Köpeklerde kilo oluşumu, sağlıklarını tehlikeye atan en önemli unsurlardan biridir. Köpeklerin hareketsiz bir yaşam sürmesi, fazla mama ile beslenmesi ya da ödül mamasının dozunda verilmemesi gibi nedenler köpeklerde kilo artışına neden olabilir. Köpeğinizin kilolu olup olmadığını anlamanın bazı yolları vardır. Bazı köpekler yapıları gereği iri ve kilolu gözükür ancak bu tamamen vücut şekillerinden kaynaklanır. Köpeğin aşırı kilolu olup olmadığı, veteriner hekim kontörlünde yapılır. Elbette aşırı kilo kendini belli edecektir ancak dediğimiz gibi bazı köpekler ırkları gereği de kilolu gibi durabilirler. Köpeğin kilolu olup olmadığını anlamak her zaman kolay olmayabilir. Köpeğinizi sevdiğiniz zaman yan kısımlarına dokunduğunuzda kaburgalarını hissedebiliyor olmanız gerekir. Ancak kaburgalar görünmemelidir, yalnızca elinizle dokunduğunuzda hissedilmelidir. Eğer kaburgaları görünüyorsa köpeğinizin aşırı zayıf olduğunu anlamak elbette zor olmayacaktır. Kilo tespitinin ardından, kiloya neden olan durumlara göz atılmalıdır. Örneğin ödül mamaları ciddi anlamda kalori değeri yüksek gıdalardır. Normalden fazla verildiğinde kilo artışına neden olabilir. Ev yemekleri ile beslenen köpeklerde de kilo sorunu görülebilir. Ev yemeklerinin yağ oranı, köpeklerde kilo artışına neden olabilir. Yanı sıra ev yemeklerinde bulunan tuz ve baharat da köpekler için oldukça tehlikelidir. Köpeğe ev yemeği vermek maddi bakımdan daha az bir yük gibi görünebilir ancak köpeğinizin sağlığı için ciddi bir tehdittir.
Köpeğimi nasıl zayıflatabilirim?
Köpeklerin aşırı kilolu olması beraberinde pek çok sağlık sorununu doğuracaktır. Öncelikle veteriner hekime gidip tüm tetkiklerin yapılması gerekir. Kilonun organlarına verdiği zararlar tespit edilmelidir ki tedavi bu yönde ilerlesin. Diyet ile köpeklerin fazla kilosu giderilebilir. Bunun için veteriner hekimin önereceği diyet mamalardan yararlanılabilir. Tabi bu noktada sizin de evde dikkat etmeniz gereken şeyler olacaktır. Bunlardan birkaçını aşağıda maddeler halinde verelim.
1 - Beslenme rutini oluşturun
Köpekler dipsiz kuyu gibidir genellikle her şeyi her zaman yeme potansiyeline sahiptir. Karnı tok bile olsa gözü daima sizin yediğinizdedir. Bu aralar köpeğinize kaçamak yiyecekler vermekten kaçının. Yalnızca kendi öğünlerini verin. Yavru köpekler genellikle günde 3 kez beslenirler, yetişkin köpekler ise günde 2 kere. Veteriner hekiminiz aksini söylemedikçe günde 2 kere mama verebilirsiniz. Aşırı mama vermeyin ve mutlaka ölçülü verin.
2 - Ev yemeklerinden uzak tutun
Her ne kadar ev yemekleri damaklarını cezbediyor olsa da bu ara onlardan uzak tutmanızda yarar var. Sofrada yenmeyen yemekleri köpeğinize vermekten kaçının. Bu süre zarfında veteriner hekimin önerdiği diyet mamayı verin ve onun haricinde bir şey vermeyin.
3 - Ödüllerde ölçülü olun
Evet, köpeğiniz komutlarınızı yerine getirdiğine onu ödüllendirmek isteyebilirsiniz ki bu doğru bir davranıştır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki ödül mamaları oldukça kalorili olabilir. Her verdiğiniz ödül maması, kalori almasına neden olacaktır. Mümkünse ödül mamasına ara verin ya da minimuma indirin. Ödül mamasını azaltmanız bile kilosuna yansıyacaktır.
4 - Egzersiz yaptırın
Köpeklerin kilolu olmasının altında yatan bir diğer neden de hareketsiz yaşam tarzıdır. Köpeğiniz yalnızca yemek yiyor ve günün geri kalanını oturarak ya da yatarak geçiriyorsa bu da ciddi bir kilo oluşum sebebidir. Köpeğinize düzenli olarak egzersiz yaptırın. Ancak aşırı kilolu köpekler için ağır egzersizlerden kaçının. Nasıl bir egzersiz yapmasının uygun olacağını veteriner hekiminize danışın.
5 - Suyunu taze tutun
Kilo vermek için düzenli su tüketimi de önemli. Özellikle kedi ve köpeklerde su tüketimi oldukça hassas bir konu. Köpeğiniz taze olmayan suyu içmek istemeyebilir. Bu nedenle her gün suyunu tazeleyin ve temiz içme suyu verin. Bu sayede suyu daima taze kalacak ve içmek isteyecektir.