Köpekler iştahları ile meşhur canlılardandır. Karınları tokken bile gözü sizin yediğinizde olabilir. Yiyecek olsun de ne olursa olsun mantığı ile akıl almaz şeyler de yiyebilirler. Örneğin salatalık kabuğu, havuç ya da lahana seven köpekler vardır. Mideleri dipsiz kuyu gibi olsa da elbette bir kapasiteleri vardır ve fazla yediklerinde sindirmekte güçlük çekerler. Genellikle gözleri doymayan köpeklerde mideleri doysa bile yemeğe devam etme arzusu olabilir. Bu istek çoğu zaman kusma ile sonuçlanır gerçi, o da ayrı bir konu! Diyeceğimiz o ki köpekler kendi mamalarının yanı sıra kendi mamalarının haricinde bir şeyler yemeği de severler. Ancak bu yiyeceklerin bazıları onlara zarar verebilir. Örneğin çikolata ve bazı ev yemekleri sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Köpekler insan değildir ve kendi mamalarıyla beslenmeye ihtiyaçları vardır. Elbette bazı durumlarda köpek maması haricinde de sağlıklı bazı şeyler verilebilir ancak tüm öğünleri ev yemeklerinden vermek doğru değildir. Ev yemeği yiyen köpek sadece mide ya da sindirimle alakalı sorunlar yaşamaz aynı zamanda dişlerinde birtakım sorunlar olabilir. Diş taşları, diş çürükleri gibi diş hastalıkları oluşabilir.
Köpeklerde diş bakımı
Köpeklerde diş hastalıklarını önlemenin en etkili yolu dişlerini fırçalamaktır. Köpek diş fırçaları ve köpek diş macunları ile dişleri fırçalanırsa, yemek artıklarının dişe zarar vermesi önlenebilir. Burada önemli olan köpekler için özel olarak tasarlanan fırçalardan ve diş ürünlerinden kullanmaktır. Aksi halde köpeğinize istemeden de olsa zarar verebilirsiniz. Köpeklerde diş sağlığı oldukça önemlidir ancak kimi zaman ihmal edilebilir. Örneğin belirli zamanlarda dişlerinin fırçalanması önemlidir bu sayede diş ve diş eti hastalıklarından korunmuş olurlar. Tıpkı bizlerde olduğu gibi köpeklerde de diş muayenesi gereklidir. Özellikle yavru köpeklerin diş bakımları önemlidir. Bazı dişler düşmeyebilir ve alttan yenileri çıkabilir. Bu durumda o dişlerin çekilmesi gerekebilir çünkü durdukça çürüme yapabilir. Bu ve bunun gibi diş sorunları köpeğinizin sağlığını tehlikeye atar. Dişlerindeki bir iltihaplanma ya da enfeksiyon çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle köpeklerde diş bakımı eksik edilmemesi gereken önemli konulardan biridir. Köpeğinizin dişlerini düzenli olarak doğru ürünlerle fırçalamalı ve veteriner kontrollerini aksatmamanız gerekir. Köpeğinizi kaliteli mamalarla beslemek de bu aşamada önemlidir. Köpeğinizin dişlerinde plak oluşmasını engellemek ya da dişlerinin temiz olmasını sağlamak için ona kemirebileceği bir oyuncak da verebilirsiniz. Dişlerinin arasına alıp ısırması, dişlerindeki yemek artıklarının temizlenmesine yardımcı olabilir.
Köpeklerde diş çürümesi
Köpeklerde görülen diş çürümesi oldukça önemlidir. Köpeklerde diş çürümesinin birden fazla nedeni olabilir. Diş bakımının düzenli yapılmaması, dişlerinin fırçalanmaması, veteriner muayenesinden geçmemesi ya da dişlerinin zarar göreceği yiyeceklerle beslenmesi gibi nedenlerden dolayı diş çürümesi olabilir. Köpeklerde diş çürüğünü önlemek için hijyen ve bakım şarttır. Yanı sıra bazı yiyeceklerden de uzak durmak gerekir. Köpeklerde diş çürüğüne neden olan birden fazla durum söz konusu olabilir. Köpeklerde diş çürüğü neden olur sorusunun yanıtını aşağıda paylaşıyoruz.
