Kedi bakımı her mevsim dikkat edilmesi ve aksatılmaması gereken bir durumdur. Kedinizin ev kedisi olması, sokakla irtibatının ya da başka kedilerle iletişimimin olmaması bu bakımları yapmayacağınız anlamına gelmez. Hemen her blog yazımızda evde evcil hayvan bakımının başlı başına bir sorumluluk olduğundan bahsediyoruz. Sadece sevginin yeterli olmadığı bakımının da en iyi derecede yapılması gerektiği bir sorumluluk paketi diyebiliriz. Kaliteli mama seçiminden, tüy bakımına; kulak ve göz temizliğinden tırnak kesimine kadar tepeden tırnağa her şeyiyle ilgilenmeliyiz ve dahası bunlar bizim rutinimizin bir parçası olmalı. Örneğin nasılsa her gün evde ve dışarı çıkmıyor diye kedinizin ve köpeğinizin taranmasını aksatmamanız gerekir. Tıpkı bir kahve içmek kadar doğal ve rutin bir hale getirmek gerekir bu taranma işini. Özellikle mevsim geçişlerine en sık yaşanan sorunlardan biri tüy dökülmesidir. Tüy dökülmesinin önüne geçmenin yollarından biri kedinizi ve köpeğinizi düzenli olarak taramaktır. Taramak sadece tüylerinin dökülmesini önlemekle kalmaz aynı zamanda karışmasını da önler. Topaklaşan tüyler bir süre sonra keçeleşir ve gereken bakım yapılmazsa derisinde enfeksiyon oluşumuna kadar yol açabilir. Derisinin ve kıl köklerinin düzenli olarak hava alması ve kan dolaşımının hızlanması bakımından taranması önemlidir. Taranmak, kedi ya da köpek bakımının en küçük detaylarından biridir. Esas tırnak bakımı pek çok hayvan sahibi için zorlu bir süreçtir. Şunu biliyoruz ki kediler de köpekler de o güzel patilerinin ellenmesinden pek hoşnut olmazlar. Patilerini sevdirmeyi pek sevmedikleri gibi tırnak kesimi de onların kâbusudur çünkü uslu uslu durup tırnağının kesilmesine izin veren kedi ya da köpek bir elin parmağını geçmeyecektir. Sokak kedileri bu bakımdan daha şanslıdır denebilir. Çünkü kendi tırnak bakımlarını kusursuz bir şekilde yaparlar. Kedilerin tırnakları aynı zamanda onların koruma kalkanıdır. Bu kalkan, gelecek dış tehditlere karşı güçlü bir koruyucudur. Kendi tırnaklarını ağaçlara sürterek ya da buldukları sert şeylere sürterek törpüleyebilirler. Ancak aynı durum ev kedileri için geçerli değildir. Doğal ortamlarından uzak oldukları için evde kendi bakımlarını kendileri yapamazlar. Sadece temizliklerini yaparlar ki kendilerini yalayarak temizledikleri için zaten her ortamda ve koşulda bunu yapabilirler. Kedi tırmalama tahtası ile bir miktar tırnaklarını törpüleyebilirler ancak büyük oranda bu kesim işi size düşer. Kedinizin tırnağını kesmek oldukça detaylı bir iştir. Yanlışlıkla fazla kesebilir ve deriye zarar verebilirsiniz. Bu nedenle kedilerin tırnağını kesmek için birkaç dikkat noktasının üzerinde durmak gerekir. Bugün konumuz kedilerde tırnak kesimi. Şimdi gelin detaylara inelim.
Kedilerde tırnak kesimi
Kedilerde tırnak kesimi oldukça dikkat isteyen bir iştir. Fazla kesmek deriye zarar verebilir ya da ani hareketler tırnağının kırılmasına yol açabilir. Evde kedi tırnağı kesmek mümkündür ancak bunun için piyasada satılan kedi tırnak makası almanız gerekir. Evdeki makasları kullanmak hem risktir hem de hijyenik değildir. Kedilerin tırnak makasını pet shop’larda bulabilirsiniz. Kedi tırnak makası fiyatları aldığınız yere ve makasın modeline göre değişebilir bu nedenle net bir rakam vermek doğru olmayabilir. Kedi tırnağı nasıl kesilir sorusunun yanıtını birkaç adımda anlatalım.
Kedinizin tırnak yapısına tespit edin
En önemli başlangıç noktası kedinizin tırnak yapısını öğrenmekten geçer. Öncelikle kedinizin tırnağını inceleyin ve deri ile tırnak arasındaki mesafeyi tespit edin. Tırnak diplerinde yer alan pembe kısım, kedinizin dokusudur. Bu pembe alana makas değmemelidir. Aksi halde ciddi yaralanmalara neden olabilir. Tırnağın daha şeffaf görünen kısmı ise fazlalık olan kısımdır. Pembe olan alandan uzaktır ve zaten şeffaf olduğu için kendini fazlasıyla belli eder. Kedinizin tırnaklarını kısacık kesmemeniz gerekir çünkü tırnakları onun en önemli aksesuarlarındandır. Tırnağın o gözüken şeffaf kısmında bir parça kesmeniz yeterlidir. Buradaki amaç sivri kısmı kesmektir. Kedinizin yürümesini zorlaştıran kısım içeri doğru dönmeye meyilli olan bu sivri kısımdır çünkü. Sadece burayı kesmeniz yeterli olacaktır. Özetle kedi tırnağını keserken pembe dokuya makas değmemesine özen gösterin.
