Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar da bizler gibi duyguları olan hassas canlılardır. Kimi zaman üzülebilir, kimi zaman strese girebilirler. Hatta öyle ki depresyon bile yaşayabilirler. Bir ayrılık acısı, sahibinden ayrılma, uzun saatler yalnız kalma gibi nedenlerden dolayı kediler de köpekler de birtakım psikolojik sorunlar yaşayabilirler. Uzun süre onunla ilgilenmezseniz size küsebilirler, yanınıza gelmek istemeyebilirler. Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Tüm bunlar kedilerin de köpeklerin de duygusal ve hassas canlılar olduğunun bir göstergesidir. Kediler de köpekler de farklı iletişim şekilleri ile dertlerini bize anlatabilirler. Köpekler mutlu olduklarını kuyruklarını sallayarak belli ederler, kızgınlıklarını da dişlerini gösterip hırlayarak. Kediler de birtakım davranışlar görülür. Örneğin onu tıraşa götürdüğünüzde bundan hoşlanmayabilir ve kendini bir süre bir yerlerde saklayabilir. Taşıma çantasından bir süre çıkmak bile istemeyebilir. Tıraş olduğu için kızgın ya da üzgün olabilir. Bu ve bunun gibi onlarca örnek verilebilir. Kedilerin yaşadığı bazı sağlık sorunları, birtakım davranışların gelişmesine yol açabilir. Bugün pek çok kedi sahibinin yaşadığı sorunlardan biri olan kedinin plastik ve kumaş yemesine odaklanacağız. Bazı kediler, kulağa ilginç geliyor olsa da plastik ya da kumaş gibi gıda dışı ürünleri yeme eğilimi gösterebilir. Bunun altında yatan onlarca farklı neden vardır. Kedilerin plastik ürünler yemesinin altında yatan iki önemli neden stres ve merak duygusudur. Ancak bazı durumlarda daha derin nedenler de söz konusu olabilir. Şimdi gelin bunlara yakından göz atalım.
Kedilerde pika sendromu nedir?
Evcil hayvanlarda görülen hastalıklardan biri pika sendromudur. Bu bir yeme bozukluğudur. Hayvanların düzenli olarak yiyecek dışı maddeler yemesiyle kendini belli eder. Kedilerin zaman zaman asla yememesi gereken plastik, kumaş ve benzeri gibi nesneleri yediği görülür. Bunun nedeni yaşadıkları pika sendromu olabilir. Pika sendromunun dışında kedilerin plastik yeme davranışı göstermesinin altında yatan pek çok neden olabilir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere merak, ciddi bir neden olabilir. Kediler de köpekler de meraklı canlılardır. Etraflarında olan bitene her zaman ilgileri vardır. Bir ses duymaları ya da yabancı bir nesne görmeleri onlarda direkt olarak merak duygusunu tetikleyecektir. Özellikle yavru kedilerde bu merak daha fazladır bu nedenle bu tarz beslenme kazaları ile karşılaşmak da olasıdır. Yavru kediler merak ettikleri ya da tadını bilmedikleri, ilginç buldukları nesneleri sırf merak ettikleri için yiyebilirler. Bu elbette tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle özellikle yavruluk döneminde kedileri ve köpekleri yakından takip etmekte yarar olacaktır. Yavru bir köpek sadece merak ettiği için bir çorap bile yutabilir. Bu nedenle özellikle yavruluk döneminde çok daha dikkatli ve hassas olmakta fayda olacaktır.
Kedilerde stres
Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere kedilerde stres ciddi bir hastalıktır. Kediler strese girdiklerine yemek yemeği bırakabilir ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kedilerde stres kaynaklı bazı anormal davranışlar da görülebilir. Örneğin bizler gergin ya da stresli olduğumuz zamanlarda tırnak yeme gibi normal olmayan davranışlar sergileyebiliriz. Bu ve benzeri etkiler kediler de görülebilir. Kediler birden plastik yemeğe başlayabilir. Plastik, kumaş ve benzeri gibi nesneleri yeme eğilimi gösterebilirler. Obsesif-kompulsif bozukluk da kedinizin plastik, kumaş ya da başka şeyler yemesine neden olabilir. Bu aslında başka bir stres nedenidir ve kedinizin diğer normal aktivitelerini bile unutmasına yol açabilir. Bu durum tedavi edilmesi gereken ciddi bir psikolojik sorundur. Devamında pek çok sağlık sorununa yol açabilir bu nedenle sıkı olarak takip edilmesi gereken ve mutlaka veteriner kontrolünde ilerlemesi gereken bir durumdur.
