Bulaşıcı hastalıklarla boğuştuğumuz şu günlerde gündemimizden eksik olmayan kelimeler var; corona virüs, soğuk algınlığı, grip, kuru öksürük, ateş ve benzeri gibi. Şartlar ve gündem geri bu kelimelerle bir hayli yoğrulduğumuz ve açıkçası yorulduğumuz günlerden geçiyoruz. Her şeye rağmen bir şekilde bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yoluna bakıyor ve kendimizi koruyoruz. Bizler bilinçliyiz ve ne yapıp ne yapmamız gerektiğinin farkındayız. C vitamini, diğer vitamin takviyeleri, sağlıklı beslenme derken üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz getirmesine de aynı şey pet arkadaşlarımız için geçerli olmayabiliyor. Biz mama verirsek karnı doyan, biz su verirsek susuzluğu giden, biz iyi bakarsak kaliteli yaşayan özetle bize bağlı evcil dostlarımız var. Her canlı gibi onlar da zaman zaman hastalanabiliyor kendilerini kötü hissedebiliyor. Tek fark bunu onların dile getirememesi. Bazı belirtiler veriyor olsa da genel olarak biraz kapalı kutu olabiliyorlar. Bazen gün içinde tüm gün yatarak veriyorlar bu belirtileri ya da bazen ağlayarak. Bir şekilde bize mesaj vermeye çalışıyorlar işte. Bugün konumuz köpeklerde rastlanan ancak çok bilinmeyen bir konu; köpek gribi. Gelin köpek gribi ne demek önce buna bir göz atalım sonra belirtileri ve tedavi süreçlerinden bahsedelim.
Köpeklerde grip ne demek, kısaca…
Köpeklerde grip, virüs kaynaklı bir hastalığın neticesidir. Canina influenza ismi verilen bir Tip-A influenza virüsüdür. Bu virüs hem hava yoluyla bulaşabilir hem de eşyalarla. Köpekler henüz virüs daha çok yeniyken bu virüsü diğer köpeklere bulaştırabilir ve bulaşıcı dönem başlar. Köpeklerde virüs insanlardaki gibi seyreder. Klasik belirtileri köpeklerde de görebiliriz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Köpeğiniz öksürebilir. Bu insandaki gibi olmaz, kesik kesik birkaç öksürük sesi duyarsınız.
- Ateş görülebilir ve beraberinde burnunda akıntı olabilir. Köpeklerin burnu genelde ıslaktır ancak grip durumunda burundan akıntı da gelebilir.
- Gürültülü ve “hırıltılı” bir soluma olabilir ki burnunun tıkanıklığını da buradan anlayabilirsiniz.
- Köpeğinizin iştahı kaçabilir ve uzun saatler bir şey yemek istemeyebilir.
- Halsizlik görülebilir, patisini kaldırmaya hali olmayan köpeğiniz kendini bir yere atabilir ve burada saatlerce halsizce yatabilir.
Köpeklerde grip aşısı nedir?
Amerika’da yaşanan grip salgınının ardından artık köpekler için de bir köpek grip aşısı üretilmişti geçtiğimiz yıllarda. Ülkemizde henüz köpek gribi aşısı bulunmuyor ancak dünyada bu aşı var. Grip aşısı olmasa da biz köpeğimize iyi bakarak tıpkı aşılanmış gibi koruma sağlayabiliriz. Bunun için öncelikli olarak yapmamız gereken mama ve su kaplarını düzenli olarak değiştirmek. Buna çiş pedi de dahil elbette.
Köpek gribi nasıl bulaşır?
Köpek gribi köpekler arasında bulaşır, köpekten kediye bulaşabilir ancak köpekten insana grip bulaşmaz. Köpek gribi çok bulaşıcı ve tehlikeli bir virüstür. Eşyalara temas yoluyla geçebildiği gibi hapşırma, havlama ya da öksürme gibi yollarla da başka köpeklere bulaşabilir. Burun sıvıları da bulaşmada önemli rol oynar. Burun akıntısı da virüsün diğer köpeklere bulaşmasına yol açabilir.
Köpek gribi tedavisi nasıldır?
Grip ya da zatürre olan köpeklerin ölüm oranı %50’leri görebilir ne yazık ki. Veteriner hekim tarafından uygulanan doğru müdahale ile bu oran düşer. Öncelikli olarak tedbir alarak işe başlamak gerekir. Köpeklerin maması, kabı ve temas ettiği yerler güzelce dezenfekte edilmelidir. Erken teşhis her durumda hayat kurtarır ki bu köpeğiniz için de geçerlidir. Eğer köpeğinizde yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçına rastlıyorsanız çok geçmeden hemen bir veteriner hekime götürün. Her köpeğin kendi sağlık öyküsüne göre tedavi çeşitlenecektir. Köpeğinizin kronik hastalıkları, alerjisi, yaşı gibi faktörler uygulanan tedaviyi kişiselleştirecektir. Vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeyi ve reçete ettiği ilaçları zamanında vererek köpeğinizin gribi daha az hasarla atlatmasını sağlayabilirsiniz.