Her zaman söylediğimiz gibi köpekler oldukça hassas duyguları olan canlılardır. Köpek sahipleri ile köpekler arasında çok güçlü bir bağ vardır. Bu bağ öylesine güçlüdür ki köpekler, sahiplerinin hasta ya da stresli olduğunu hissedebilirler. Sahibi hastayken başucundan ayrılmayan ya da onun stresli olduğunu anlayıp usulca yanına sokulan onlarca hikâyeye tanık olmuşuzdur. Köpekler dilleri ile duygularını anlatamasalar da hareketleriyle bunları fazlasıyla belli ederler. Köpek sahibi olmanın yalnızca ona mama ve su vermekten ibaret olmadığını biliyoruz. Köpek sahibi olmak demek maddi manevi her türlü ihtiyacını karşılayabilecek güçte olmayı gerektirir. Köpeğin düzenli veteriner hekim kontrolüne gitmesi, mamasının ve suyunun zamanında verilmesi, kaliteli mamaların verilmesi, tüylerinin taranması, dişlerinin fırçalanması, aşı takviminin eksiksiz yerine getirilmesi gibi fiziki gerekliliklerin yanı sıra ruhsal durumunun gözetilmesi gibi manevi boyutları da vardır. Köpekler duyguları olan hassas canlılar oldukları için zaman zaman size kırılabilir ve üzülebilirler. Onunla işten geldikten sonra oyun oynamıyorsanız, ilgilenmiyorsanız, uzun saatler evde yalnız bırakıyorsanız, onu azarlıyorsanız bu durum size küsmesine neden olabilir. Evet, şu bir gerçek ki köpekler de bize küsebilir! Kuaföre götürdüğünüzde tıraş olmaktan memnun kalmayan bir köpek de küsebilir, onunla yeteri kadar ilgilenilmeyen bir köpek de. Evdeki başta evcil hayvanlardan sizi kıskanabilir. Hatta evcil hayvan değil her canlıdan sizi kıskanabilir. Bunun neticesinde ilginizi çekmek için size küsebilir, yanınıza gelmeyebilir. Tüm bunlar köpeğinizin duygularını dışarı vurma şekillerinden biridir. Şunu unutmamak gerekir ki köpekler ilgi ister. İşten ne kadar yorgun geldiğiniz onun için önemli değildir; önemli olan onunla kaliteli zaman geçirmenizdir. Köpeğiniz onunla yeteri kadar ilgilenmezseniz bir noktada size tepki olsun diye farklı huylar da edinebilir. Örneğin bir sabah en sevdiğiniz kıyafetinizi paramparça görebilirsiniz ya da salonun ortasına bir dışkı ile karşılaşabilirsiniz. Onunla ilgilenmediğiniz zamanlarda dikkatinizi çekmek için normalde yapmadığı şeyleri yapabilir. Sözün özü, köpeğinizle ilgilenmeniz ciddi bir mesaidir ve bunu düzenli olarak yerine getirmeniz gerekir.
Köpekler neden küser?
Köpeklerin küsmesinin altında onlarca farklı neden yatıyor olabilir. Köpekler sahipleri ile kurdukları bağa çok önem verirler. Bu bağ, onların gözünde o kadar güçlüdür ki zaman zaman istedikleri olmadığında kırılabilirler. Evet, köpeklerin de kalbi vardır ve kırılabilir! Köpekler, sahiplerine bağlılığı oldukça yüksek yaşayan canlılardır. Bu bağ bizim bildiğimizin çok daha ötesindedir. Özellikle yavruluk döneminden beri bir arada yaşayanlarda bu kırılmalar daha çok görülebilir. Örneğin yavruluk döneminde özellikle aşı sürecinde eğer köpeğin birlikte yaşadığı insan aşıyı yapıyorsa köpek kırgınlık hissedebilir. Ona aşı yaptığı için kırılabilir. Yavruluk döneminde yaşananlar birer travmaya dönüşebilir. Ona çok bağırmanız, tuvalet eğitimini normalin üstünde bir sertlikte vermeniz onu korkutabilir. Köpekler neden küser sorusunun onlarca farklı yanıtı olabilir. Köpeğinize yeteri kadar ilgi vermezseniz size küsebilir. Bir başka evcil hayvan varsa onu kıskanabilir ve tepkisini sizinle göz teması kurmayarak verebilir. Birden fazla evcil hayvanın aynı evde yaşadığı ortamlarda kıskançlık büyük bir sorundur. Öyle ki ufak bir kıskançlık birden büyük tepkilere ve kavgalara yol açabilir. Bu nedenle eve yeni gelen evcil hayvanı, diğerleri ile tanıştırırken oldukça hassas olmak gerekir. Birine gösterilen fazla ilgi, ötekinin dikkatini çekerse bu ciddi bir kavga sebebi olabilir. Size küsmesi de cabası! Başka bir evcil hayvandan ya da evin başka bir üyesinden sizi kıskanabilir. Tepkisini de sizinle göz teması kurmayarak ya da sizinle ilgilenmeyerek verebilir. Köpeğin rutininin bozulması da size küsmesi için bir sebep olabilir. Köpekler rutinlerine bağlı canlılardır. Tuvalete çıkma saatleri, yemek saatleri, oyun saatleri onlar için önemlidir ve bu rutine bağlı olarak yaşarlar. Bu rutinde bir aksamanın oluşması, küsmelerine neden olabilir. Köpeğinizi bazı nedenlerden dolayı o gün dolaşmaya çıkarmadıysanız tepkisini size küserek de verebilir. Diğer bir deyişle rutinlerinin bozulması köpeklerde küsmeye neden olan sebeplerdendir. Gelelim bir diğer küsme nedenine. Köpeğinizi bir yere bırakırsanız ve uzun süre ondan ayrı kalırsanız döndüğünüzde onu terk ettiğinizi düşünebilir ve size küsebilir. Örneğin bir seyahate gideceksiniz ve köpeğinizi götüremeyeceksiniz. Onu bir köpek oteline ya da bir tanıdığınıza emanet etseniz bile onu terk ettiğinizi düşünebilir ve bunun neticesinde size tepki olarak küsebilir. Köpeğinizi uzun süre yalnız bırakmanız, onunla vakit geçirmemeniz gibi nedenler köpeğinizin size küsmesine neden olabilir.
