Köpeğin ağzından salya akmasının altında farklı nedenler yatıyor olabilir. Bazı köpekler ırkları gereği salya akıtırken bazıları bir takım sağlık sorunlarından dolayı salya akıtabilir. Köpeklerde salya her ne kadar normal ve biyolojik bir yapı olsa da aşırı miktarda salya akıntısı birtakım sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. İnsanlar gibi köpeklerin de ağızlarında tükürük oluşumu vardır. Çene yakınında bulunan salgı bezlerinden tükürük salgılanır. Bu salgının içerisinde birden fazla madde bulunur. Aynı zamanda çeşitli anti bakteriyel bileşikler ve enzimler de bulunur. Bu sayede köpeğin metabolizma sağlığı korunmuş olur. Köpek salyalarının ağız ve diş sağlığı için önemli etkileri vardır özellikle diş minesini korur ve diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Salya belirli bir ölçüde olursa bu gayet doğal bir durumdur ancak aşırı derecede olursa o zaman birtakım sorunlar oluşabilir. Köpeklerin salya akıtması neden olur sorusunun yanıtı ile devam edelim. Salya üretiminin fazla olması köpeklerde salya akıntısına yol açar. Aşırı salya tüketimi olduğunda köpekler bu salgıyı tutamaz ve salyaları akmaya başlar. Bazı ırklar salya akıtmaya daha meyillidir.
Köpeklerin salyası neden akar?
Bazı köpeklerin ağız yapıları, üretilen salyaların dışarı taşmasına neden olacak şekildedir. Özellikle büyük ırkların salya akıtması daha sık görülür. Köpekler salya salınımı fazla olunca artık ağızlarında tutamazlar ve bir süre sonra ağızlarından salya taşar. Özellikle Mastiff ya da Saint Bernard cinsi büyük köpekler salyaları ile meşhurdur. Bunlar köpeklerin ırkından kaynaklanan geleneksel yapılardır ancak bazı durumlarda salya akıntısı bazı hastalıkların da habercisi olabilir. Köpeklerin diş sağlığı oldukça önemlidir. Dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi çeşitli ağız sorunlarına yol açar. Dişlerde biriken tartar da salya üretimini arttırabilir. Köpeğinizin salyası artık epey fazlalaştıysa ve neredeyse ağzından taşar hale geldiyse dişlerini kontrol etmenizde yarar olabilir. Ağzında oluşan her hangi bir diş ve diş eti rahatsızlığı köpeklerde salya artışına neden olabilir. Diş etlerinde renk değişimi olup olmadığını gözlemleyin. Yanı sıra diş etlerinin şiş olup olmadığına bakın. Dişlerinin üzerinde plak varlığını kontrol edin. Ağız ve diş sağlığıyla alakalı normalin dışında bir durum gözlemliyorsanız veteriner hekiminize durumu bildirin.
Köpeğimin salyası akıyor
Köpeklerde salya akıntısının bir diğer nedeni de yemek kokusu olabilir. Köpeklerin burnu tam bir makine gibi işler. Her kokuyu alabilirler. Bazı yiyeceklerin kokusu onları çok cezbedebilir ve salyaları akabilir. Yiyecek kokusu alan köpeklerde salya akıntısı gözlemlenebilir. Yanı sıra yemek yiyen köpeklerde de bir miktar salya görülebilir. Köpekler yemek yemeği çok sevdikleri için her öğün saati onlar için bir ziyafet niteliğindedir. Gelelim bir başka olası nedene… Köpekler doğdukları andan itibaren keşfetmeyi severler. Yavruyken etraflarındaki her şey onlar için çok ilginç ve caziptir. Tadını merak ettikleri bir cismi ağızlarına kaşla göz arasında atabilirler. Dişlerinin arasında kalan yabancı bir cisim de salyaya neden olabilir. Bu cisim dişlerinin arasına sıkışabilir ya da diş etlerine batabilir. Bunlar da salya oluşumuna yol açabilir. Salya akıntısının bir diğer nedeni de köpeğin ağzı açıkken nefes alıp vermesi olabilir. Özellikle yaz aylarında köpeğiniz vücut ısısını serinletmek için ağzını açar ve hızlı hızlı nefes alıp verir. Bu da salya akıntısına neden olabilir. Sindirim sistemi sorunlarından da bahsedelim. Sindirim sistemi sorunları da köpeklerde salya oluşumuna yol açabilir. Örneğin reflü hastalığı nedeniyle midede bir sorun varsa bu durum salya akmasına neden olabilir. Diğer bir deyişle köpeklerin salyası neden akar sorusunun bir diğer yanıtı sindirim sistemi ve mide hastalıkları olabilir.
Köpeklerde salya akıntısı özellikle bazı ırklarda yaygın bir özelliktir. Yanı sıra yukarıda saydığımız nedenler de köpeklerde salya akıntısına yol açabilir. Köpeğinizin salya akıntısı normalden çok daha fazlaysa ve artık önlenemez bir boyuta ulaştıysa mutlaka veteriner hekim desteği alın çünkü köpeğinizin sağlığı ile ilgili bazı durumlar olabilir.