Hayvan bakımı denince akla birçok unsur geliyor; kaliteli mama vermek, suyunu daima taze tutmak, aşılarını zamanında yaptırmak, tüy bakımı, banyosu, tırnakları, diş bakımı derken pek çok şey sıralamak mümkün. Köpekler, bakıma ihtiyaç duyan ve bakımsızlık nedeniyle sağlığı bozulabilecek canlılardır. Sokak köpekleri her ne kadar çetin hava koşullarına ve hayata daha idmanlı olsa da her ama her canlının bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle soğuk kış günlerine kapımızın önüne bir kap su ve mama koyarak tahmin edebileceğinizden çok daha büyük bir iyilik yapmış oluruz onlara. Kış mevsiminde köpek bakımında dikkat edilmesi gerekenleri daha önce kaleme almıştık. Bugün ise konumuz bakımın bir diğer kolu olan diş bakımı. Diş bakımı, köpeklerde asla ihmal edilmemesi gereken konulardan biridir. Köpeklerde diş sağlığının bozulması birtakım sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Dişi ağrısa bile bunu dile getiremediği için köpeğiniz için ekstra stresli bir süreçtir ayrıca. Diş bakımının doğru bir şekilde yapılması pek çok sağlık sorununun oluşmasına engeldir. Diş bakımı denince akla ilk gelenlerden biri ağız kokusu olabilir. Köpeklerde ağız kokusu kimi zaman tahammül edilemeyecek kadar ağır olabilir. Köpeklerde ağız kokusu, diş sağlığıyla ilgili olumsuz bir durumun varlığını işaret edebildiği gibi genel olarak bir şeylerin yolunda gitmediğinin de bir göstergesi olabilir. Bu nedenle köpeklerde ağız kokusu, üzerinde titizlikle durulması gereken bir sağlık sorunudur. Köpeklerde ağız kokusunu gidermenin yollarına geçmeden önce, köpeklerde ağız kokusu neden olur, köpeklerde ağız kokusu nedenleri ve benzeri gibi soruların yanıtlarıyla işe başlayalım.
Köpeklerde ağız kokusu neden olur?
Köpeklerde ağız kokusu nedenleri birden fazla olabilir. Elbette ilk akla gelen dişinde bir çürüğün olmasıdır. Ancak bu durum çok daha farklı nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir. Köpeklerde ağız kokusuna neden olan faktörlerden birkaçını aşağıda anlatalım.
1- Diş sorunları
Köpeklerin ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biri diş sorunlarıdır. Diş sorunundan kasıt yalnızca diş çürükleri değildir. Diş taşı ya da diş plağı veya tartar da ağızda kokuya neden olabilir. Özellikle şekerli ve karbonhidratlı gıdaların verilmesi köpeklerde diş sorununa yol açabilir. Köpeklerde diş sorunlarının önlenmesi için alınacak en iyi tedbir ağız bakımlarının düzenli olarak yapılmasıdır. Köpek diş fırçası, köpek diş macunu yardımı ile diş temizliğini kendiniz de yapabilirsiniz. Köpeklerde diş bakımı, ihmal edilmemesi gereken bakımlardan biridir.
2- Köpeklerde şeker hastalığı
Köpeklerde de şeker hastalığı olabilir. Hatta bu özellikle obezite ile birlikte daha da tetiklenebilir. Köpeklerde aşırı kilo, pek çok hastalığın habercisi olduğu gibi şeker hastalığının da davetiyesi niteliğinde olabilir. Köpeklerde şeker hastalığı, ağız kokusuna neden olabilir.
3- Köpeklerde ağız yarası
Köpeğinizin ağzında bir yara olabilir ve bu da kokuya sebep olabilir. Köpeklerde ağız yarası farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Yediği sert bir kemiğin yarattığı bir çizik de olabilir, başka bir nedenle de oluşabilir. Köpeğinizin ağzında yara varsa bu durumda yaradaki iltihap kötü kokuya neden olabilir.
