Kedilerin, yeryüzündeki en temiz canlılar olduğunu biliyoruz. Öyle ki, ortamdaki bir kirlilik onun strese girmesine bile neden olabilir. Kendi temizliklerini kendileri yapan, tuvaletlerini yaptıktan sonra kum ile üstünü eşeleyen bu derece titiz ve temiz bir canlının koltuklara, halıya hatta yataklara, nevresimlere tuvaletini yapması pek akla yatmıyor değil mi? Ancak bazı durumlarda kedilerde bu tarz yaklaşımlar ve tavırlar görülebiliyor. Her ne kadar son derece titiz ve temiz olsa da bazı ruh halleri ya da fiziksel rahatsızlıklar neticesinde kediler çişlerini ulu orta her yere yapabiliyor. Köpeklerle kıyaslandığında kedilerin çok daha temiz olduğunu biliyoruz; köpekler sevindiklerinde, mutsuz olduklarında, dışarı çıkarken ya da biri geldiğinde heyecanlandıklarında veya sahiplerine tepki olarak tuvaletlerini evin umulmadık, beklenmeyen yerlerine yapabiliyor. Köpek dostlarımız bu konuda daha “rahat” bir tavır sergileyebiliyor. Zaten düzenli olarak dışarı çıkarmamızın nedenlerinden biri de eve tuvaletini yapmaması. Köpeklerin her yere çiş ya da kaka yapması pek olağan dışı bir durum değil çünkü doğalarında kediler kadar titizlik yok. Evde bakılan en temiz canlılardan biri olan kedilerin koltuklara, yataklara ya da evin bazı yerlerine çiş yapmasının altında pek çok neden olabilir. Bu nedenler psikolojik de olabilir, fiziksel de. Ancak günün sonunda her türlü bu işte yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu kesindir. Gelin önce kedilerin neden eve çiş yaptıklarına bir değinelim, ihtimalleri araştıralım.
Kedi neden evin içine idrar yapar?
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bunun fiziksel ya da psikolojik pek çok nedeni olabilir. Kedilerin eve çiş yapmasının nedenleri arasında en sık karşılaşılan birkaç tanesinden bahsedelim. İlk akla gelen kedi kumumun yeteri kadar temiz olmadığıdır. Yazımızın başında da sözünü ettiğimiz gibi kediler temiz ve titiz canlılardır. Eğer kumları pis ise buraya tuvaletlerini yapmayı reddedebilirler. Kedi kumunu düzenli olarak temizlemek gerekir aksi halde kediniz tuvaletini evin beklenmeyen yerlerine yapmaya devam edecektir. Bunun için düzenli kedi kumu temizliği şart. Kedi kumu seçimi de önemlidir. Kedinizin kendini rahat ve konforlu hissetmesi için doğru kedi kumu tercihi yapmalısınız. Daha önce kedi kumu seçerken dikkat edilmesi gerekenleri blog yazımızda ele almıştık. Yazıyı okuyup detaylı bilgi almak için TIKLAYIN.
Kedinin çişini eve yapmasının bir diğer nedeni de “sahiplenme” olabilir. Kedilerde sahiplenme duygusu bölgeden başlar; evlerini sahiplenirler. Sahiplenme duygusunun dışa vurumu da ne yazık ki çiş olabilir. Kediniz, bölgesini sahiplenmek için idrarını evin bazı köşelerine bırakıyor olabilir. Evet, kulağa ilginç geliyor ancak kedinin eve çiş yapmasının nedenlerinden biri bu sahiplenme tepkisi olabilir. Bir diğer neden ise kızgınlık dönemidir. Kedilerde kızgınlık dönemi, beraberinde pek çok olağandışı tepkiyi doğurur. Sakin kediniz birden hırçınlaşabilir, yeme içme sorunları görülebilir ya da bazı noktalarda kediniz huy bile değiştirebilir. Böyle durumlarda verilen tepkilerden biri de idrar yapmaktır. Dişi kedilerin ilgisini çekebilmek için erkek kedi bulunduğu alana idrarını yapabilir ve bunu bir gösteriş olarak sunabilir. Bir diğer kedilerde çiş yapma nedeni de fiziksel sorunlardır. Örneğin kedinizde idrar yolu hastalıkları olabilir. Kedinizde sistit görülebilir ve bu nedenle idrarını tutamıyor olabilir. Neden her ne olursa olsun veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Kedilerde eve çiş yapma psikolojik bir belirti olduğu gibi fizyolojik bir soruna da işaret ediyor olabilir. Bu nedenle detaylı bir veteriner kontrolü gerekebilir.
Kedilerde idrar lekesi nasıl çıkar?
