Köpeklerin de kedilerin de en güzel yerlerinden biri pofuduk patileridir. Genellikle patilerine dokunulmasından hoşlanmazlar ancak şu bir gerçek ki o güzel patileri sevmemek için zor tutarız kendimizi. Bugün yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere konumuz kedilerde pati bakımı. Şunu biliyoruz ki kediler, köpeklere oranla bakımı daha kolay evcil hayvanlardandır. Bir kere her gün gezdirme zorunluluğu yoktur, kedi kumu ile tuvalet işi kolayca hallolur. Köpekler kirlenince yıkamak gerekir ancak kediler zaten titiz canlılar olduğu için kendi temizliklerini kendileri yapabilirler. Kediler vakitlerinin çoğunu uyuyarak geçirir oysa köpekler daha oyuncudur. Elbette bu durum kedinin de köpeğin de ırkına ve yaşına göre değişecektir. Ancak genel olarak ele alacak olursak kedilerin bir tık daha sessiz canlılar olduğunu söylemek mümkündür. Kedilerle köpekleri ayıran en belirgin özelliklerden biri temizliktir. Kediler kiri sevmez, hatta eğer kedi kumları pislenmişse oraya tuvaletlerini yapmayı bile reddedebilirler. Kendi temizliklerinden de kendileri sorumludur; patilerini ve kendilerini yalayarak temizlerler hatta bu yalama işlemi kimi zaman dakikalarca sürebilir. Kediler kendilerini temizleyen titiz ve temiz canlılardır ancak bu demek değildir ki öz bakımlarının tamamını kendileri yapabilirler. Örneğin pati bakımı kedilerde oldukça önemlidir ve bizim kontrolümüzde olmalıdır. Patisinde oluşabilecek en ufak bir yara bile ciddi enfeksiyonlara yol açabilir ve kedinizin sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Bunu önlemek için kedinizi patilerini düzenli olarak kontrol etmenizde yarar var.
Kedilerde pati bakımı
Kedilerin pati yapısını tanıyarak işe başlayalım. Ön ayaklarında beşer, arka ayaklarında ise dörder parmağı vardır. Her bir parmağa bağlı olan birer de tırnak bulunur. Kedilerin patileri esnek olduğu kadar serttir de. Tırnakları ise bir hayli keskindir zira vahşi yaşamda kendilerini korumak için tırnakları önemli bir kalkandır. Kedilerin tırnakları düzenli olarak törpülenmelidir ki bu törpüleme işlemini kendisi de yapabilir. Bunun için ihtiyacı olan şey bir kedi tırmalama tahtasıdır. Bu sayede tırnaklarını törpüleyebilir. Kedi tırmalama tahtası sadece tırnaklarını törpülemeye yaramakla kalmaz aynı zamanda iyi bir esneme aracıdır. Kedinizi tırmalama tahtasında esneme hareketleri ile tırnaklarını törpüler bu sayede kasları da çalışmış olur. Kediler kendilerini temizlemeye genellikle patilerinden başlarlar. Patilerinin arasına sıkışmış tozları ya da toprak kalıntılarını temizlerler. Kir parçacıkları eğer çok küçükse kolay temizlenir ancak ufak çakıl taşı gibi maddeler patiye sıkışmışsa o zaman dikkatli bir temizleme gerekir ki bu noktada devreye sizin girmeniz lazım. Kedilerin patilerine sıkışan bu ufak taşlar patisinin şişmesine neden olabilir. Yanı sıra ağrı da yapacaktır. Bu nedenle tozdan ziyade bu tarz maddeler için kedinizin patisini düzenli olarak kontrol etmenizde yarar olacaktır. Kedilerin patileri hassastır bu nedenle ekstra bakım gerektirir. Örneğin eğer kediniz dışarı çıkarsa ve dışarıda karlı ve soğuk bir hava varsa patilerinin arasına kar taneleri sıkışabilir. Bu kar taneleri buz yanığının oluşmasına neden olabilir. Eğer kediniz karda oynamayı seviyorsa kedi ayakkabılarından giydirebilir ya da eve gelir gelmez patilerini temizleyebilirsiniz. Karlı hava deyip geçmemek lazım yara ve çatlak oluşumuna kadar giden ciddi sonuçlar doğurabilir. Kedinizin patisine eğer yabancı bir cisim batmışsa bunu cımbız ile çekebilirsiniz ancak durum sandığınızdan daha da ciddi olabilir bu durumda veteriner hekiminizle mutlaka irtibata geçin. Kediniz yürürken sendeliyor ya da patisinin üzerine basamıyorsa bir burkulma ya da yara türü bir şey olabilir ancak bunun sebebi bir tırnak batığı da olabilir. Kediler tırnaklarını kendileri törpüleyebilir ancak kedi tırnağını kesmek de gerekebilir. Bunun için izlenmesi gereken birkaç adım vardır.
