Kış ayları aldık kapıda. Hal böyle olunca evcil hayvan bakımı daha da önem kazanıyor. Kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar çok hassas canlılardır. Yaz ayında da kış mevsiminde de farklı bakım ihtiyaçları vardır. Örneğin tüyü olmayan ya da derisi açık olan köpeklerin yaz aylarında güneşe maruz kalmaları büyük tehlike oluşturur çünkü hassas derileri yanabilir. Keza aynı durum sıcaklık için de geçerlidir. Kediler ve köpekler aşırı sıcağa maruz kaldıklarında sıcak çarpması görülebilir. Bu gibi durumlarda köpeği hemen veteriner hekime ulaştırmak gerekecektir. Benzer durum kış ayları için de geçerlidir. Kış aylarında köpeklerin ekstra bakım ihtiyacı doğabilir. Küçük ırklar daha hassas bakıma gerekesinim duyar. Soğuklara alışık olmadıkları için çabuk hastalanabilirler. Köpekler de bizler gibi soğuk algınlığı yaşayabilir. Bunu önlemek için mutlaka vücut ısılarını belirli bir sıcaklıkta tutmak gerekir. Büyük ırklar, sert hava koşullarına karşı daha dayanıklı olabilir ancak konu kış bakımı ise bu durum her canlı için geçerlidir. Sadece küçük ırkların bu mevsimde çok daha fazla kollanması gerek diyebiliriz. Bugün sizlerle köpeğinizi kış mevsiminin soğuk havasından korumanın yollarını konuşacağız. Çoğu köpek sahibi, köpeklerin üzerindeki kürkten dolayı soğuktan etkilenmediğini düşünür ancak bu bilgi yanlıştır. Köpekler de üşüyebilirler. İnsanlara nazaran sıcağı daha iyi tolere ettikleri düşünülür ancak bu bilgi de doğru değildir. Tıpkı bizler gibi evcil dostlarımız da soğuktan etkilenebilir ve üşüyebilir.
Köpeğimi soğuktan nasıl koruyabilirim?
Köpeğinizi soğuktan korumaya başlamadan önce soğuklar sebebiyle yakalanması muhtemel hastalıklardan biraz bahsedelim. İlk akla gelenlerden biri soğuk ısırmasıdır. Soğuk ısırması, köpeğinizin vücudunun düşmesine ve halsizleşmesine neden olur. Köpeğinizin kulakları, patileri ve kuyruğu aşırı derecede üşür. Hatta üzerlerinde minik buz kristalleri bile oluşabilir. Soğuk ısırması kendini hemen belli etmez, biraz sinsi ilerler ancak ölümcül sonuçlar doğurabilecek kadar tehlikelidir. Bir diğer hastalık köpeklerde sık rastlanan hipotermidir. Köpeklerde hipotermi, vücut sıcaklığının düşmesi anlamına gelir. Köpeğiniz soğukta çok vakit geçirdiğinde ya da soğuk havada ıslandığında hipotermi yaşayabilir. Köpeklerde hipotermi, kendini titreme yoluyla belli eder. Köpeğiniz titremeye başlar. Hastalık ilerledikçe köpeğiniz mutsuzlaşır, hatta depresyon belirtileri göstermeye başlayabilir. Beraberinde kalbi ve akciğeri de bu durumdan etkilenecektir. Köpeğimin üşüdüğünü nasıl anlarım sorusunun yanıtı ile devam edelim. Dışarı çıktığınızda siz üşüyorsanız, muhtemelen köpeğiniz de üşüyordur. Soğuk havalarda köpeğinizi çok fazla dışarda oynatmamanızda yarar olabilir. İhtiyaçları için dışarı çıkacaktır elbette ancak özellikle küçük ırkların sokakta uzun saatler geçirmesi pek sağlıklı olmayacaktır. Köpekler de üşüdüklerinde tıpkı bizler gibi tepkiler verebilir. Örneğin üşüdüğü için titremeye başlayabilir, ağlamaya benzer sesler çıkarabilir ya da biraz stresli olabilir. Eğer oyun oynamak yerine sizi çekiştirmeye başlıyorsa üşüdüğü için eve gitmek istiyor olabilir. Soğuktan köpeğinizi korumak için almanız gereken birkaç önlem vardır. Kış aylarında köpeğinizi sokağa hiç çıkarmamanız mantıklı bir çözüm olmayacaktır çünkü gerek psikolojik, gerek fiziksel olarak dışarı çıkma gereksinimleri olacaktır. Kış aylarında özellikle soğuk günlerde köpeğinizi dışarı çıkarırken birkaç şeye dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Şimdi gelin bunlardan kısaca bahsedelim.