Yavruyken tırnak kesimine alıştırın
Yavruluk dönemi her şeyi öğretebileceğiniz zamanlardır. Tuvaletinin yerini, evin ortamını, yasakları, kuralları ve daha pek çoğunu. Yavruyken yapılan tırnak kesimi ileride size kolaylık sağlayacaktır. Küçüklükten tırnak kesimine alışırsa ilerleyen yaşlarda bu onun rutininin bir parçası olacaktır. Yavru kedilerde tırnak kesme işlemi oldukça dikkat gerektirir çünkü henüz çok küçük olduğundan bu şeffaf kısımlar fark edilmeyebilir. Yavru kedinin tırnağını kesmek için özel bir yöntem yoktur ancak profesyonel destek almanızda yarar olacaktır.
Ani hareketlerden kaçının
Şunu unutmayın ki kediler hisleri güçlü canlılardır. Sizde hissedeceği en ufak bir gerginlik onu strese sokabilir. Bu nedenle doğru zamanlamayı seçmeniz önemidir. Örneğin sabah çok erken saatte kesebilirsiniz ya da mama yemesinin hemen ardından gelen o tatlı şekerleme sürecinde. Bu saatlerde ve zamanlarda kediniz muhtemelen daha sakin olacaktır. Tırnak kesimi sakin bir ortam gerektirir çünkü kedinizin ani bir hareketi yaralanmalara yol açabilir. Dediğimiz gibi sabah saatleri, kedilerin tırnağını kesmek için ideal zamanlardır.
Doğru pozisyonu ayarlayın
Şimdi geldi kesim işine. Kedinizin tırnağını keserken önce bir patisini elinize alın. Patisine yavaşça masaj yapın bir yandan da sevgi sözcükleri söyleyebilirsiniz. Patisini sabit tuttuğunuzdan emin olun. Kedilerin tırnakları içe gömülüdür, çıkarmak için patisini hafifçe bastırmanız gerekir. Bunu yapmak için her tırnağın altında bulunan o küçük siyah yastıklardan yararlanabilirsiniz. Patisinin altında bulunan siyah yumuşak dokuyu hafifçe bastırın bir yandan üstten bastırmaya da devam edin. Alttan ve üstten bastırınca zaten tırnak ortaya çıkacaktır. Pembe yere gelmeyecek şekilde kedinizin tırnağını hafifçe kesin. Burada dikkat etmeniz gereken patisini çok bastırmamak. Çok hafif hareketlerle canını acıtmadan tırnakların meydana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Kedi tırnak makasını tırnağa yavaşça yerleştirin ve keseceğiniz noktayı belirleyip tırnağı kesin. Diğer tırnaklar için de aynı adımları uygulayın. Bu noktada kedinizin vereceği tepkiyi daima kontrol edin. Eğer huysuzlandıysa onu asla zorlamayın ve tırnak kesimini erteleyin. Ertesi gün ya da birkaç saat sonra tekrar kesmeyi deneyebilirsiniz. Kısaca huysuz kedi tırnağı nasıl kesilir sorusunun yanıtı biraz zaman, biraz sabır gerektirir!
Ödül maması verin
Kedinizin tırnağını güzelce kestiniz ve bu süre zarfında küçük pati size hiçbir zorluk çıkarmadı. O zaman bir ödülü hak etti! Tırnaklarını kestikten sonra ona en sevdiği kedi ödül mamasını verebilirsiniz. Mükâfatlandırıldığını görmek, bir sonraki kesim gününde işinizi kolaylaştıracaktır. Bu arada kesim işlemi sırasında kedinizle konuşmayı ihmal etmeyin. Siz rahatlatıcı bir ses tonuyla konuşursanız onun da stresi azalacaktır.
Kedilerin tırnakları ne kadar sürede uzar?
Bu durum kediden kediye göre değişebilir. Ancak kedilerin tırnaklarını ne sıklıkla kesmek gerekir sorusunun yanıtı ortalama olarak şu şekilde verilebilir. Kedi tırnağı 2-3 haftada bir kesilebilir. Ancak bunu bir düzene oturtma gibi bir zorunluluğunuz yok. Bazen kedinizin tırnağı çabuk uzayabilir ya da bazen 3-4 haftada bir kesmeniz yeterli olabilir. Bunu ancak kontrol yaparak öğrenebilirsiniz. Kedinizin tırnağını kontrol edin eğer uzamışsa kesebilirsiniz. Bu arada kesme işlemini bir türlü yapamıyorsanız ve dahası kedinizin de bu duruma pek tahammülü yoksa kedi köpek kuaförlerinden destek alabilirsiniz. Onlar her gün çok sayıda kedi ve köpekle iletişim kurdukları için bu işi daha kolay ve profesyonel yapabilirler.
Kedi tırnağı keserken kanama oluşursa ne yapmak gerekir?
Kedinizin tırnağı kanamaya başladıysa muhtemelen yukarıda sözünü ettiğimiz pembe dokuda bir hasar meydana geldi. Öncelikle panik yapmayın. Bir pamuk ve batikon ile tampon uygulayabilirsiniz. U sayede kanama durabilir ve mikrop kapması engellenebilir. Ancak bu önlem yeterli olmayabilir ve sandığınızdan çok daha derin bir kesik olabilir. Kedinize her hangi bir tedavi uygulamadan önce hemen veteriner hekiminizi arayın ve onun yönlendirmesiyle bu sorunu çözün.