Köpek hastalıklarından biri olan gençlik hastalığını anlatacağız bugün size. Köpeklerde görülen gençlik hastalığının bilimsel adı canine distemperdir. Aşı ile önlenebilen bir hastalık aslında. Ancak ne yazık ki köpeklerin canına mal olan da bir virüs beraberinde. Özellikle sokak köpeklerinde daha sık rastlanıyor. Aşılar, belediyeler tarafından düzenli yapılıyor olsa da bazen virüs bulaşabiliyor. Köpeklerde gençlik hastalığı bugün hala en ölümcül köpek hastalıklarından biri olarak görülüyor.
Köpeklerde gençlik hastalığı nedir, kısaca…
Köpeklerde gençlik hastalığına neden olan virüs canine distemper isimli bir virüs. İnsanlarda kabakulak hastalığına neden olan virüsün familyasından. Distamper virüsü sadece köpeklerde görülmüyor; nadir de olsa yaban gelinciği, çakal, kokarca, tilki ya da kurt gibi hayvanlarda da görülebiliyor. Özellikle aşısız, toplu halde yaşayan köpekler arasında hızla yayılabiliyor. Peki distemper virüsü nasıl bulaşır, köpeklerde gençlik hastalığı nasıl geçer? Virüs çok hızlı ve kolay bulaşır. Hapşırma, idrar, kan, tükürük yolu ile bulaşabilir. Ayrıca mama ve su kaplarının ortak kullanımı ile de virüs yayılabilir. Bazı köpeklerde doğar doğmaz gençli hastalığı virüsü tespit edilir. Bunun nedeni virüsün anneden yavrusuna geçmesidir. Eğer anne köpek gençlik hastalığına sahipse, yavruya da bu virüs geçecektir.
Köpeklerde gençlik hastalığı neden olur?
Köpeklerde gençlik hastalığı hayvanların sağlıksız ortamlara terk edilmesinden, bakımsızlıktan ve aşısızlıktan kaynaklanır. Özellikle sokak hayvanlarının bakımsız olması, gerekli aşılarının yapılmaması ile de virüs yayılır. Özellikle yavru köpekler risk altındadır çünkü küçük bedenleri savunmasıdır. Bu nedenle doğduğundan itibaren aşılarının yapılması önemlidir. Köpeklerde gençlik hastalığı bağışıklık sistemini ve solunum yollarını etkileyen bulaşıcı ve akut bir hastalıktır ve bunları yanı sıra ileri evrelerde merkezi sinir sistemini dahi etkileyecek düzeydedir. Köpeklerde gençlik hastalığı insanlara bulaşır mı sorusunun yanıtı ile devam edelim. Köpeklerdeki gençlik hastalığı insanlara bulaşmaz ancak köpekler arasında çok hızlı bir yayılıma sahiptir.
Köpeklerde gençlik hastalığı belirtileri nelerdir?
Köpeklerde görülen gençlik hastalığının bazı tipik belirtileri vardır ve hemen hemen her köpekte benzer belirtiler görülür;
- Halsizlik ve her zaman uykulu olma durumu
- Yemek yiyememe, iştahsızlık
- Göz ve burundan gelen balgam
- Öksürme ve sürekli olarak hapşırma
- Ateş, ani kusma
- Köpeğin mutsuz olması ve beraberinde depresyonu tetiklemesi
- İshal olması
- Gözde çapağı andıran iltihaplanmalar
- Nefes darlığı
Köpeklerde gençlik hastalığı tedavisi nasıl yapılır?
Üzülerek söylemek gerekir ki şu an için bu virüs ile baş edebilecek bir aşı yoktur. Yani köpeklerde gençlik hastalığının bir çaresi bulunmaz ne yazık ki. Köpeğin yaşamına sağlıkla devam edebilmesi için birtakım destekleyici tedaviler uygulanır. Sıvı kaybını önlemek ve virüsün etkilerini minimuma indirmek için genelde antibiyotik tavsiye edilir. Böylece köpeğin bağışıklık sisteminin çökmesi önlenir. Köpeklerde gençlik hastalığının bilinen bir aşısı ya da ilacı yoktur ancak her köpek hayatını kaybeden diye bir genelleme yapmak da doğru değildir. Erken teşhis ve doğru tedavi ile köpeğiniz kurtulabilir. Eğer bağışıklık sistemi zayıf ise köpekler ne yazık ki bir süre sonra virüs nedeni ile hayatlarını kaybedebilirler.
Köpeklerde gençlik hastalığı aşısı ne zaman olur?
Köpeklerde gençlik hastalığı zamanında aşılama ile önlenebilir. Bu nedenle yavru köpeğinizin gerekli aşılarının doğru yaşta yapılması hayati önem taşır. Genellikle yavru köpekler 6 ila 8 haftalık olduklarında aşılama programı başlar. 8. Ya da 9. Haftada gençlik hastalığına karşı aşı yapılabilir daha sonra 11-13.haftalarda tekrar aşısı yapılacaktır. Köpeklerde aşı takvimi için mutlaka veteriner hekiminize danışmanızı öneririz.