hareketlerine bakın. Evin içinde sakin mi, hırçın mı, uysal mı, sinirli mi iyice kontrol edin. Aşırı hareketlerden kaçının. Örneğin yüksek sesle sevmek, ona aşırı ilgi göstermek ve benzeri gibi hareketler aşırıya kaçacağından onu heyecanlandırabilir, korkutabilir ve dahası strese sokabilir. Siz onu sevmek isterken o bu durumdan korkabilir yani. Bu nedenle ona her zaman temkinli ve düşük ses tonlarıyla yaklaşmanız gerekir ki korkmasın. Diğer bir deyişle ilişkinizi ağırdan almanızda yarar olacaktır!
3- Alışmak, aceleye gelmez!
Sokak kedisi eve nasıl alışır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bu öyle çok hızlı bir süreç olmayabilir her koşula hazırlıklı olmakta yarar var. Bazı kediler eve girer girmez sanki yıllardır o evin bir üyesiymiş gibi rahat olurken bazı kediler tam tersi bir reaksiyon gösterebilir. Bu gibi durumlarda kediyi zorla kendinize ya da evinize alıştırmaktan kaçının. Nerede rahat ettiğini gözlemleyin ve yatağını oraya konumlayarak başlayın işe mesela. İlk günlerde kum ve tuvalet sorunu yaşayabilirsiniz bu da zamanla düzelecektir. Kedi kumunu, kedinizin seçtiği yere koyabilirsiniz. Zaten kuytuları sevdiği için salonun ortasına kedi kumunu konumlamak zorunda kalmayacaksınız.
4- Evdeki diğer hayvanlarla iletişime dikkat!
Evde başka bir canlı besliyorsanız ilk tanışma önemlidir. Sokak kedisini eve almadan önce evin diğer üyeleriyle mesafeli bir tanışma ayarlayın. Kediyi hemen yere koymayın önce uzaktan gösterin ve onu sevin. Örneğin araya bir çit koyarak ilk tanışmayı, ilk koklamayı sağlayabilirsiniz. Bu noktada her zaman tetikte olmanız da önemli; olası kıskançlıklara karşı!
5- Sürprizlere hazır ve açık olun!
Sokak kedisi daha önce de söylediğimiz gibi sokak kanunlarına alışıktır. Yani birden tuvaletini kedi kumuna yapmasını bekleyemezsiniz ya da evde hiçbir şeyi kırmamasını… Henüz yeni yeni alıştığı bu ortama karşı müthiş bir merakı olacaktır. Bu merak kimi zaman bir kavanozun kırılmasına, kimi zaman evde geldiğinizde sizi salonun ortasında bir dışkının karşılamasına neden olabilir. Ancak zamanla her şey düzelecektir. Sokaktan eve gelen bir kedinin yemeğini nerede ve nasıl yemesi gerektiğini, tuvaletini nereye yapması gerektiğini bilmemesi elbette doğal. Bu konuda iş size düşüyor. Sabırla ve en önemlisi sevgiyle ona her şeyi baştan öğretmeniz gerekebilir. Bu süre içinde birtakım sürprizler de olabilir yukarıda bahsettiğimiz gibi. Bu sürprizlere sinirlenmemeli ve olağan karşılamalısınız ki aranızdaki iletişim güçlensin.
Sokaktan kedi sahiplenmenin maliyeti nedir?
Elbette bunun için keskin rakamlar vermek pek mümkün değil ancak alınması gerekenleri sıraladığımızda aşağı yukarı bir maliyet çıkaracaksınızdır. Sokaktan kedi aldıktan sonra ilk yapmanız gereken onu veterinere götürüp bir sağlık kontrolünden geçirmektir. Veteriner hekiminizin isteyeceği tetkikler bir maliyet oluşturabilir. Yanı sıra kedinizin artık bir “kedi aşı takvimi” olacaktır bu da bir maliyet doğuracaktır. Bunlar belirli aralıklarla tekrarlayacak olan giderlerdir. Kedi yatağı, kedi tarağı, kedi tırmalama tahtası, kedi oyuncağı ve benzeri gibi günlük ihtiyaçlar bir kereye mahsus alınacağı için tek seferde bir harcama gerektirir. Kedi maması, kedi vitamini, kedi maltı ve benzeri gibi beslenmeye yönelik ihtiyaçlar da rutin harcamalar arasındadır. Hep söylediğimiz gibi kedi bakımı yalnızca sevgiden ibaret değildir artık bir sorumluluğunuz daha olmuştur. Bu nedenle kedinin bakımını, beslenmesini, sağlığını, kontrollerini aksatmamalı ve ona en iyi şekilde bakmalısınız. Elbette bir maliyet doğuracaktır ancak bu da sorumluluğun bir parçasıdır. Kedinizin bakımı kadar sevgisi de önemlidir. Ona vereceğiniz en etkili ilaç sonsuz sevgi ve ilgidir zira bu küçük dünya güzelinin sizden başka hiçbir beklentisi yoktur; sevgi, mama, ilgi…