Kediler, kendilerine has davranışları olan canlılardır. Kendi özel alanlarını severler, o alanlara müdahil olunmasından hoşlanmazlar. Yalnızlığı severler ancak oyun oynamak da günlük aktivitelerinin vazgeçilmezidir. Bazı kedilerin insanlarla çok iletişimi yoktur; vakitlerinin büyük bir kısmını uyuyarak ya da kendilerini temizleyerek geçirirler. Bazı kediler ise çok insancıldır; siz neredeyseniz o oradadır, misafir sever, oyun oynamaya bayılır. Her kedinin kendine has karakteristik özelliği vardır. Elbette genetik faktörler ve cinsi de bazı davranışlarını etkileyebilir. Özellikle yavru kediler çok oyun meraklısıdır, yaşı ilerlemiş kediler için de kalorifer yanında saatler geçirmek çok daha cazip olabilir. Kedinin hareketli ya da sakin oluşu, karakteristik özellikleri ile ilişkilenir. Bu nedenle her kedinin aynı huylara sahip olması elbette beklenemez. Konu kediler olunca birtakım davranışlar ön plana çıkar. Bunlardan biri saklanmaktır. Kediler neden saklanır sorusunun yanıtına değineceğiz bu yazımızda. Kedilerin saklanmasının altında onlarca farklı neden yatıyor olabilir. Bu nedenler kimi zaman psikolojik kimi zaman fiziksel olur. Genellikle yaşadıkları ruh durumları, kedilerde saklanma refleksini geliştirebilir. Örneğin kedinin tıraş olması, onda saklanma içgüdüsünü doğurabilir. Kedilerin tıraştan çok hoşlandığı söylenemez. Özellikle tüylerinin çok kısa kesilmesi onlarda rahatsızlık yaratabilir. Kediniz tüyleri kısa olduğu için saklanmak isteyebilir. Yanı sıra fiziksel olarak yaşadıkları bazı durumlar da saklanmalarına neden olabilir. Kedilerin saklanmasının altında yatan nedenleri birkaç madde halinde anlatalım.
Kediler neden örtü altına saklanır?
Kediler kendilerine özgü bazı davranışlara sahiptir. Bazıları tıpkı bizler gibi çekingen olabilir ya da tam tersi çok girişken ve samimi olabilir. Bazı davranışlara aşinayız ancak bazılarını çözmekte zorlanabiliriz. Evet, kedilerin saklanması bilindik bir davranıştır ancak neden olduğunu anlamak zaman alabilir. Kediler neden örtü altına saklanır, kediler neden yatak altına saklanır gibi soruların yanıtlarına kısaca değinelim. Korku, endişe, hastalık, merak, gözlemleme isteği, oyun oynama isteği, sessizlik ihtiyacı gibi nedenlerden kediler saklanabilir. Kedilerin saklanma nedenlerinden en bilineni korku duygusudur.
1- Kedilerde korku
Kediler ormandaki vahşi akrabalarının genlerini taşır dolayısı ile kolay kolay bir şeylerden korkmazlar. Her ne kadar kendilerine güvenen canlılar olsa da bazı durumlarda korkuya kapılabilirler. Evet, korktuklarında refleks olarak kendilerini korumayı çok iyi bilirler ancak bu korkunun şiddeti onlarda bazı davranışlara neden olabilir. Saldırmak ya da savaşmak ve korkunun üzerine gitmek yerine saklanmayı tercih edebilirler. Bir eşyanın altına girdiklerinde kendilerini daha güvende hissedebilirler. Yatağın altına ya da örtünün altına girmeleri bundan ötürüdür. Bu durum elbette çok doğaldır. Çekindikleri kişilerden, hoşlanmadıkları durumlardan ya da tehdit hissettikleri her şeyden kaçabilir ve bir şeylerin altına sığınabilirler. Bu durum, kediler için olağan bir durumdur.
2- Kedilerde yalnız kalma arzusu
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kediler yalnızlığı seven canlılardır. Kendi özel alanları vardır ve kendi bölgelerine başkalarının girmesinden rahatsız olurlar. Kedim neden saklanıyor sorusuna verilecek ilk yanıt belki de kedinizin yalnız kalma isteği olabilir. Kediler bazen yalnız kalmak istediklerinde de saklanmayı tercih edebilirler. Çok güçlü hislere sahip olan kediler, ortamda çok fazla uyaran olduğunda rahatsız olabilirler. Hatta ortamda sesin yükselmesi bile onları rahatsız edebilir çünkü kediler sessizliği severler. Yüksek sesten hoşlanmadıkları için kendi kabuklarına çekilmeyi tercih edebilirler. Sessiz kalmak, sakin olmak ya da yalnız kalmak istedikleri için bir yerlere saklanmayı ve sakinleşmeyi isteyebilirler. Kedinin yalnız kalmak istemesi için saklanması da olağan bir davranıştır.