Köpeğimin bana küstüğünü nasıl anlarım?
Bunu anlamanın onlarca farklı yolu vardır. Köpekler duygularını, hareketleriyle fazlasıyla belli ederler. Bu nedenle köpeğinizin size küstüğünü birkaç tavrından anlayabilirsiniz. Şimdi gelin bunlara yakında bir göz atalım.
1- Eşyaları kemirme
En sevdiğiniz eşya dahil, pek çok eşyayı kemirmeye ya da çiğnemeye başlayabilir. Bu durum köpeklerin dikkat çekme yöntemlerinden biridir. Köpekler dikkat çekmek ya da ihtiyaçlarını ifade etmek için eşyaları çiğneyebilir ya da kemirebilir. Özellikle uzun süre yalnız kalan köpeklerin tipik davranışlarından biri eşyalara zarar vermektir. Köpeğinizi yalnız bırakmak durumunda olduğunuz zamanlarda evi oyuncakla doldurabilirsiniz! Bu sayede köpeğinizin ilgisi oyuncakların üzerinde olacak ve odağını eşyalardan çekecektir.
2- İletişim kurmama
Buna mesafeli davranma da diyebiliriz. Eve geldiğinizde normalde çılgıncasına kuyruğunu sallayan ve üzerinize atlayan köpeğiniz herhangi bir tepki vermeden size karşı soğuk bir tavır sergiliyorsa belli ki küsmüştür. Küs ya kırgın olduğunda sizden kaçabilir ve kalbini kazanmanızı bekler. Ona ilgi göstermenizi, onu sevmenizi bekler. Bu kırgınlık çok uzun sürmeyecektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Eğer köpeğiniz bir süre daha bu şekilde devam ederse bu durumda başka konuların varlığı söz konusu olabilir. Örneğin iş ciddiye binerse depresyon gibi durumların varlığı düşünülebilir. Köpeğinizin sizinle iletişim kurmaması, yalnızca küslük ya da kırgınlık değil bir depresyonun da habercisi olabilir. Bu noktada köpeğinizi sürekli gözlemlemenizde yarar olacaktır.
3- Yan gözle bakmak
Bu en tipik küsme belirtilerindendir. Köpeğiniz aslında size küs ve kırgındır ancak göz ucuyla ne yaptığınızı da merak eder. Köpeğiniz yanınızda duruyor ancak göz temasından kaçınıyorsa size küsmüş olabilir. Yan gözle bakma, esneme ya da dudak yalama gibi hareketler köpeğinizin size kırgın olduğunu işaret ediyor olabilir. Böyle bir davranışla karşı karşıya kaldıysanız sakinliği elden bırakmadan ona yavaşça yaklaşarak onunla ilgilenmeyi deneyin. Küslük uzun sürmeyecektir.
4- İdrar ya da dışkı yapma
En tipik köpek davranışlarından biri budur. Ona kızdığınızda size inat olarak evin beklenmedik bir köşesine tuvaletini yapabilir. Bu aslında bir tepki olarak yorumlanabilir. Köpeğinizin istemeyen bir yere tuvaletini yapması ilk başta yaramazlık olarak algılanabilir ancak bu durum bir tepki de olabilir. Köpeğiniz çok yalnız kaldığında, onunla ilgilenmediğinizde, ona kızdığınızda tepki olarak tuvaletini yapabilir. Bu geçici bir durumdur elbette ancak onu bu noktaya getiren durum hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmalıdır. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi köpeklerde bazı farklı davranışlar görülebilir ancak bunların süresi önemlidir. Eğer geçici bir kırgınlık ve küslükse zaten uzun sürmez. Ancak bu durum günlerce devam ediyorsa köpeğinizin fiziksel açıdan birtakım sorunlar yaşadığını da düşünmek gerekir. Örneğin acı ya da ağrı çekiyorsa kendini ev ortamında bir köşeye çekebilir ve kimseyle iletişim kurmayabilir. Yanı sıra depresyon gibi ciddi ruhsal durumlar da yaşanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka veteriner hekim desteği gerekir. Sorunun kaynağı ne olursa olsun veteriner hekime danışmalı ve önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.