Kedi ve köpekler kendilerini ifade edebilmek ve bizlerle iletişim kurabilmek için birtakım hareketler yaparlar. Düşüncelerini vücut dilleri ya da çıkardıkları seslerle ifade etmeye çalışırlar. Kediler de köpekler de bu iletişim konusunda bir hayli yeteneklidir. Bir köpek hırlayarak kızgınlığını, kuyruk sallayarak mutluluğunu ifade edebilir. Kediler de tıpkı köpekler gibi farklı iletişim yolları ile dertlerini anlatabilirler. Kediler vahşi doğadaki akrabalarından aldıkları genlerle dışarıda kendini korumayı iyi bilen canlılardır. Her ne kadar hassas, narin görünseler de konu “korumak” olunca vahşi doğadaki akrabalarından aşağı kalır yanları olmayabilir. Normalde fiziken köpekler kedilerden daha üstün ve güçlü gibi görünür. Ancak bir kedi hırçınlaştığı zaman kendinden bir hayli büyük ebatta bir köpeğe rahatlıkla saldırabilir. Özellikle konu koruma olunca kediler kendilerinde büyük bir güç hissederler. Yavruları olan bir kediye yaklaşmak cesaret işidir. Yavruları için iyi niyetle mama ya da su bile getirmiş olsanız size saldırabilir. Hatta bu saldırganlık büyük köpeklere de olabilir. Güçlü pati darbeleriyle köpeklere saldıracak gücü kendilerinde bulurlar. Kedi saldırısına uğrayan köpekler oldukça fazladır. Yavrularını korumak istene bir anne kedinin yapamayacağı şey yoktur desek yeridir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kediler farklı hareketlerle duygularını ifade edebilirler. Miyavlamayla ağlama arasında bir ses çıkararak bir yerlerinin ağrıdığını bile size bildirebilirler. Kedilerin göstermiş olduğu davranışlardan biri de tıslamadır. Bu yazımızda kediler neden tıslar, tıslayan kediye nasıl yaklaşılır, kedilerin tıslama nedenleri gibi konu başlıklarına değineceğiz. Öncelikle kediler neden tıslar kısaca bir göz atalım.
Kediler neden tıslar?
Kediler tısladıkları zaman ürkütücü bir hale bürünürler ve karşısındaki otomatik olarak bir adım geri çekilir. Bugün yavru bir kediden yetişkin ve hatta yaşlı bir kediye kadar her yaştan kedi tıslayabilir. Tıslayarak karşısındakine bir mesaj iletmek ister. Kedilerin tıslama nedenleri arasında farklı ve bir o kadar ilginç düşünceler vardır. Bazı görüşlere göre kediler tısladıkları zaman yılanları taklit ederler. Yılanlardan herkes korkar ve onlar da yılan gibi ses çıkararak karşısındakini korkutmak ister. Bu aslında bir kopyalamadır; vahşi doğada canlılar kimi zaman birbirlerinin seslerini kopyalayabilir. Kediler de yılanların çıkardığı tıslama sesini taklit ederek karşısındakine korku vermek isteyebilir. Bu aslında içgüdüsel bir davranıştır. Kedilerin tıslamasının temel nedeni kendini savunmaktır. Eğer bir kedi tıslıyorsa kendini savunmaya geçmiştir. Tıslama aslında bir nevi kedinin bize söylediği “uzak dur” uyarısıdır. Kedi kendini korumaya alır ve alanını savunur. Bunu ifade etmek ve sizi uzaklaştırmak için tıslamaya başlar. Eğer kedi tısladığı halde onun yanına yaklaşmaya devam ediyorsanız bu sefer pati darbeleri işin içine girebilir ve kedi pençe atarak size saldırabilir. Tıslayan kedi korku salmaya çalışan kedidir. Tıslayan kedinin bir sonraki hamlesi saldırmak olacaktır bu nedenle bir kediyi tıslarken gördüğünüzde ondan uzaklaşmanızda yarar olacaktır.
Tıslayan kedi ne anlama gelir?
