Deniz sezonu yaklaşıyor. Korona virüs pandemisi nedeniyle belki uzak yerlere seyahat etmeye çok cesaret edemiyor olsak da yine de önlemleri tam anlamıyla alıp denize girip ferahlamamıza engel değil. Tabi bu ferahlama yalnızca bizim için olmuyor; evcil hayvanlarımızın da ferahlamaya ihtiyacı oluyor. Yaz aylarında köpek bakımı ya da yaz aylarında kedi bakımı çok önemli başlıklardan biridir. Zira yaz ayları ekstra dikkat edilmesi gereken aylardan biridir. Köpekler açık alanda daha sık dolaştırılırken, bu dolaştırma birtakım pire ya da kenelere de fırsat çıkarıyor. Bahar aylarında köpekleri kenelerden korumak oldukça önemli. Bir de işin sıcak boyutu var. Köpeğiniz sıcaklardan etkilenebilir. Köpeklerde güneş çarpması, yazın sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Hele ki uzun tüylü köpeklerde durum daha da tehlikeli olabilir çünkü sıcak havalarda, sahip olduğu kürk onu bir hayli terletebilir. Yanı sıra tüyü olmayan ırklar için de güneş tehlike arz eder. Köpeğin derisini koruyacak bir tüy olmadığı için derisi güneşten yanabilir bu durumda köpek güneş kremlerinden destek almak gerekebilir. Gerek köpek, gerekse kedilerde güneş oldukça olumsuz etkiye sahiptir bir diğer deyişle. Peki ya deniz? Bazı köpekler denize girmeye bayılırken, bazıları denize girecek diye korku içinde olabilir. Sanılanın aksine her köpek doğuştan yüzme kabiliyetli ya da denize aşık olmayabilir. Evet, özellikle oyun oynamayı dalgaları ısırmayı seven köpekler vardır ancak bu durum ırka ve karaktere bağlı olarak değişir. Özellikle kısa bacaklı ve basık burunlu ırkların suyla arası pek iyi değildir. Örneğin bir cocker suya girmeye bayılabilirken, bir Yorkshire sudan korkabilir. Köpeklerin sudan korkmasının altında farklı nedenler yatıyor olabilir. Örneğin dalgalardan korkabilir, boğulmaktan korkabilir ya da nefes alamayabilir. Yanı sıra su soğuk da gelmiş olabilir. Bu da köpeğin denizden kaçmasına ve korkmasına neden olacaktır. Bu gibi durumlarda eğer köpeğiniz denize girmek istemiyorsa ona asla ısrar etmemelisiniz. Aksi halde bu durum travmatik korkular da oluşturabilir. Köpeğinizi denize sokmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. Bu yazımızda bunları derledik.
Köpeği yüzdürürken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Deniz suyu köpekler için korkunç zararları olan bir su değildir ancak mutlaka sonrasında güzelce yıkamak ve tuzu derisinden arındırmak gerekir. Köpekler denize girebilir, yüzebilir ancak sonrasında mutlaka iyice temizlenmelidir. Tüylerinde kum yapışabilir ya da deniz tuzu derilerini rahatsız edebilir. Köpekler dalgaları ısırmayı severler ancak bu durum deniz suyunu yutmalarına neden olabilir. Köpeğinizin deniz suyu içmesi kusmasına ya da ishal olmasına yol açabilir. Yanı sıra sudan çıktıktan sonra da mutlaka kurulamak gerekir ki üşümesin. Her deniz sonrası köpeğinizi şampuan ile yıkamanıza gerek yoktur. Sadece suyla tuzlarından arındırmanız yeterli olacaktır. Malum, köpekler çok sık yıkanmaz. Köpeğiniz sudan çıktıktan sonra özellikle kulaklarını iyice kurutun. Kurulanmayan köpekler hasta olabilirler. Şimdi köpekle yüzerken dikkat edilmesi gereken hususlara kısaca değinelim.
1 - Yaşlı ve kilolu köpeklere dikkat etmek gerekir
Köpeğinizin ırkı ne olursa olsun eğer yaşlı ve obez ise bu durumda ekstra dikkatli olmanız gerekir. Genelde solunum fonksiyonlarında sıkıntı olan köpekler denize girmekten hiç hoşlanmazlar. Eğer köpeğiniz yaşlıysa hareket kabiliyeti az olacaktır yanı sıra obez köpeklerin de birden girmesi birtakım zararlar doğurabilir. Özellikle yaşlı ve kilolu köpeklerin denize girmesi biraz sakıncalı olabilir, dikkatli olmakta yarar vardır.
2 - Köpek can yeleği kullanın
Bu en önemli detaylardan biridir çünkü her köpek yüzemez. Bazı köpeklerin yüzme yetisi doğuştan varken bazıları sonradan dahi yüzmede zorlanabilir hatta hiç yüzemeyebilir. Bu nedenle ırkı ne olursa olsun köpeğinizin can yeleği takmasında yarar var. Eğer köpeğiniz çok yaşlıysa ya da hareketini kısıtlayan bir engeli varsa can yeleği hayat kurtarır. Uzun gövdeli ve kısa bacaklı köpeklerin yanı sıra kilolu köpeklerin de can yeleği giymesi önerilir zira suyun üzerinde kalmakta zorlanabilirler. Yüzmekten zevk alan köpekler bile suda zorlanabilir. Örneğin dalgalı denizde yüzmekte zorlanabilirler bu nedenle koşullar ne olursa olsun köpek can yeleği kullanmak her zaman iyi olacaktır.
3 - Köpeğinizi hep kontrol edin
Her ne kadar iyi bir yüzücü olduğunu düşünüyor olsanız da köpeğinizi yüzdürürken başından ayrılmayın. Uzaklaşmasına ya da derine gitmesine izin vermeyin. Köpekler akıntıdan kaçamayabilirler bu nedenle olası bir akıntı durumunda kontrollerini kaybedebilirler. Her daim gözetiminizde tutmanız en az can yeleği kadar önemlidir. Eğer köpeğinizin yüzme kabiliyetine tam güvenmiyorsanız ancak köpeğiniz ısrarla suya girmek istiyorsa onu tasmayla denize sokabilirsiniz. Bu sayede uzaklaşmasını da önlemiş olursunuz.
4 - Suyun sıcaklığına dikkat edin
Köpeğinizi yüzdüreceğiniz suyun sıcaklığı çok önemlidir. Size soğuk geliyorsa ona da soğuk gelecektir. Soğuk su köpekler için oldukça tehlikelidir. Özellikle hipotermi görülebilir. Böyle bir durumda hayati zarar bile doğabilir. Bu nedenle eğer yüzen bir köpek hipotermi geçirirse boğulma riski de doğar. Suyun sıcaklığı bu durumda hayati önem taşıyacaktır.
5 - Veterinerinize danışın
Bazı hastalıklar, köpeğinizin suya girmesini sıkıntılı kılabilir. Köpeğiniz suya girdiğinde su yutabilir ve bu birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Eğer önceden hassasiyeti varsa bir de su yutması onda ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle eğer köpeğinizin sağlık durumunda bir sorun varsa, denize sokmadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.