3- Kedilerde üşüme
Kediler her ne kadar koruyucu ve kalın bir kürke sahip olsalar da zaman zaman üşüyebilirler. Kedilerde saklama davranışının kış aylarında daha sık görülmesinin nedeni bu olabilir. Kediler küçük ve dar alanlara saklanıyorlarsa ısılarını dengelemeye çalışıyor olabilirler. Özellikle saklandıkları alanda kıvrılarak yatıyorlarsa, oranın ısısından memnun oldukları sonucuna varabiliriz. Kediler de üşüyebilir ve ısı dengelerini sağlamak için kıvrılıp bir yerlerde saklanmayı tercih edebilirler.
4- Kedilerde stres
Şunu biliyoruz ki her canlı stres yaşayabilir. Stresli olma hali yalnızca biz insanlara özgü bir durum değildir. Kediler de köpekler de strese girebilirler. Hatta onlar için stres daha da tehlikeli olabilir çünkü kedilerde depresyon ya da köpeklerde depresyon ciddi bir sağlık sorunudur. Kediler rutinlerine bağlı olan canlılardır. Basit bir rutin değişimi, onlarda strese neden olabilir. Araba yolculuğundan zevk almayan kediniz, kısa bir yolculukta bile strese girebilir örneğin. Kedinin mamasının değişmesi, uzun süre evde yalnız olması, enerjisini atamaması, terk edilmesi ve benzeri gibi durumlar kedilerde strese yol açar. Bu stres durumu, onu yalnız kalmaya itebilir. Yalnız kalmak için saklanmayı tercih edebilirler. Saklanarak kendilerini sakinleştirmeyi tercih edebilirler. Strese giren kedide birtakım değişiklikler olur. Saklanma isteğinin devamlılık kazanmasının yanı sıra iştah kaybı, uykusuzluk gibi semptomlar da görülebilir. Stresten kaynaklanan davranışların en tipik olanı saklanmaktır diyebiliriz.
5- Kedilerde doğum
Kedilerde doğum her canlı gibi en özel anların yaşandığı dönemlerdir. Doğum yaklaştıkça davranışlarında birtakım değişimler gözlemlenebilir. Dişi kediler genellikle karanlığa saklanabilir. Kediler hamilelik sürecinde, doğum sırasında ve sonrasında farklı duygu durumları yaşayabilirler. Davranışları ve hatta huyu bile değişebilir. Zaman içerisinde eski haline dönecektir ancak doğum öncesinde de doğum sonrasında da davranışlarında ciddi değişimler söz konusu olabilir.
6- Kedilerde ağrı hissi
Kediler de köpekler de duygularını birtakım iletişim yolları ile belli ederler. Kediler eğer uzun süre saklanıyorsa bu durum farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin kedinizin bir yeri ağrıyor olabilir ya da acısı olabilir. Kediler, ağrı ya da acı hissettiklerinde içgüdüsel davranışlara bürünürler. Bunlardan biri saklanmaktır. Canı acıyan ya da ağrı çeken bir kedinin saklanması olağan bir davranıştır. Kedi uzun süre saklanıyorsa, olası bir ağrı durumuna karşı mutlaka veteriner hekimden destek almakta yarar olacaktır. Kediler canları acıdıklarında ya da ağrı çektiklerinde bunu tek başlarına atlatmaya çalışabilirler bu nedenle herkesten uzaklaşmayı tercih edebilirler. Her koşulda olası bir sağlık sorununa karşı veteriner hekimden destek almak en doğrusu olacaktır.
Kedilerde saklanma doğal kabul edilebilen bir durumdur. Yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere tıraş olması bile saklanmasına neden olabilir. Ancak bu saklanma durumu artık kronik bir hal aldıysa ve kediniz saklandığı yerden uzun süre çıkmıyorsa ortada ciddi bir durumun varlığı söz konusu olabilir. Kedinizin sağlık sorunu olabilir. Bu noktada eğer saklanma devam ediyor ve uzun sürüyorsa mutlaka veteriner hekime durumu bildirmek gerekir. Veteriner hekim muayenesinin ardından kedinin saklanmasının altındaki esas neden ortaya çıkacak ve tedaviye yönelik çalışma başlayacaktır. Şunu unutmamak gerekir ki kedilerde de köpeklerde de uzun süren anormal davranışlar mutlaka bir sorunun habercisidir. Kısa süreli davranış sorunları belki büyük durumları işaret etmeyebilir ancak bir davranışı kronik olarak tekrarlayan pet dostunuzun bir sağlık sorunu olabilir. Bu durumda ilk ve tek yapmanız gereken şey kedinizi veteriner hekime götürmek olmalıdır.