Köpeklerde kaşınma en sık rastlanan durumlardan biridir. Kimi zaman ciddi sağlık sorunlarına işaret ederken, kimi zaman özellikle mevsim geçişlerinde görülür. Köpeklerde kaşınma aslında genel bir durumdur ancak bazı durumlarda birtakım sağlık sorunlarının habercisi niteliğinde de olabilir. Köpeklerde kaşıntı denince ilk akla gelen alerji varlığıdır. Ancak daha pek çok nedenden dolayı köpeklerde kaşıntı olabilir. Bugün köpeklerde kaşıntıya neden olan sorunlardan bahsedeceğiz.
1 - Köpeklerde parazit varlığı
Parazit, köpeklerde en yaygın görülen sorunlardandır. Hatta kaşınmalarının altında yatan eden çoğunlukla parazittir. Vücudunda kene ve pire varlığı köpeğinizin kaşınmasına yol açar. Bu nedenle özellikle yaz aylarında dikkatli olmalı ve ense damlalarını ihmal etmemek gerekir. Parazitler, köpeğinizin kanını emmek iççin deriyi deler ve bu minik delik köpeğinizin kaşınmasına neden olur. Eğer köpeğinizin bir de pire salyasına alerjisi varsa durum daha tehlikeli bir hal olabilir ki bu noktada kaşınma ciddi bir tehdit olabilir. Köpeğinizde pire varlığından şüphe ediyorsanız mutlaka veteriner hekiminizle iletişim kurmanızda yarar olacaktır.
2 - Uyuz olma ihtimali
Köpeklerde uyuz çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Uyuz hastalığı, köpeğinizin sürekli kaşınmasına neden olabilir. Uyuz hastalığına yol açan nedenlerden biri küçük böceklerdir. Küçük böcekler köpeğinizin tüylerinin arasına girerek derisine nüfuz edebilir. Bir süre sonra kaşınması tetiklenir ve kaşındıkça köpeğinizde yaralar oluşabilir. Bu böcekler çok küçüktür, gözle görülemez. Tüylerin arasına gizlenir ve sinsi bir şekilde ilerler. Böcekler genellikle kasık bölgesi, kol altları, dirsekler ve kulakları mesken tutar.
3 - Köpeklerde alerji
Köpeklerde kaşınmanın temel nedenlerinden biri alerji varlığıdır. Özellikle yaz aylarında sıcakların da etkisi ile köpeklerde alerji görülebilir. Örneğin tavuk etleri özellikle sıcaklarda köpekler için tehlikelidir çünkü alerji yapabilir. Alerji olan bölgeyi köpeğiniz sürekli patisiyle kaşıyınca patisindeki mikroplar da yaraya değecektir. Sonra iltihaplanma olabilir. Bu noktada iltihap ve yara olan yer tüylerden arındırılır ve veteriner hekiminizin önereceği ilaçlar sürülür. Köpeklerde alerji ciddi bir durumdur. Köpeğinizin çimene, tohuma, çiçeklere ya da polene de alerjisi olabilir. Tahıl ürünleri de köpeklerde alerji yapabilir. Köpeğinizin beslenme rutininde bir değişiklik yapacaksanız mutlaka kaşıntı yapıp yapmadığını gözlemlemeniz gerekir. Özellikle sıcakların bazı alerjileri tetikleyebildiğiniz de satır aralarımıza not düşelim.
4 - Köpeklerde mantar ve cilt kuruluğu
Köpeklerde mantar oluşumu da kaşıntıya neden olur. Köpeklerin ciltleri de bakım ister. Örneğin eğer çok kuru bir cildi varsa köpeğinizde kaşınma oluşabilir. Vücudunda çatlamış ya da çatlayıp kabuk bağlamış yerler varsa muhtemelen köpeğinizin cilt kuruluğu vardır. Cildi gergin oldukça kaşıntısı da artacaktır. Özellikle sıvı kaybı yaşayan köpeklerde cilt kuruluğu görülebilir. Bazı temizlik malzemelerine karşı da tepkisi olabilir. Mantar ve cilt kuruluğu gibi nedenlerden dolayı köpeğiniz kaşınabilir. Köpeğinizde mantar oluşumundan şüphe ediyorsanız ya da cildinde tahriş olmuş, çatlamış ve kabuk bağlamış yerler var ise durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır.
5 - Köpeklerde stres
Yalnız köpeklerde değil her canlıda stres olabilir. Stres her canlı için tehlikelidir. Köpeğinizin stresli olması da kaşınmasına neden olabilir. Strese bağlı sorunlar olduğunda ilk tepkime deriye yansır. Derisinde birtakım sorunlar görülür. Bu deri sorunları ileriki aşamalarda kaşıntıya ve beraberinde yaralara yol açabilir. Köpeğinizde çıkan en ufak bir yarayı bile önemsemeli ve mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.
Köpeklerde yaraya ne iyi gelir?
Öncelikli olarak köpeğinizi en kısa sürede veteriner hekiminize götürmeniz gerekir. Veteriner hekimin yapacağı tetkiklerin ardından uygun olan ilaçlar reçete edilir. İlaçları kullanmadan önce yaralı olan bölgeyi temizlemek için eczanelerde satılan sulardan yararlanılabilir. Bu sular, yarayı temizlemeye yarar. Ardından yaraya ilaçlar sürülür, gerekirse ağızdan da ilaç verilebilir bu konuda en doğru kararı veteriner hekiminiz verecektir. Bu noktada ilaçların haricinde bir mucizeden de bahsetmeden geçmeyelim. Sarı kantaron yağı, köpeklerde yaraları iyileştirmek için oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Sarı kantaron yağının organik olması ve herhangi bir kimyasal içermemesi önemlidir. Bu noktada güvendiğiniz ve içeriğinden emin olduğunuz yağları almanızda fayda olacaktır. Sarı kantaron yağının köpeklerde yaraları iyileştirme konusunda faydası olabilir ancak tam tersi alerjik reaksiyona da neden olabilir. Bu nedenle köpeğinize bu tarz doğal yağları uygulamadan önce veteriner hekiminizin onayını almanızda yarar olacaktır.