Bazı köpekler için taranmak adeta bir masaj saati gibiyken, bazıları için saklanacak delik aranılan saatler! Köpeklerin huyları, karakterler, zevkleri birbirinden farklıdır. Bu durum bakım alışkanlıklarına da yansır. Bazı köpekler taranmayı çok severken bazıları için bu durum kaçılması gereken bir andır. Özellikle banyodan çıktıktan sonra tüylerini taratmayan köpekler, hayvan sahipleri için oldukça sıkıntılıdır. Banyodan sonra karışmaya daha da meyilli olan tüyleri açmak zaten zorken, bir de köpek bunu istemeyince ortalık hepten karışır. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki köpek bakımının önde gelen şartlarından biri tüy taramaktır. Tüylerin düzenli taranması yalnızca köpeğinizin rahatlamasını sağlamakla kalmaz deri sağlığını da korur. Tarama sırasında tüyler kıl köklerinde hava alır, kan dolaşımı olur. Bu durum deriye olumlu yansır. Özellikle yaz aylarında ölü tüylerin temizlenmesi çok önemlidir. Sıcakların artmasıyla birlikte deride birtakım hassasiyetler oluşabilir bu da tüylerin cansızlaşmasına yol açabilir. Tüyleri düzenli olarak taramak aynı zamanda onları canlandırmanın da yollarından biridir. Tüyleri ne kadar sık ve doğru taranırsa derisi de bir o kadar nefes alır. Bazı köpekler taratmayı çok sever, bazısı hiç hoşlanmaz. Bu durum aslında bebekken alıştırılması gereken durumlardan biridir. Bebekken her gün taranmaya alışan köpek, büyüyünce de sıkıntı çıkarmayacaktır. Ancak ne olursa olsun fırça ile yıldızı bir türlü barışmayan köpekler de vardır. Peki, köpeğiniz tüylerini taratmıyorsa ve zorluk çıkarıyorsa ona nasıl yaklaşmanız gerekir?
Köpeğim kendini taratmıyor!
Köpeğimi tarayamıyorum ya da taranırken köpeğim havlıyor gibi onlarca sorun yaşayan köpek sahibi vardır. Köpeğim tüylerini taratmıyor diyenlerdenseniz aşağıdaki önerilere bir göz atmanızda fayda olacaktır. Şunu unutmamak gerekir ki köpeklerin geçmiş dönem hafızaları bir hayli iyidir. Eğer daha önce tüyleri taranırken canı yandıysa, her tüy taramada bu durum aklına gelecek ve tüylerini taratmak istemeyecektir. Bazı köpekler tüylerini “endişe”den dolayı taratmayabilir. Bir travma yaşamış olabilir ve bu noktada size güvenmesi zaman alacaktır. Özellikle barınakta hikâyesi olan bir köpek edindiyseniz ona çok daha hassas yanaşmanız gerekecektir. Geçmişteki travmalarını unutturmanız zaman alacaktır ancak ona güzel bir gelecek sağlamak da çok kolay olacaktır. Tüm bu travmalarını anlayışla karşılayarak, ona karşı sonsuz sabır göstererek, sevginizi ve ilginizi ihmal etmeyerek onunla doğru bir iletişim kurabilirsiniz. Köpeklerin hassas bir cildi vardır, bu nedenle tüyleri taranırken daha fazla canları yanabilir. Eğer köpeğinizin derisinde bir hassasiyet varsa bu durum da tüylerini taramanıza izin vermemesine neden olabilir. Bu konuyu veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
Köpeğimi nasıl tarayabilirim?
Tüylerini taratmama konusunda direten köpeğinizi sakinleştirmenin ilk yolu onunla konuşmaktır. Örneğin köpeğiniz en çok neresinin sevilmesinden hoşlanır? Diyelim ki kulağının arkasını sevdirmeyi seviyor. O halde kulağını ya da başını okşarken bir yandan tüylerini taramaya çalışın. Bir yandan onu rahatlatıp mutlu ederken, öte yandan tüylerini tarayın. Sakinleştiği bir ortamdan kaçmak istemeyecektir. Köpeğinizi taramaya başlarken ona ödül mamasını verebilirsiniz. O ödül mamasıyla meşgul olurken siz tüylerini tarayabilirsiniz. Ona sürekli “aferim” diyerek tarama sonrası ödül mamasına da alıştırabilirsiniz. Tarandıktan sonra ödül maması alacağını düşünürse, tarama seansı daha sakin geçebilir. Köpeğinizi taramaya başlamadan önce küçük bir vücut bölgesini hedefleyin. Önce köpeğinizi rahatsız etmeyecek bir bölgeyi tarayın ve arından tüm vücuduna geçin. Köpeğinizin tarama seanslarını ne kadar kısa tutarsanız o kadar sıkılmasını önlersiniz. Köpeğiniz seans uzadıkça daha da huysuzlaşabilir ve taratmayı istemeyebilir. Ancak bu işi hızlı bir şekilde yaparsanız daha az sancılı olacaktır. Tüyleri topaklanmadıkça tarama seansı zaten kısa sürecektir. Tüylerinin topaklanmasını önlemek için her gün hatta bazı cinslerde sabah akşam taramanız daha iyi olabilir. Sabah akşam düzenli olarak taranan tüyler daha az karışacak ve tarama işlemi daha kolay olacaktır.