Yalnızca sokakta kendini savunmak zorunda olan kediler değil ev kedileri de tıslama refleksini gösterebilir. Eğer kedinizin yanına bir köpek ya da başka bir kedi gelirse ya da başka bir evcil hayvanı sahiplenmek isterseniz kedinizin ilk tepkisi tıslamak olabilir. Kediniz tıslayarak karşısındaki kediyi ya da canlıyı sindirmek isteyebilir. Kediniz kendini savunmak isteyecektir bu da tıslama şeklinde bir ses çıkarmasına yol açacaktır. Eğer barınaktan bir kedi sahiplendiyseniz bir süre sizi yanına yaklaştırmak istemeyebilir. Barınaktaki canlılar, hikayesi olan canlılardır ve hemen hepsinde güven sorunu vardır. Güvenmek sadece biz insanlara özgü bir durum değildir. Kediler ve köpekler de insanlara karşı güven duygusunu yitirebilir. Özellikle geçmişinde terk edilme sendromunu yaşamış bir kedinin ya da köpeğin size yeniden güvenmesi zaman alacaktır. Bu süre zarfında sizden uzak durabilir, evin kuytu köşelerinde saklanabilir ya da siz yanına yaklaşmak istediğinizde size saldırabilir. Bu doğal bir davranıştır çünkü hikâyesi olan kediler çok daha hassastır. Kedinizi asla zorlamamalı ve yüksek sesle konuşmamalısınız. Yüksek ses, kedileri rahatsız edebilir ve daha fazla ürkütebilir ki bu da alışma sürecini uzatır. Barınaktan bir kedi sahiplendiyseniz çok daha hassas davranmanız gerekir. Sabırlı ve hoşgörülü olmakta yarar olacaktır. Kedinizin güvenini kazanmak için ona sevgi göstermeniz ve kızmadan, sevgiyle yaklaşmanız yeterli olacaktır; bu belki zaman alacaktır ancak günün sonunda güven duygusu mutlaka gelişecektir. Gelelim kedilerin tıslamasındaki diğer olası nedenlere… Kediler veteriner hekim ziyaretlerinde de bu tıslama sesini çıkarabilirler. Bu tıslama korku hissetme ve korku salma arasında karışık bir duygunun neticesi olabilir. Kediniz karşısındakini korkutmak ve dolaylı olarak kendini korumak için tıslayacaktır. Bir şeye şaşırmış kediler de tıslayabilir. Ne olduğunu anlayana kadar geçen sürede kendini korumak için tıslayabilir. Bu içgüdüsel bir davranıştır. Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi anne kediler de tıslama hareketini çok sık yapar. Yavrularını korumak onların temel görevidir ve bu koruma süresince daima tetiktedir. Yavrularını savunmak için tıslayarak karşı tarafa korku verebilirler. Bir kedi acı çektiğinde de tıslayabilir. Kediler acı çektiklerinde genelde tıslama davranışını gösterebilirler. Eğer kedinizin vücudunda ağrıyan bir yere dokunursanız refleks olarak size tıslayabilir. Eğer kedinizi harici nedenlerden değil bir acıdan dolayı tıslıyorsa en kısa sürede veteriner hekime gitmenizde yarar olacaktır.
Tıslayan kediye nasıl yaklaşmak gerekir?
Tıslayan kediye yaklaşmak için önce beklemek gerekir. Hali hazırda sert bir şekilde tıslamaya devam ediyorsa müdahalede bulunmayın çünkü bir sonraki adımı saldırı olabilir. Kediniz tısladığı zaman geri çekilebilir ve sakinleşmesi için ona süre verebilirsiniz. Bu sayede sakinleştiği zaman iletişiminiz daha sağlıklı olacaktır. Anne bir kedinin yavrularına asla dokunmayın; tıslaması geçse bile dokunmayın çünkü yeniden atağa ne zaman geçeceği belli olmaz. Anne kediler için yavrularının güvende olması çok önemlidir ve birden bir yırtıcıya dönüşebilirler. Kediniz tıslarken ona bağırmanız, yüksek sesle konuşmanız onu daha da kızdıracaktır. Hatta kediniz tıslarken ona bakmanız bile onu sinirlendirecektir. Kediniz tısladığı zaman bulunduğu alanı terk etmeniz ya da tıslamasına neden olan durumu ortadan kaldırmanız en doğrusu olacaktır. Kediniz, eve başka bir evcil hayvan girdiği için tıslıyorsa bir süre yeni hayvanı kedinizden uzak tutun ve bu tanışma kısmını ileri bir tarihe atın. Kediniz tısladığı zaman odadan çıkın ve ona sakinleşmesi için zaman tanıyın. Eğer kedinizi okşarken birden size tıslamaya başlamışsa demek ki sevgiye doymuştur ve artık okşanmak istemiyordur. Bu noktada kediniz sinirlenebilir. Kedinizi okşadığınızda özellikle bir bölgeye dokunduğunuzda tıslıyorsa orada bir yarası ya da ağrısı olabilir. Tüyleri kabarık olan kedilerin derisini görmek zor olabilir; tüylerini ayırarak canını yakmadan derisinde bir sorun olup olmadığına bakın. Cildinde bir tahriş ya da yara söz konusu olabilir. Kedinizin bir yerinde ağrı da olabilir. Ağrının neticesinde tıslayabilir. Eğer kedinizde normalin dışında bir tıslama hali varsa bu bir şeylerin yolunda gitmediğine işarettir. Bu noktada durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Kediniz size alıştıkça, kedinizi tanımaya başladıkça onun tıslatan şeylerin neler olduğunu daha iyi anlayacaksınız zaten. Böylece kedinizi sinirlendirecek ya da korkutacak şeylerin ne olduğunu bileceksiniz. Kedi tıslaması kedinin mutsuz olduğunu değil sinirli, gergin ve savunmacı olduğunu ifade eder. Yani kediniz tıslıyorsa mutsuzdan ziyade kızgındır ki bu noktada ondan uzak durmanız sizin için iyi olacaktır. Kediler farklı davranışlarla kendileri ifade eden canlılardır. Eğer normalin dışında garip tavırlar sergiliyor ve hareketlere devam ediyorsa veteriner hekimden desten almanız iyi olacaktır.