Köpeklerde göz enfeksiyonu tedavi edilmediği sürece ciddi sağlık sorunlarına ve hatta göz kaybına kadar giden ciddi bir sağlık sorunudur. Bugün katarakt gibi çözümü olan göz hastalıkları bile hızlıca kontrol altına alınmalıdır çünkü göz kaybına kadar gidebilir. Köpeklerde göz enfeksiyonu çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişir. Bunlar kimi zaman mikrop kapma, kimi zaman yanlış beslenme ve kimi zaman da temizliğinin doğru yapılmamasından kaynaklanır. Her durumda acil veteriner müdahalesi gerekir aksi halde enfeksiyon yayılabilir ve çok daha ciddi hasarlara yol açabilir. Bugün sizlerle köpeklerde göz enfeksiyonlarına kısaca değineceğiz. Önce bu enfeksiyonların nedenlerine bir göz atalım.
Köpeklerde göz enfeksiyonu neden olur?
Köpeklerde göz enfeksiyonun altında yatan pek çok neden olabilir. Öncelikli olarak göz çevresindeki fazla tüylerin alınmaması bile göz enfeksiyonuna neden olabilir çünkü tüylerin arasında bakteri birikebilir ve neticesinde göze bulaşabilir. Köpeklerin bakımı yalnız tüylerinin temizlenmesinden ibaret değildir; dişlerinin fırçalanması ve çapaklarının temizlenmesi de rutinlerin arasında girmelidir. Köpeğinizin çapaklarını temizlememek hem enfeksiyonlara yol açabilir hem de köpeğinizi rahatsız edebilir. Bu neden köpeklerde çapak temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Özellikle bazı ırklarda göz akıntısı daha fazla olur. Bu akıntı beyaz renkli köpeklerde göz çevresinde kahverengi bir yapıya neden olabilir. Özellikle Maltese gibi beyaz ırk köpeklerde göz akıntısı sıkça görülür. Düzenli olarak temizlemek gerekir. Dışarıdan alınan bir mikrop da köpeklerde göz enfeksiyonuna yol açabilir. Yanı sıra beslenmeyle de doğrudan ilgilidir. Göz sağlığına iyi gelmeyen gıdalarla beslemek, günün sonunda ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Köpeğe çikolata asla verilmemelidir ki bunu hep bunu hep duyar ve söyleriz. Özellikle çikolata gibi tatlılar köpeklerin gözüne doğrudan etki eder ve devamlı tüketimde ciddi sorunlara yol açar. Köpeklerde göz enfeksiyonu nedir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Köpeklerde göz enfeksiyonu, bakterilerin enfeksiyon bölgesinde çoğalmalarıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Özellikle içlerinde en yaygınları bakteriler, virüsler ve mantarlardır. Köpeklerde göz kuruması olarak bilinen konjonktivit ve keratokonjonktivit sık görülen göz enfeksiyonlarındandır. Korneadaki nem eksikliği, katarakt, glokom gibi göz problemleri de köpeklerde sıkça görülür. Yetişkin köpeklerde göz enfeksiyonunu etkileyen pek çok neden olabilir. Özellikle köpeğin yaşlı olması birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.
Köpeklerde göz enfeksiyonu nasıl önlenir?
Köpeklerde göz enfeksiyonunu önlemenin çeşitli yolları vardır ancak bunların temelinde temizlik yatar. Köpeğinizin gözünü düzenli olarak temizlenmeniz ve çapaklardan arındırmanız gerekir. Göz temizliği, göz bakımının en önemli parçasıdır. Göz bakımı için üretilen ürünleri hayvan mağazalarından tedarik edebilirsiniz. Yan ısıra bazen köpekler için göz damlaları da gözdeki kirleri temizlemeye yardımcı olabilir. Göz çevresindeki kılları temizleyin. Görüşünü engelleyen tüyleri mutlaka kesin. Köpeğinizin kirpik bakımını da ihmal etmeyin. Bazı köpeklerin kirpikleri çok uzundur ve bu durumda kesmek gerekebilir.
Köpeklerde göz enfeksiyonu tedavisi
Köpeklerde göz enfeksiyonunu gidermenin en doğru yolu veteriner hekim müdahalesidir. Veteriner hekiminizin uygun gördüğü ilaçlar, beslenme şekilleri ya da damlalar ile köpeklerde göz enfeksiyonu giderilebilir. Burada önemi olan enfeksiyonun kendiliğinden geçmesini beklememektir çünkü enfeksiyonun yayılma ve diğer göze sıçrama durumu söz konusu olabilir. Bunu önlemek için mutlaka en kısa sürede veteriner hekiminize danışın ve olayı kontrol altına alın.