4- Köpeklerde iç parazit
Köpeklerde iç parazit oldukça önemlidir ki iç parazit aşısının gerekliliği de bundandır. Köpeklere yapılan iç parazit aşısı, onları pek çok viral enfeksiyonun yanı sıra pek çok hastalıktan da korur. Köpeklerde eğer iç parazit varsa, bu durum ağız kokusuna yol açabilir. İç parazitler, köpekler için oldukça tehlikelidir. Bu nedenle iç parazit aşısı ihmal edilmemelidir. Özellikle yavru köpeklerde hayati boyutta bir öneme sahiptir. Köpeklerde ağız kokusuna neden olan etkenlerden biri iç parazit varlığı olabilir.
5- Köpeklerde böbrek hastalığı
Köpeklerde mide hastalığı ya da böbrek hastalığı gibi sorunlar ağız kokusuna yol açabilir. Özellikle ileriki yaşlarda köpek bakımında doğru beslenme çok önemlidir. Sakatat ağırlıklı bir beslenme ciğerlerini yorabilir. Köpeklerin sebzeye de ihtiyacı olabilir. Bu nedenle özellikle böyle bir hastalığı varsa ve yaşı da ilerlemişse mutlaka veterineri hekiminizden bir beslenme programı almanızda yarar olacaktır.
Köpeklerin ağız kokusuna çözüm
Köpeklerde ağız kokusuna neden olan etkenlerden birkaçını sıraladık. Köpeklerde ağız kokusunu gidermenin ilk ve en önemli adımı kokunun nedenini öğrenmektir. Kötü kokunun kaynağını bildikten sonra tedavi de ona göre şekillenecektir. Köpeklerde birtakım hijyen eksiklikleri de ağız kokusuna yol açabilir. Öncelikli olarak köpeklerin dişlerini düzenli olarak fırçalamak gerekir. Köpeklerde diş bakımı, bazı hayvan sahiplerinin ikinci plana attığı bir durumdur. Ancak oldukça dikkat edilmesi gereken de bir bakımdır. Özellikle diş plaklarında biriken bakteriler, ağız kokusunun daha da artmasına neden olabilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerin de dişlerinde plaklar oluşabilir ve bunlar bir takım sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Köpeklerde ağız kokusunu önlemek için alınması gereken önlemlerden birkaçı şunlardır;
· Haftada birkaç kez köpeğin diş temizliğini yapın. Evet, dişlerinin fırçalanması onları pek hoşuna gitmez. Ancak bu işi keyifli hale getirmenin bir yolu var; ödül. Dişlerini temizledikten sonra onu sevdiği bir şeyle ödüllendirebilirsiniz. Bu sayede diş temizlendikten sonra alacağı ödüle motive olacaktır ve bu süreci daha sakin geçirecektir. Köpek diş macunları ve köpek diş fırçası ile temizliğini yapabilirsiniz. İlk zaman belki biraz zor olur ancak zamanla alışacaktır.
· Köpeğinize kuru mama vermeniz, dişlerinin korumak için önemli bir adımdır. Unutmayın ki köpekler insan değildir ve köpek mamasına ihtiyaç duyarlar. Ev yemekleri ile beslemek sağlıklarını olumsuz etkileyecektir. Köpeğinizi kaliteli köpek mamasıyla beslenmeniz gerekir. Arada evde hoşuna giden şeylerden de verebilirsiniz elbette ama tüm öğünleri ev yemeklerinden oluşmamalı ve daima köpek maması tercih edilmelidir.
· Köpeğinize vereceğiniz bir oyuncak, diş plağı oluşumunu önemli ölçüde önleyecektir desek? Köpeklerin bir şeyleri kemirmesi aynı zamanda diş temizliği yapmasını da sağlar. Köpeğinizin ağız temizliği için ona oyunca verebilirsiniz. Kemik de olur. Kemik ve benzeri oyuncaları dişlerinde kemirirken, tükürük oluştururlar. Bu tükürükler de dişlerin daha parlak ve temiz olmasını sağlar.
Köpeğimin ağzı kokuyor ne yapmam gerekir sorusunun en doğru yanıtı daima hijyendir. Köpeğinize bir ağız bakım rutini oluşturmanız, düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz ve aşı takvimine uymanız köpeğinizin sağlığı konusunda alacağınız en ciddi önlemlerdendir. Köpek bakımı yalnızca yeme içmeyi değil bu tarz bakımları da kapsar. Bu nedenle köpeğinizin beslenmesi kadar ağız temizliğine de dikkat etmeniz gerekir.