Kedi tırnağı nasıl kesilir?
Eğer kedinizin tırnağında batık varsa bu sorunu kendiniz gidermeye çalışmayın çünkü kedinizin canını yakabilirsiniz. Mutlaka bir uzman desteği almanızda yarar olacaktır. Eğer sadece tırnaklarını kesmek istiyorsanız bu durumda birkaç şeye dikkat etmeniz gerekir. Öncelikli olarak kedi tırnak makası kullanmanız uygundur aksi halde kedinize zarar verebilirsiniz istemeden. Kedinizi kucağınıza alın ve patisini tam ortadan tutarak hafifçe üstten bastırın. Bu bastırmayla birlikte kedinizin tırnakları açığa çıkacaktır. Tırnak kıvrımının bittiği yerden itibaren tırnağın yalnızca beyaz kısmını kesin. Pembe alana makası değdirmeyin çünkü bu kısım et kısmıdır. Pembe alanı yanlışlıkla keserseniz kedinizin patisinin kanamasına yol açarsınız çünkü bu pembe kısımdan damar geçer. Bu nedenle daima şeffaf görünen beyaz tırnağı kesmeniz gerekir. Tırnaklarını kesmenizden pek hoşlanmayabilir bu nokta da ödül devreye girer. Her tırnak kesiminden sonra ona bir ödül verirseniz, bu işin sonunda istediğiniz alacağını hafızasına yazar. Böylece tırnak kesme işlemi sizin için bir işkence olmaktan çıkar. Tırnağını keserken onunla konuşmayı ve onu sevmeyi de ihmal etmeyin. Burada önemli olan şey kedinizin strese girmemesi ve bu durumu bir fobi haline getirmemesidir.
Kedi pati yaraları, kedi patisi hastalıkları, kedi patisinde enfeksiyon, kedi pati mantarı ya da kedi patisinde kabuklanma ne yazık ki sık karşılaşılan sorunlardandır. Bu hastalıkların kedinizin sağlığını olumsuz etkilememesi erken fark etmek önemlidir. Piyasada bulunan kedi patisi kremleri ya da ilaçlarıyla kedinizin patisindeki sorun giderilebilir. Eğer kediniz takıntılı bir şekilde patisini temizliyorsa ve bu durumun rutin temizlikten farklı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekiminizle irtibata geçmenizde yarar olacaktır. Hekimin önerdiği kedi pati kremlerini kullanabilirsiniz. Yanı sıra patileri korumak da önemlidir. Sıcak ve soğuk havalarda veterineriniz tarafından önerilen kedi bakım kremiyle kedinizin pati sağlığını koruyabilirsiniz.
Kedilerde pati bakımı neden önemlidir?
Kedilerin patileri de kendileri gibi hassastır ve içinde ne yazık ki pek çok mikrop ve bakteriyi barındırabilir. Kediler evin içinde dolaşırken sert temizlik kimyasallarına temas edebilirler ya da tuvaletlerini yaparken kirli yüzeylere basmak durumunda kalabilirler. Tasmayla dışarıda dolaştırılan kedilerde ise durum daha da ciddidir. Dışarda dikene ya da keskin maddelere basabilirler yanı sıra hava durumu da patilerini etkileyecektir. Kedinizin ayağında biriken onlarca kir, yabancı madde, mikrop ve bakteri günün sonunda ağzına da girebilir çünkü patisini yalayarak temizleyecektir. Bu demek oluyor ki oradaki her mikrobu diliyle midesine taşıyabilir. Düzenli pati bakımı yalnızca pati sağlığını değil genel sağlığını da koruyacaktır. Kedinizin patisini düzenli olarak temizlerseniz yuttuğu maddelerin ona zarar vermesini de önlemiş olursunuz. Ayrıca kuru ve çatlak pençeleri ya da kesik ve benzeri gibi yaralanmaları da bu rutin kontroller sayesinde fark ederseniz erken önlem almış da olursunuz. Bu sayede duruma müdahale edebilir ve işlerin daha kötüye gitmesinin önünü kesmiş olursunuz.