1- Köpeklerde kalsiyum eksikliği
Her canlının olduğu gibi köpeklerin de kalsiyum ihtiyacı vardır. Kalsiyum yalnızca kemik sağlığını korumakla kalmaz aynı zamanda diş sağlığını da korumaya yardımcı olur. Eğer kalsiyum eksikliği varsa bu durumda dişleri çürümeye daha meyilli olabilir. Bu noktada veteriner hekimin önerilerini dikkate alarak doğru miktarda kalsiyum desteği sağlamak gerekir. Köpeklerde diş çürümelerinin büyük bir nedeni kalsiyum bakımından eksik bir beslenme rutinin uygulanmasıdır. Bazı yiyecekler kendinden kalsiyum içerir ancak bazı durumlarda yiyeceklerden alınan kalsiyum yeterli olmayabilir. Bu durumda takviye ürünlerle kalsiyum açığı kapanabilir. Buradaki kararı veteriner hekiminiz verecektir. Hangi dozda, ne kadar kalsiyum alması gerektiğini mutlaka veterinerinize danışın.
2- Köpeklerde diş eti hastalıkları
Aslında yazımızın başında bundan sıkça bahsettik. Diş bakımının düzenli yapılması, diş eti sağlığını destekleyen kaliteli ürünlerin kullanımı önemlidir. Aksi halde eğer köpeğin ağız sağlığına dikkat edilmezse diş eti hastalıklarının gelişimi kaçınılmazdır. Birçok diş eti hastalığı beraberinde enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyonun yayılması diş çürümesine ve hatta diş kaybına kadar ilerleyebilir. Bu nedenle düzenli veteriner muayenesi gerekir.
3- Köpeklerde beslenme sorunu
Köpeklerde diş çürümesine neden olan şeylerden biri beslenmede yaşanan sorunlardır. Yanlış beslenme köpeğe her bakımdan zarar verecektir. Köpekler, kendi doğal yaşamlarında etin yanı sıra kemik gibi sert gıdalar da yerler. Bu gıdalar aynı zamanda dişlerinin temizlenmesini de sağlar. Ancak sürekli yumuşak ve özellikle karbonhidrat değeri yüksek olan gıdalarla köpeği beslemek bir takım diş sorunlarına yol açabilir. Dişleri temizlenmeyebilir ve bu gıda artıkları dişlerinde kalabilir, birikebilir. Bu birikim ilerledikçe bakteri oluşumuna yol açar ve bakterilerin sonu da büyük olasılıkla çürüktür. Köpeği yumuşak gıdalarla beslemenin yanı sıra arada kemik gibi sert gıdalar da vermek gerekebilir. Bu sayede kemirme yoluyla dişlerini de kendiliğinden temizlenmiş olur.
4- Şeker oranı yüksek yiyeceklerin tüketilmesi
Şeker, köpekler için başlı başına zarardır. Çikolata gibi şekerli yiyecekler göz sağlıklarını bozabilir ve dahası körlüğe kadar giden sancılı sonuçlar doğurabilir. Keza tüm şekerli yiyecekler köpeklerin sağlığını tehdit eder. Uzun süre şeker tüketimi neticesinde, şeker hastalığı görülebilir. Bu şeker hastalığı da görme yetisini kaybetmesine yol açabilir. Köpeklerde şeker tüketiminin verdiği zararlar bununla da sınırlı değildir. Şeker, köpeğin dişlerine de büyük zarar verir. Şekerli gıdalar, köpeğin dişlerinin kısa sürede çürümesine neden olabilir. Bu nedenle şekerli gıdaları köpeğin beslenmesinden uzak tutmak gerekir.
Köpeklerde diş taşı temizliği de önemli bir diğer konudur. Dişlerinin fırçalamanın yanı sıra diş taşı temizliğini de düzenli olarak yaptırmak gerekir. Köpeklerde diş sararması ya da köpeklerde diş eti siyahlaşması gibi durumlar olabilir. Böyle bir durum olduğunda veteriner hekiminize durumu bildirmeniz doğru olacaktır. Diş muayenesini aksatmamalı ve evde diş bakımına da özen göstermelisiniz. Köpeklerin dişlerini fırçalamak her zaman çok sorunsuz ilerlemeyebilir. Köpeğiniz dişini fırçalatmak istemeyebilir. Böyle durumlarda ödülden yararlanabilirsiniz. Dişlerini fırçaladıktan sonra ödül verebilirsiniz. Ödül alacağını bilirse diş temizleme işlemi daha az sancılı olabilir. Köpeklerin diş bakımı ne kadar iyi yapılırsa, diş ve diş eti hastalıklarının oluşumu da bir o kadar azalır.