Soğuk havalarda köpeğimi nasıl sıcak tutabilirim?
Soğuk kış günlerinde köpeğinizi sıcak tutmanın birkaç püf noktası vardır. Bunlardan ilki şüphesiz koruyucu kıyafettir.
1 - Köpek kış kıyafeti
Köpeğinizin ırkı ne olursa olsun mutlaka dışarı çıkarırken özellikle çok soğuk havalarda ona bir koruyucu kıyafet giydirin. Köpek montları, köpek polarları, köpek kazakları işinizi görebilir. Eğer köpeğiniz küçük bir ırk ise daha çok mont tarzı şeyler giydirmenizde yarar olabilir.
2 - Güneşli günlerde gezin
Doğal ihtiyaçlarını karşılamak için her gün kısa yürüyüşler yapabilirsiniz elbette ancak işin oyun oynama kısmını güneşli günlere bırakın. Köpeğinizin enerjisini atması gerek ancak bunu soğuk kış günlerinde evde yapmanızda yarar olacaktır. Dışarıda oynamak yerine sevdiği aktiviteleri ev ortamına uyarlayabilirsiniz. Evde ona bir oyun zamanı yaratabilir ve dışarıda oynamayı sevdiği oyunları evde uygun bir ortamda ona sağlayabilirsiniz.
3 - Soğukta yerde yatmasına izin vermeyin
Her köpek evde bakılmaz elbette. Bazı köpeklere bahçede bakmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Bahçede bakılan köpekleri, imkânınız varsa soğuk havada evinize ya da kapalı ortama alın. Ancak dışarıda kalması gerekiyorsa bu durumda ona koruyucu bir kulübe yapıp içerisine battaniyeli bir yatak yapın. Köpeğin yer ile temasını keserseniz üşümesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz. Dışarıda yaşayan köpekler için kulübe şarttır aksi halde mevsim göz etmeksizin her an hastalanmaya meyilli olurlar.
4 - Doğru köpek yatağı seçin
Köpek yatağı seçmek yalnızca onun iyi bir uyku çekmesini sağlamakla kalmaz aynı zamanda ısınması için de önem arz eder. Köpeğinizin yatağını seçerken kış soğuklarına karşı daha korumalı olmasına dikkat edebilirsiniz. Köpeğinizin çıplak zeminde uyumasına izin vermeyin ve onu sürekli yatağında yatmasına alıştırın. Kış aylarında kendi yatağında uyursa yer soğuğunu çekmeyecektir. Yatağın altında bir de polar, battaniye benzeri bir şey sererseniz çok daha sıcak bir uyku çekecektir.
5 - Veteriner hekim kontörlünde takviye alın
Bazı durumlarda köpek vitaminleri, bağışıklığını güçlendirmek için iş yarayabiliyor. Eğer veteriner hekiminiz uygun görüyorsa bazı takviyelerle köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Kış aylarında beslenme de oldukça önem kazanıyor. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için köpeğinizi kaliteli mamalarla besleyin. Kaliteli köpek mamaları, köpeğinizin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri barındırır. Bu vitamin ve mineraller de güçlü bir bağışıklık sistemine katkı sağlar. Mevsim gözetmeksizin veteriner hekim kontrollerini ihmal etmeyin ve sık sık kontrole götürün. Bu sayede olası hastalıkların da önüne geçmiş olursunuz.