Hayvan sahibine dünyanın en güzel hayvanı hangisidir diye sorsanız muhakkak ki kendi pet arkadaşını söyleyecektir. Hayvan sahiplerinin en değer verdiği canlılardan biri olan pet arkadaşlarına toz kondurmak elbette istemeyecektir. Kötü huylarını bilir, söylemez… Isırsa bile kıyamaz “oyun oynamak istiyor” diyerek ortamı yumuşatır… Bağırıp mahalleyi ayağa kaldırsa “Beni koruyor, ondan bağırıyor.” diye durumu idare eder. Hayvan sahiplerine göre pet arkadaşlar her şeyin en iyisini hak ettiği gibi en güzel huylara da sahiptir özetle. Hal böyle olunca kötüyü görmek pek içimizden gelmez değil mi? Oysa hemen her hayvan sahibinin dikkat etmesi gereken bir durum vardır; evdeki hayvan kokusu. Kokuya burnumuz alışmış olabilir ya da bizi rahatsız etmiyor olabilir. Ancak dışarıdan gelen bir insan evde kedi kokusu ya da evde köpek kokusu var olduğunu söylerse işte o zaman biraz canımız sıkılabilir. Bu kokuları bazen biz de fark edebiliriz elbette. Bazı köpek ırkları, yapıları gereği kokmaya meyilli olur. Bazı köpek ırkları ise bırakın kötü kokmayı aksine temiz bile kokar. Örneğin bir Cocker cinsi köpek eğer uzun süre yıkanmazsa koku salabilir ancak bir Yorkshire cinsi köpek uzun süre yıkanmasa bile kokmaz; her köpek için geçerli olmasa da büyük oranla koku yapmaz. Köpek kokusu ya da kedi kokusu zamanla eve sinebilir; halıda kötü koku oluşabilir ya da evin genel havası bulanabilir. Bu gibi durumlarda alınacak birkaç önlem vardır. Şunu bir gerçek ki hayvanlar genellikle derileri gereği kokarlar ancak düzenli yapılan temizlik ve hayvan bakımı ile bu koku rahatsız edici boyuta taşınmayacaktır. Bugün, evdeki köpek kokusu nasıl giderilir ya da evdeki kedi kokusu nasıl giderilir gibi bazı başlıkları inceleyeceğiz. Köpek kokusu ile başlayalım mı?
Evde köpek kokusu nasıl giderilir?
“Köpeğim çok kokuyor ne yapmalıyım?” sorusunun yanıtı ile başlayalım. Öncelikle yukarıda da söylediğimiz gibi bazı köpeklerin keskin kokuları vardır. Örneğin bulldog cinsi köpeklerin kendilerine has keskin bir kokusu vardır. Neredeyse hiç kokusu olmayan köpekler de Yorkshire ya da Maltese gibi köpeklerdir. Öncelikle köpeğinizin kulaklarının, burnunun ve patilerinin temizliğine önem vermeniz gerekir. Buralarda biriken kir, köpeğinizin kötü kokmasına neden olacaktır. Köpekler, kedilerin aksine sudan nefret etmez. Hatta banyoyu dört gözle bekleyen köpekler de vardır. Bazı köpekler için banyo bir nevi SPA keyfidir bu nedenle onları yıkamak zor olmaz. Köpekler çok sık yıkanmaz ancak belirli aralıklarla yıkanması da gerekir çünkü kediler gibi kendilerini yalayarak temizlemezler. Bir çamur birikintisinin içine kendini atıp oynayabilir ya da karın içinde kaybolabilir. Köpekler için oyun, en önemli aktivitelerdendir ve bunun için kendilerini orada oraya savurabilir. Haliyle kirlenebilir, bu durumda onu yıkamaktan başka seçeneğiniz yoktur. Köpeğinizi yıkarken sıradan bir şampuan kullanmamalısınız hele ki köpeğinizin kokusundan şikâyetçiyseniz. Köpek şampuanı ile yıkamalısınız. Köpek şampuanları köpeklerin derisi ve tüyleri için özel olarak tasarlanmıştır bu nedenle onlara zarar vermez. Bazı köpek şampuanları koku giderici olarak tasarlanır. Bunlar yumuşak şampuanlardır ve köpeğinizin derisine zarar vermez. Yanı sıra tüylerine de bir zararı olmaz aksine parlaklık kazandırır. Köpeğinizi, bu tarz bir şampuanla yıkamanız kötü koku oluşumunu önemli ölçüde giderecektir. Köpek parfümlerinden de yararlanabilirsiniz. Ancak bunları çok sık kullanmamakta yarar var.
Köpeğinizi düzenli olarak tarayıp, ölü tüylerden arındırın. Bu sayede yalnızca kötü koku oluşumuna neden olacak bakterileri yok etmekle kalmaz aynı zamanda derisinin hava almasını ve kan dolaşımının artmasını da sağlamış olursunuz. Köpeğinizin kulak bakımını, burun temizliğini, çapak temizliğini ve pati temizliğini düzenli olarak yaparsanız ırkı gereği kokan bir köpek olsa da bu koku rahatsız edici seviyeye gelmeyecektir.
Evdeki kedi kokusu nasıl giderilir?
