Yaz aylarının gelmeye başlamasıyla birlikte sinek böcek mevsimi (!) de başlıyor demektir. Kış aylarına nazara sinek ve böceklerde ciddi artış yaşandığı şu aylar yalnızca bizler için değil pet arkadaşlarımı için de önemlidir. Zira pirelenme, bitlenme, böcek ısırıkları, sinek ısırıkları derken pet arkadaşımızı da korumamız gereken bir süreç. Korona virüs pandemisinden dolayı evlerimizde oluyoruz çoğu zaman. Eğer dışarı çıkacaksak da açık alanları tercih ediyoruz. Elbette kedi, köpek sahiplerinin bu durumda pet arkadaşlarını da düşünmesi gerekiyor zira onların enerjilerini atmaları sağlıkları açısından önemli. Köpek gezdirmek ya da kedi gezdirmek mental, fiziksel ve psikolojik açıdan önemlidir. İşte bu noktada havaların da ısınmasıyla genelde tercihimiz sahil yerler, çimler, açık alanlar oluyor. Özellikle çimli alanlarda kedi ve köpekler için daha da tehlikeli çünkü gözle görülmeyen birçok şey gizli. Haliyle öncelikli olarak atılması gereken adım kedi pire tasmayı satın almaktır. Pire tasmaları kedileri de köpekleri de böceklerden büyük oranda koruyacaktır. Ancak elbette bu kedinizin bitlenmesine engel değil ne yazık ki. Öncelikle kediler bitlenir mi sorusunun yanıtı ile başlayalım; evet, kediler bitlenebilir. Kediler kaşındığında, kaşınma sırasında tüyleri döküldüğünde ya da cildinde kırmızı lekeler oluştuğunda genellikle pirelendiği düşünülür. Ancak nadiren de olsa kedilerde bitlenme de görülebilir. Özellikle sokakta yaşayan kedilerle temas ederse bitlenme görülebilir. Kedilerde bitlenme, tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Kedilerde bitlenme
Kediler bitlenebilen canlılardır. Özellikle tüyü uzun olan kediler kendilerini temizlemekte zorluk yaşarlar ki bu da bitlerin çoğalmasına neden olabilir. Kediler genel olarak temiz canlılardır ve kendilerini yalayarak temizlerler ancak bazı durumlarda bit kapma durumları da olabilir. Bu çok rastlanan bir durum değildir. Parazit ilaçlamalarının yaygınlaşmasıyla kedilerde bitlenme oranı düşmüştür ancak elbette sokak kedileri için aynı şey geçerli olmayabilir. Bitler, sirkelerini kedinin tüylerine bırakırlar. Sirkeler yani bit yumurtaları, kedilerin tüylerine öyle sıkı tutunurlar ki su ile geçmesi imkânsızdır. Yaklaşık 3-4 hafta içinde yetişkinliğe adım atıp çoğalırlar. Arta bitler, kedinin cildi için ciddi bir tehdit olur. Beraberinde enfeksiyona ve birtakım deri hastalıklarının oluşumuna neden olabilir. Kedilerde bit, kedinin kaşınmasına neden olur ve bunun neticesinde kedi kaşınan bölgeyi ısırmak ister. Bit miktarı arttıkça, tüylerde dökülme görülür ve tüyleri keçeleşir.
Kedilerde bitlenme belirtileri
Kedilerde bitlenme belirtileri kendini fazlasıyla belli eder. Kediler bitlerden büyük rahatsızlık duyarlar ve bunun neticesinde oldukça huysuzlaşırlar. Özellikle kulak, boyun ve omuz çevresindeki tüylerde dökülmeler görülebilir. Kediler bitler çoğaldıkça uykusuz olmaya başlayabilir ve kansızlık baş gösterebilir. Özellikle yoğun ve uzun tüylü kedilerde bitler kendini çok belli edemeyebilir ancak eğer kedinizin bitlendiğinden şüphe ediyorsanız mutlaka veteriner hekime göstermenizde yarar olacaktır. Bitler ne kadar çoğalırsa riskler de o kadar artacaktır.
Kedi biti nasıl geçer?
Bitler, küçük olmalarına karşı güçlü hayvanlardır ve kedinin tüylerine bir hayli yapışır. Bu yapışma o kadar sağlamdır ki su ile bitin tüyden arınması imkânsızdır. Öncelikle kedi biti insana bulaşır mı sorusunun yanıtını verelim. Kedilerden insanlara bit bulaşmaz ancak bu %0 bir ihtimal değildir. Nadiren de olsa evcil hayvanlardan insanlara bit geçtiği de olabilir. Bitler genelde kedilerden kedilere bulaşabilir. Aynı zamanda bitlenmiş bir kedinin eşyasından da başka bir kediye bit geçebilir. İnsana bulaşması zordur ancak imkânsızdır gibi net kelimelerden kaçınalım. Kedi biti nasıl temizlenir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kediye bitlenme teşhisi konduktan sonra eğer evde başka kedi varsa mutlaka bitlenen kedi izole edilmelidir. Bitlerin temizlenmesi genellikle özel bit şampuanları ve ilaçlarla olur ki bunları veteriner hekim önerir. Ürünlerin kullanma talimatlarına uyarak bitlerden kısa sürede kurtulmak mümkündür. Eğer bit salgını çoksa kedinin tüyleri tıraş da edilebilir. Ancak bu noktada kedinin psikolojisini de düşünmek gerekir çünkü bazı kediler tıraş sonrası mutsuz olabilir. Bitleri tamamen temizledikten sonra kedinin eşyaları da mutlaka temizlenmelidir. Zira eşyaların üzerinde de bit olabilir. Bitler normal kediler için ölümcül tehditler oluşturmazlar ancak olası sorunları önlemek için veteriner kontrolü şarttır. Kedilerin düzenli taranması, bitlerin erken teşhisi için önemlidir. Özellikle yaz aylarında uzun tüylü kedileri taramak çok önemlidir. Kediyi tarayarak ölü tüylerden arındırabilir ve derisinin nefes almasını sağlayabilirsiniz. Yanı sıra bit varlığını erken bir şekilde keşfetmek için de önemlidir. Kedinizin özellikle yaz aylarında cilt ve tüy kontrollerini sıklaştırmanızda yarar olacaktır. Eğer kediniz aldığınız tüm önlemlere rağmen yine de bir yerden bit kaparsa, veteriner hekiminizin yönlendirmesiyle kedi biti ilacı ya da kedi biti şampuanından yararlanabilirsiniz.