Evde evcil hayvan bakımının başlı başına bir mesuliyet olduğunu her yazımızda dile getiriyoruz. Basit bir tüy dökümünden, kulak akıntısına, burun kuruluğundan, davranış bozukluklarına kadar her an gözlemlenmesi gereken ve bakımı bizim sorumluluğumuzda olan sevgili pet arkadaşlarımız onlar. Haliyle her konuda en büyük desteği, ilgiyi ve alakayı yine bizden alacaklar elbette. Kedi bakımı hakkında onlarca yazı paylaştık sizinle, paylaşmaya da devam ediyoruz. Hayvanların iyi günlerinde de kötü günlerinde de yanlarında oluyoruz bu sayede kendi vicdani sorumluluğumuzu da yerine getirmiş oluyoruz. Bugün konumuz, bazı hayvan sahiplerinin üzerinde çok fazla durmadığı ancak tam tersine bizzat dikkat etmesi gereken bir kedi bakım konusu; diş bakımı. Kedilerde diş bakımı oldukça önemlidir. Aslında kedilerde değil doğal ortamından ayrı tutulan tüm canlılar için geçerlidir. Örneğin sokak kedileri ya da vahşi yaşamdaki kediler etleri çiğneyerek bir şekilde diş bakımlarını doğal olarak yapabilirler en azından dişlerinde tartar ve benzeri gibi maddelerin birikmesini önleyebilirler. Ancak aynı şey ev kedileri için geçerli değil. Ev kedileri mama yer ve mamalar da her ne kadar faydalı içeriğe sahip olsa da diş sağlığına doğrudan etki etmeyebilir. Bu noktada devreye siz girmelisiniz. Özetle “kedilerin dişleri fırçalanmalı mı?” sorusunun yanıtı kesinlikle “evet” olmalıdır. Bugün konumuz kedilerde diş bakımı, kedilerde diş fırçalama… Kedilerin dişleri nasıl fırçalanır sorusuna geçmeden önce kedilerde ağız bakım konusunda dikkat edilmesi gerekenlere kısaca değinelim.
Kedilerde diş bakımında nelere dikkat etmek gerekir?
Kedilerin dişlerinde oluşan herhangi bir sorun basit bir diş sorunu olmayabilir; çok daha büyü hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle kedinizin dişinde herhangi bir sorun varsa direkt olarak veteriner hekime götürmeli ve hekimin uygun gördüğü tetkikleri yaptırmalısınız. Bu yalnızca kedinizin o an ki acısını dindirmekle kalmaz aynı zamanda altta yatan hastalığın bulunması ve beraberinde erken teşhis edilmesi açısından da hayati önem taşır. Kedilerin nefesi kimi zaman ferah ve güzel kokulu olmayabilir. Hele ki mamasını yeni yemişse bu durumda ağız kokusu bir hayli fazla olacaktır. Kedinizin ağzından gelen bu rahatsız edici koku birtakım diş hastalıklarına işaret edebilir. Diş hastalıklarını tetikleyen bakteriler beraberinde kedinizin akciğerlerine, kalp ya da böbreklerine kadar ilerleyebilir ve ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Kedinizin ağız sağlığını daima sağlıklı tutmanız gerekir ki bu tarz bakteri olayları oluşmasın. Bunun yolu da kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamaktan geçiyor. Kediler, dişlerinin fırçalanmasından da rahatsız edilmekten de pek hoşlanmazlar. Hatta banyoyu, suyu hiç sevmezler. Bu noktada kedinizi rahatsız edip onu strese sokmak yerine birkaç tüyo ile tüm bakımını yapabilirsiniz. Önemli olan kedinize bakım yapmak kadar onu strese sokmamaktır da. Bu nedenle her ne işlem yapacaksak onu zorlamamalı ve tabiri caizse suyuna giderek onu rahatlatmalıyız. Şimdi gelelim detaylara…
Kedimin dişlerini nasıl fırçalamalıyım?
Evet, geldik o önemli işleme; diş fırçalama! Öncelikli olarak diş macunlarından bahsedelim. Kedinizin nefesinin ferah kokması için sakın ama sakın kendi macununuzla dişlerini fırçalamaya kalkmayın. Bu ona zarar verebilir. Kedilerin dişlerini fırçalamak için özel olarak tasarlanan kedi diş macunlarından almanız gerekir. Yanı sıra diş fırçası da özel olmalıdır. Kedi diş fırçası ve kedi diş macunu kullanmanız gerekir. Kedilerin dişi çok hassastır, istemeden de olsa ona zarar verebilirsiniz. Ancak kedi diş fırçaları da kedi diş macunları da kedilerin bu hassasiyetine bağlı olarak tasarlanmıştır bu nedenle güvenle kullanabilirsiniz. Genellikle kedi diş macunlarının aroması kedinin iştahını kabartacak türden oluyor; balıklı ya da tavuklu kedi diş macunları bulabilmek mümkün. Yanı sıra kedi diş macunlarının, kedilerin sindirim sistemlerine zarar veren kimyasalları içermediği bilgisini de verelim. Dediğimiz gibi bu diş macunları tamamen minik damaklara özel!
Kedimi diş fırçalamaya nasıl alıştırabilirim?