Kedilerde besin eksikliği
Kedilerde kaliteli mamanın önemini hemen her yazımızda söylüyoruz. Kaliteli kedi mamalarının içinde kedinizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller bulunur. Bunlar, kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini destekler. Kedilere ev yemeği vermek oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ev yemeklerindeki tuz ve baharat oranı, kedilerin kaldırabileceği bir durum değildir. Hassas bir sindirim sistemleri vardır ve her yiyeceği sindiremeyebilirler. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Şunu unutmamak gerekir ki kediler yalnızca kendi mamalarına gereksinim duyarlar. Tabi bu mamaların kaliteli olması da önemlidir. Kediniz eğer ihtiyaç duyduğu besinleri alamıyorsa bu durumda eksikliği gidermek için başka nesnelere yönelebilir. Yeteri kadar besin almazsa sürekli bir şeyleri kemirmek durumunda kalabilir. Vücutlarında eksik olanı temin edebilmek için çiğneme davranışını geliştirebilirler. Veteriner hekimin önereceği uygun bir diyet programı ile bu sorun ortadan kalkacaktır. Ayrıca kedinize verdiğiniz mamanın, besin öğelerinin tamamını karşıladığına da emin olmanız gerekir. Kediler hayvansal protein bakımından zengin olan bir beslenme şekliyle beslenmelidir. Çünkü kediler etçil hayvanlardır. Arada elbette farklı tatlar da verilebilir ancak mutlaka veteriner hekimin onayı gereklidir. Yukarıda da söylediğimiz gibi kedilerin midesi hassastır ve her şeyi sindiremeyebilirler.
Kedilerde can sıkıntısı…
Kediler oyuncu canlılardır. Her ne kadar günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirmeyi tercih etseler de kalan kısmında oyun oynamayı da severler. Özellikle yavru kediler oyun konusunda bir hayli aktif olur. Kediler günlük olarak enerjilerini atmak için mutlaka oyun oynamalıdır. Elbette bu oyunlar kedinin yaşına ve fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişecektir. Kedilerin canı sıkılırsa çiğneme ihtiyacı duyabilirler. Karşılarında buldukları her nesneyi çiğnemeye çalışabilirler. Şunu unutmamak gerekir ki kediler için oyun önemli bir aktivitedir. Hem ruhsal açıdan hem fiziksel bakımdan mutlaka oyun oynamaları gerekir. Kedilerin düzenli olarak oyun oynaması onları psikolojik açıdan rahatlatacağı gibi fiziksel anlamda da fayda sağlayacaktır. Kediniz sürekli plastik, kumaş ve benzeri gibi yabancı nesneleri kemiriyorsa onunla daha fazla oyun oynamayı deneyin. Bu alışkanlığından zamanla kurtulacaktır. Kedilerde plastik ve kumaş gibi nesneleri yeme eğilimi görülebilir ve bunların onlarca nedeni vardır. Bunlardan bazıları fiziksel bazıları ruhsal sorunlardan kaynaklanabilir. Bazı sağlık koşulları, kedinizin plastik ya da kumaş gibi nesneleri yemesine neden olabilir. Diyabet, diş sorunları, anemi, hipertiroidizm gibi hastalıkların yanı sıra ağız ve beyin tümörleri gibi nedenler de kedilerde plastik yeme davranışını tetikleyebilir. Kedinizin plastik nesnelere karşı çiğneme davranışı göstermesi normal bir durum değildir bu nedenle durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır.
Kedimin plastik yemesini nasıl önleyebilirim?
Kedinizin plastik yemesini önlemenin ilk ve en etkili yolu sorunun kaynağına inmektir. Veteriner hekiminizin yapacağı detaylı tetkiklerin ardından sorun belli olacaktır. Veteriner hekiminizin önereceği bir reçete ile bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bunun yanı sıra yapacağınız birkaç şey de kedinizin plastik yemesini önlemeye yardımcı olabilir. Öncelikle kedinizle oyun oynamak için ona zaman ayırın. Bu zaman kaliteli geçsin ve gerçekten dolu dolu bir oyun saati programlayın. Kedinize uygun oyuncaklar alın. Kedinizin stresini tamamen atmasını sağlayabilirsiniz böylelikle. Evin çeşitli yerlerine konumlayacağınız tırmalama oyuncakları da işinize yarayabilir. Kedinizin bu tırmalama oyuncakları ile meşgul olması ona iyi gelebilir. Evde olmadığınız zamanlarda tek başına oynayabileceği oyuncaklar alın bu sayede siz gelene kadar canı sıkılmaz ve can sıkıntısından başka nesnelere odaklanmaz.
Kedim plastik yedi ne yapmalıyım?
Kediniz plastik ve benzeri gibi gıda dışı bir ürün yediğinde ilk yapmanız gereken onu derhal veteriner hekime götürmektir. Kedinizin plastiği kusarak çıkarması zor olabilir ve bu durum başka sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle kediniz plastik yuttuysa evde vakit kaybeden onu direkt olarak veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır. Kediler plastik ya da diğer malzemeleri yediğinde bazı semptomlar gösterirler. Örneğin ishal, iştah kaybı, karın ağrısı, salya akması ve kusma bunlardan birkaçıdır. Bu belirtileri gösteriyorsa kediniz yabancı bir cisim yutmuş olabilir. En kısa sürede kedinizi veteriner hekiminize götürmenizde yarar olacaktır. Kedilerde plastik yemek ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir bu nedenle veteriner hekim kontrolü gereklidir.