Kediler, köpeklere göre daha az kokulu canlılardır. Vakitlerinin çoğunu kendilerini temizleyerek geçirdikleri için kolay kolay kirlenmezler. Bazı köpeklerin çok ağır bir kokusu olur ve tüm eve yayılır ancak kedilerde bu koku o kadar da rahatsız edici değildir. Evde kedi kokusu elbette oluşabilir ancak çözümü de kolaydır. Kediler genel olarak temiz hayvanlardır ve kendi temizliklerini kendileri yapabilirler. Bu nedenle kedilerde koku sorunu pek yaşanmaz. Ancak tuvaletini evin içine yaptıkları için evde birtakım istenmeyen kokular hissedilebilir. Bunları önlemek için ilk yapmanız gereken şey kedi kumunu düzenli olarak temizlemektir çünkü evdeki kötü kokunun temeli budur. Kum kabı kirli olursa çevreye kötü koku yayacaktır. Kokuyu içine hapseden kumlar da kullanılabilir ancak hiçbiri kumu her gün temizlemek kadar etkili değildir. Kedinin kumunu günlük olarak temizlemeniz gerekir aksi halde koku yayılmaya devam edecektir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kedilerin kürklerinde çok ağır kokular çıkmaz ancak aynı durum ağızları için geçerli değildir. Kedilerde ağız kokusu görülebilir. Bu önlemek için kedinizin ağız ve diş bakımını düzenli yapmanız gerekir. Kedinizin dişlerini fırçalamanız bu kokuyu önemli oran giderecektir. Ancak ağız kokusu hala varsa ve bu artık sabitlenmişse bu durumda yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir; kedinizi veterinere götürmenizde yarar olacaktır. Bir diğer kedi kokusu nedeni de mamadır. Eğer kedi yanlış bir biçimde besleniyorsa koku salabilir. Yanı sıra tüylerinde matlaşma görülebilir ya da cilt sorunları meydana gelebilir. Kedinizi mutlaka kaliteli kedi mamaları ile beslemenizde yarar olacaktır. Kedilerde koku yapan hastalıklardan biri dış parazittir. Eğer dış parazit oluşumu varsa kedilerde kötü koku olabilir. Yanı sıra kedinizin tüylerinde ve derisinde de deformeler görülebilir. Bunu önlemek için kedinize düzenli olarak ense damlası yaptırmanızda yarar olacaktır. Kedinizi düzenli olarak taramak da kötü koku oluşumunu önleyebilir. Kedinizi taradıkça derisi hava alacak ve gözenekleri açılacaktır. Bu sayede kötü koku oluşumuna neden olacak ölü tüylerden de arınmış olacaktır. Kediniz eğer uzun tüylüyse tüylerini her gün taramanız gerekir. Bu sayede topaklanma da olmaz. Yanı sıra kötü koku oluşumu da önemli ölçüde azalacaktır.
Evdeki evcil hayvan kokusu nasıl giderilir?
Kedi ve köpeğinizin öz bakımlarını yaptıktan sonra sıra evdeki temizliğe geldi. Öncelikle eğer kedi sahibiyseniz kumunu düzenli olarak değiştirmelisiniz. Eğer köpek sahibiyseniz de çiş pedini… Koku kaynaklarını temizlerseniz zaten kötü koku oluşumuna da engel olmuş olursunuz. Elektrik süpürgesi bu konuda en büyük yardımcınız. Biriken tüyleri güzelce temizleyerek işe başlayın. Evcil hayvan pisliklerini temizlemek için enzim bazlı bir temizleyici kullanabilirsiniz. Gözden kaçmış birtakım kakalar olabilir ve bunlar kuruyabilir. Kötü kokunun nedeni fark etmediğiniz kurumuş kakalar olabilir. Bu kakaları çıkarmak için güçlü bir temizleyici kullanın. Halılarda bu kadar sert temizleyiciler kullanamayabilirsiniz, halının dokusunu ve rengini bozabilir ancak bunun da bir çözümü var; kuru temizlik. Kuru bir temizlik iççin öncelikle toz bir temizleyiciyi halının üzerine serpin ve 15-20 dakika bekleyin ki kokuları çeksin. Arından elektrik süpürgesiyle halıyı yeniden süpürün. İmkânınız varsa halıları düzenli olarak temizleyiciye göndermek elbette en iyisi ancak bu kuru temizlik de bir seçenek olarak dursun. Evcil hayvanınızın kullandığı oyuncakları da temizlemeyi unutmayın. Salyalar, mama artıkları vs. derken tüm mikrobu üzerinde taşıyor olabilir. Bu nedenle evi temizlerken evcil hayvanınızın yatağını, varsa yastığını ve oyuncağını da iyice temizlemeyi unutmayın. Evcil hayvanı olanlar için hava temizleyiciler oldukça idealdir. Piyasada pek çok farklı markada bulabileceğiniz filtreli hava temizleyicileri ile kötü koku oluşumunu engelleyebilirsiniz. Bu filtreler aynı zamanda toz ve alerjenleri de azaltacaktır. Eğer kötü kokuları doğal yollarla gidermek istiyorsanız o zaman sirke en etkili yardımcınız olabilir! Bir sprey şişesine sirke doldurun. Eğer biraz daha aromalı koksun isterseniz içerisine portakal yağı ya da limon yağı da katabilirsiniz. Sirkeli karışımı evinize sıkabilirsiniz. Karbonat ve su karışımı da kötü kokuları gidermeye yardımcı olacaktır.