Kedinizin bunu bir alışkanlık haline getirmesi için özellikle genç yaşta fırçalamaya başlasanız iyi olacaktır. Ancak eğer yetişkin bir kedi sahiplendiyseniz bu durumda daha da hassas olmanız gerekir elbette. Öncelikle kedinize diş macununu tanıtın! Kediler için özel olarak tasarlanan diş macunu parmağınıza sıkın ve kedinize yaklaştırın. Onu koklasın hatta isterse yalasın ya da bakım geçsin. Önemli olan dişlerini fırçalamadan önce diş macununu tanıması. İlk birkaç gün diş macununu ona düzenli olarak koklatabilirsiniz. Sonrasında biraz aşina olmaya başlayacaktır zaten. İlerleyen günlerde diş macununu parmağınıza sıkın yine ve ağzının kenarına bir miktar değdirin. Diş macununun tadına da alışmasını sağlamış olacaksınız böylelikle. Daha sonra parmağınızla diş ve diş etine minik dokunuşlar yapabilirsiniz. Parmaklarınızı ağzındaki tüm dişlere değdirmeye çalışmayın unutmayın bu yalnızca bir alıştırma. Parmakla fırçaladıktan sonra yavaş yavaş kedi diş fırçasına geçebilirsiniz. Kedilerin ağız yapılarına ve dişlerine uygun olarak tasarlanan kedi diş fırçası yardımı ile kedinizin dişlerini kolaylıkla fırçalayabilirsiniz. Ancak şimdiden söyleyelim; bu bir sabır ve zaman işi. Acele edip kedinizin bu konuda bir fobi geliştirmesine yol açmayın. Diş fırçalama işlemi bittikten sonra kedinize ödül verebilirsiniz böylece yapılan şeyin bir karşılığı olduğunu anlayacak ve diş fırçalama konusunda çok da dirençli olmayacaktır. Şimdi gelelim asıl meseleye; nasıl fırçalanacak bu dişler?
Kedimin dişlerini nasıl fırçalayabilirim?
Bunun için ilerlemeniz gereken birkaç adım var. Elbette kediniz ilk başta direnebilir ve bu duruma şiddetle karşı çıkabilir. Ancak zaman içerisinde o da alışacaktır. Kedinizi kucağınıza alın ve onu sevin. Diş fırçalama sırasında ona sevgi sözcükleri söylemeyi ve onunla konuşmayı ihmal etmeyin; bu onu rahatlatacaktır. Kedinizi kucağınıza aldıktan sonra dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısımlarını fırçalamaya başlayın. Alt çeneye geçtiğinizde, kedinizin her iki yanağından nazikçe ve onu incitmeden bastırın ve ağzını tamamen açmasını sağlayın. Ağzını açtığı zaman fırçalamaya dikkat edin bu süre zarfında onunla konuşmaya da devam edin elbette. Dişlerini fırçaladıktan sonra kedinizin ağzını su ile çalkalamanıza gerek yoktur. Bu noktada akla gelen bir diğer soruyu devreye sokalım; “Kedi diş macunu yerse ne olur?” Kediler için özel olarak tasarlanan bu diş macunları, kedinize zarar vermeyecektir. İçerisinde herhangi bir kimyasal bulunmadığı için diş fırçalama işlemi sonrasında suyla çalkalamaya gerek yoktur. Kaldı ki kediniz diş macununu yerse de bir sorun olmaz dediğimiz gibi bu macunlar kediler için özel olarak tasarlanmıştır.
Kedimin dişlerini ne zaman fırçalamalıyım?
Kedilerin dişlerini her gün fırçalasanız elbette diş bakımında büyük katkı sağlamış olacaksınız. Ancak her gün diş fırçalamak kedinizi çok sıkıyor ve bu durum artık bir fobinin gelişmesine neden oluyorsa haftada birkaç kez yapmak da yeterli olabilir. Eğer kediniz yavruysa, her gün fırçalayın ki gençliğe geçtiğinde daha rahat edin. Kediniz dişlerini fırçalatmak istemezse onu zorlamayın. Zamana yayın. Kedinizin dişlerinin fırçalanması sağlığı için çok önemlidir ancak onu strese sokmamak da bir o kadar önemlidir. Bu nedenle kedinizin duygu durumunu mutlaka kontrol edin ve ona göre diş fırçalama işlemini gerçekleştirin.
Kedi diş macunu önerisi ya da kedi diş macunu fiyatları da arama motorlarında en dikkat çeken başlıklardan birkaç tanesidir. Eğer kedinizin başka hastalıkları varsa, diş macunu seçiminde mutlaka veteriner hekiminizden destek almanız gerekir. Çünkü belki kediniz için daha uygun olan bir diş macunu vardır. Aynı şey kedi diş fırçası için de geçerlidir. Bu konuda veteriner hekiminiz sizi en doğru şekilde yönlendirecektir. Bir diğer merak edilen şey de kedi diş macunu fiyatları ya da kedi diş fırçası fiyatları. Aldığınız kedi diş macunun miktarı ve markası fiyatını etkileyecektir bu nedenle net bir fiyat vermek uygun olmayacaktır. Kedi diş bakım setini ya da kedi diş fırçalama setini petshop’lardan ya da internetten temin edebilirsiniz. Ancak internetten sipariş edecekseniz, aldığınız firmanın güvenilir olması çok önemli; piyasada çok farklı çeşit ve fiyatlarda ürünler bulmak mümkün.