Köpeklerin aşırı havlaması sadece bizim değil komşularımızın da bir kâbusu niteliğinde olabilir. Eğer şanslıysak bir sıkıntı yaşamayız ve bu süreci köpeğimizi en doğru şekilde eğiterek geçiririz. Ancak diğer senaryo oldukça can sıkıcı olabilir zira apartman hayatında aşırı havlayan köpek bir sorun teşkil edebilir. Köpekler duyguları olan canlılardır ve istediklerini bir şekilde size anlatmak için farklı davranışlar sergileyebilirler. Ne yazık ki bu davranışların en gürültücü olanı aşırı havlamadır. Bazı köpek ırkları havlamaya daha müsaittir örneğin küçük ırklar biraz “sesli” olabilirler. Ancak şu bir gerçek ki o ya da bu sebepten köpekler havlarlar. Havlamak doğal bir davranıştır, köpeğin kendini anlatma biçimidir ancak bu durum aşırıya kaçıyorsa burada yolunda gitmeyen bir şeyler vardır. Önce köpek neden havları sorusunun yanıtı ile başlayalım.
Köpekler neden havlar?
Köpeklerin havlamasının altında birçok neden olabilir. Bunlardan birkaçını sırayla paylaşalım. Havlama, köpeklerin en temel iletişim yollarından bir tanesidir. Köpeğiniz, içinde bulunduğu durumu ya da isteğini havlayarak size belli eder. Köpek havlaması pek çok nedenden kaynaklanabilir. En başında koruma içgüdüsü gelir. Köpekler kendi alanlarını sahiplenen canlılardır, yanı sıra bu korumacı tavrı da en çok sahiplerine yaparlar. Köpeğim yabancılara havlıyor diye düşünüyorsanız bilin ki bu aslında köpeğinizin sizi koruma biçimidir. Köpekler tehdit hissettiklerinde agresifleşirler ve havlamaya başlarlar. Bir başka havlama nedeni korku durumudur. Eğer bir şeyden korktularsa bunu ilk olarak havlayarak dile getirirler. Sadece dışarıda değil evin içinde de korktuğunda bu refleks gelişebilir. Örneğin aniden havalanan bir perde bile onların havlama sebebi olabilir. Eğer köpeğinizi fazla yalnız bıraktıysanız bu da bir havlama nedeni olabilir. Köpeğiniz canı sıkıldığı ya da yalnız kaldığı için havlıyor olabilir. Köpekler uzun süre yalnız kalırlarsa canları sıkılabilir ve bu da onların aşırı derecede havlamasına yol açabilir. Bir diğer havlama nedeni karşılama ya da oyun oynama isteğidir. Siz evden geldiğiniz köpeğiniz havlamaya başlayabilir bu bir “hoş geldin”dir aslında. Köpeğiniz sizi gördüğü için mutlu olur ve bu sefer sevinçten bağırır. Eğer canı oyun onamak istiyorsa bunu da havlayarak ifade edebilir. Bazı durumlarda dikkat çekmek ya da istediği bir şeyi elde etmek için de bağırabilir. Örneğin acıktıysa, susadıysa, dışarı çıkmak istiyorsa bu duygularını bağırarak ifade edebilir. Köpeklerin havlamasının altında birçok neden yatıyor olabilir ancak bu nedeni hızlı bir şekilde ortaya çıkarmak gerekir ki bu artık huy haline gelmesin. Bu noktada neler yapılabileceğinden kısaca bahsedelim.
Köpeğim çok havlıyor!
Köpeğin havlama nedenini bularak işe başlamak gerekir. Şunu unutmayın ki köpeğinizin havlaması bir günde düzelmez. Bunun için önce altında yatan nedenler araştırılmalıdır ki bu da zaman alır. Doğru teknik ve doğru zamanlama ile köpeğin aşırı havlama sorunu çözülebilir. Havladığı zaman köpeğinize bağırmanız ya da onu azarlamanız hiçbir işe yaramayacaktır. Aksine köpeğiniz daha fazla bağırmaya ve sizin sesinizi bastırmaya çalışacaktır. Havlamayı kontrol altına almanın en etkili yolu sakin olmaktır. Köpek eğitimi bu noktada çok önemlidir çünkü havlama sorunu da eğitim ile çözülebilir. Köpeğiniz havlamaya başladığında sakin ancak bir o kadar sert bir ses tonu ile ona “sus” ya da “sessiz ol” deyin. Havlamayı kesene kadar bu şekilde tekrar edin. Eğer susarsa ona aferin deyip bir ödül maması verin. Burada önemli olan havlama esnasında ödülü vermemek çünkü bu sefer havlarsa ödül alacağını kodlar. Köpeğinizin sakinleşmesini bekleyin. Havlaması kesildiği anda da aferin diyerek ödülünü verin. Köpekler yoruldukları zaman sakin olurlar. Köpeğinizin bu kadar bağırmasının altında günlük enerjisini atamamış olması yatıyor olabilir. Bu nedenle köpeğinizle oyun oynayarak ya da onu kısa yürüyüşlere çıkararak enerjisini atmasını sağlayın. Köpeğiniz dışarıda zaten yorulacağı için evde havlamak için ekstra çaba sarf etmeyecektir. Köpeğinizdeki havlama durmaksızın ve neredeyse sesi kısılana kadar devam ediyorsa veteriner hekimi aramanızda yarar olacaktır zira durum sağlıkla ilgili olabilir. Köpeğinizin canı yanıyor ve size bunu anlatmaya çalışıyor olabilir. Bu nedenle aşırı havlama sorunu olduğunda veteriner hekiminize danışmanızda ve kendisinin yol haritasına uymanızda yarar olacaktır. Köpeklerde havlama zamanla huy haline gelebilir ve belirli saatlerde havlamaya başlayabilir. Bunu önlemenin tek yolu sabır ile eğitime devam etmektir. Köpeğiniz ne kadar havlarsa havlasın ona sesinizi yükseltmekten kaçının zira bu onun daha çok havlamasına neden olacaktır.