Sebeplerini öğrendik şimdi işi çözmeye geldi sıra. Şunu itiraf etmek gerekir ki kedilerde idrar kokusu tahammül edilmesi en zor kokulardan biridir çünkü oldukça keskin ve sert bir kokudur. Bezle silinince geçmez ya da üzerine farklı temizleyiciler sıkınca birden yok olmaz. Günler sonra bile bu keskin koku varlığını hala gösterebilir. Bu nedenle özel bir temizlik gereklidir. Kedi idrar lekesi çıkarıcı spreylerden yararlanabilirsiniz. Bu spreyler direkt lekeyi çıkarma hedeflidir bu sayede kedi idrar kokusu da çıkarılabilir. Kedi idrar lekesini hemen silmezseniz, koku tüm evi saracak kadar yoğunlaşabilir. Bu nedenle kedi leke ve koku giderici spreylerden elinizin altında bulunmasına yarar var. Bu ürünler koltuklardan yataklara, halılardan kıyafetlere kadar kullanıma uygundur. Kullanım sırasında doğrudan cildinize temastan kaçının ve temas durumunda hemen yıkayın. Bu ürünler sadece lekeyi çıkarmakla kalmayacak aynı zamanda o keskin kokuyu da alacaktır. Spreyi doğrudan temizlemek istediğiniz alanın üzerine püskürtebilirsiniz ancak bu püskürtme sırasında kedinizi odadan çıkarmayı da ihmal etmeyin elbette. Spreyler, kedilere göre özel olarak formüle edilir bu nedenle sadece idrar değil kusmuk, kan ya da dışkı gibi leke ve kokulara karşı da etkilidir.
Kedi idrarı temizlerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Eğer kediniz koltuğa çişini yaptıysa, o koku tamamen giderilmeden kedinizin koltuktan uzaklaşması zordur; muhtemelen yeniden gelecek ve çişini aynı noktaya yapacaktır. Bu nedenle kokunun öncelikli olarak yok edilmesi şarttır. Lekeyi temizlemek için beklememek gerekir aksi halde leke kalıcı olacak ve koku daha da keskinleşecektir. İçeriğinde amonyak olan temizleyicilerden kaçınmanız gerekir çünkü kedi çişinde de amonyak vardır yanı iki amonyak üst üste içinden çıkılamaz bir koku haline gelebilir. Kedi çiş kokusunu çıkarmak için spreyler yerine doğal ürünleri tercih etmek istiyorsanız bunun için de birkaç ürün bulunur. Örneğin sirke ya da karbonat gibi ürünlerle bu keskin kokuyu gidermek de mümkündür. Kedinin çiş yaptığı bölgeye yarım bardak ılık su ve aynı miktarda sirke karışımı hazırlayıp dökebilirsiniz. 3-5 dakika bekledikten sonra bölgeyi temizleyin, koku önemli ölçüde azalacaktır. Bir diğer doğal yöntem de karbonat. Karbonatı, kedinin çiş yaptığı yere dökün ve yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Sonra karbonatı temizleyin, bu noktada elektrik süpürgesi işinizi görecektir. Temizledikten sonra hala koku ve leke duruyorsa bu işlemi birkaç kez daha deneyebilirsiniz ancak hala olmuyorsa bu durumda yukarıda bahsettiğimiz kedi idrar lekesi ve kokusu için özel olarak formüle edilen spreylerden ya da leke çıkarıcılardan yararlanabilirsiniz.
Kedilerin eve çiş yapması nasıl engellenir?
Evet, kedilerin çiş lekesi ve kokusunu gidermek için yöntemler var ancak şüphesiz en etkili yöntem çiş yapmasını engellemektir. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi öncelikle bir veterinere durumu danışmak gerekir. Çiş yapmasının kaynağı belli olduktan sonra çözümü daha kolaydır. Eğer fiziksel bir rahatsızlığı yoksa psikolojik etkileri ortadan kaldırarak işe başlamak gerekir. Örneğin kedi kumunu 4 günde bir temizliyorsanız bunu 2 günde bire düşürebilir ve mümkün mertebe kumu temiz tutabilirsiniz. Kedinin kumunun temiz olması, idrarını eskisi gibi kuma yapmasını sağlayacaktır eğer altında başka bir sıkıntı yatmıyorsa. Bir diğer çözüm de kedilere tuvalet eğitimi verilmesi olabilir. Eğer eve yeni geldiyse, nereye çişini yapacağını şaşırıyor ya da stres yaşıyor olabilir. Kedi tuvalet eğitimi önemli bir durumdur. Her şeyi denemenize rağmen kedinizi çişini ısrarla eve yapmaya devam ediyorsa bu durumda “kedi uzaklaştırıcı sprey”lerden yararlanabilirsiniz. Bu spreylerden kediler hoşlanmaz ve hemen bölgeyi terk eder. Bunu aynı zamanda kedinizin son zamanlarda bir hayli uğraştığı eşyalarınız için de kullanabilirsiniz. Eğer kedinizin kemirmesinden, tırmalamasından ya da oynamasından rahatsız olduğunuz bir eşyanız varsa kedi uzaklaştırıcı spreyi bu eşyaların üzerine sıkabilir ve kedinizi uzaklaştırabilirsiniz. Bu spreylerin kedilere zarar vermediği bilgisini de geçelim. Malum, biz hayvan severler için en önemli şey pet dostumuzun sağlığı…