Evde olan minik patinize bir arkadaş getirmeye karar verdiniz. Düşünce olarak harika; evin içinde oynayan, varlığı ile huzur veren iki sevimli pati bir arada! Maddi ve manevi kedilerin tüm bakımlarına karşı sorumluluklarınızın farkındasınız ve bu sorumluluğa hazırsınız. Buraya kadar her şey tamam. Peki ya iki kedinin birbirine alışması nasıl olacak? Eve ikinci bir kedi sahiplenmek isteyenlerin aklına gelen ilk soru belki de budur; birbirleri ile anlaşabilecekler mi? Evet bu bir şans meselesi. Bazı kediler birbirileri ile çabucak kaynaşırken bazı kediler için bu süreç oldukça zor ilerler. Kedilerin cinsleri, cinsiyetleri ve karakter yapıları birbirine aykırı ise bu durumda oldukça zor bir sürecin sizi beklediğini söylemek mümkündür. Elbette birbirlerine zamanla alışacaklardır ancak bu ilk dönemlerde sizin üzerinize bir hayli sorumluluk düşüyor. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki her kedi kendine ait özel bir alana ihtiyaç duyar. Bir başka kedinin ya da bir başka insanın kendi özel bölgelerine girmesinden rahatsızlık duyabilir. Kediler için iki önemli gereksinim vardır; yemek ve uyku. Uyudukları bölgenin yalnızca kendilerine ait olmasını isterler. Yanı sıra zaman zaman yalnız kalmak da onları mutlu eder. Evin içinde kalabalıktan, gürültüden özellikle yüksek sesten hiç hoşlanmazlar. Eve giren bir başka canlı ya da misafir onu muhtemelen rahatsız edecektir. Kediler sessizliği, yalnız olmayı ve sakinliği severler. Bir de mama saatini! Kediler mamalarını paylaşmayı sevmezler. Hele ki bu bir başka kedi ise ortalık birden savaş alanına dönebilir. Bunu önlemek için öncelikli olarak her kedinin ayrı bir kum kabı, ayrı bir mama kabı olması gerekir. İmkânlar doğrultusunda ayrı bir yaşam alanı olsa daha iyi olur bu sayede kediler daha sonra kendi bölgelerine çekilebilirler. Evde birden fazla kedi olunca ortak bir kullanım alanı tasarlamış olabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki kediler birbirleri ile aynı kum kabını kullanmaktan da hoşlanmayabilirler. Kedilerin her bir eşyası kendine özgü olsa çok daha huzurlu bir ortam olacaktır. Kedilerin farklı mama kabı ve kum kullanması aynı zamanda hijyen açısından da önemlidir. Kediler aynı kumu kullanırsa bir takım enfeksiyonlar kapabilirler. Örneğin idrar yolu enfeksiyonu olan bir kedi ile aynı kumu kullanan başka bir kedi bakteri kapabilir. Aynı durum mama kapları için de geçerlidir. Aynı mama kabından yiyen kedi, kendi hastalığını bir başka kediye bulaştırabilir. Ağız yararı, diş ve diş eti rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları ortak kullanılan kaplardan geçebilir. Bu nedenle ikinci bir kedi sahiplenmeden önce bakım konusunda bir ayırım yapmanızda ve tüm eşyaları kedilerin kendilerine özel olarak almanızda yarar olacaktır. Şimdi gelelim diğer duruma yani tanıştırma meselesi… Evet, ilk başta kulağa zor gibi geliyor olsa da zamanla birbirlerine alışacaklardır. İki kedinin birbirine alışması için dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Bunları birkaç madde halinde verelim.
Kediler birbirine nasıl alışır?
Eğer ikinci bir kedi almaya karar verdiyseniz bu durum artık daha tüylü, daha mırlamalı bir hayata da hazır olduğunuz anlamına gelir. Şuan yaşadığınız her şeyi iki katıyla yaşayacaksınız. Aslında bu bir yandan heyecan verici ve mutlu hissettiren bir şeyken öte yandan biraz da düşündürücü olabiliyor. Evde iki kedinin varlığı harika bir tablo gibi gözükse de bu iki kedinin ilk zamanlar birbirine alışması biraz zor olabilir. Diğer bir deyişle o hayalinizdeki mutlu kediler tablosu için biraz zamana ihtiyacınız olabilir. Evde iki kediyi tanıştırırken ve birbirine alıştırırken birkaç püf noktası paylaşacağız bugün sizlerle. Elbette bu zor tabloların hiçbiri yaşanmayabilir de. Yani kedilerin huylarına bağlı olarak bu durum değişiklik gösterecektir. Eğer kediler daha sakin huyluysa, karakterleri daha birbirine yakınsa hiç sorun yaşamama ihtimaliniz de var. O yüzden hemen kötüyü beklememek lazım, bakarsınız hiç de zor olmaz bu süreç. Evet, şimdi esas konumuza dönelim. İki kediyi birbirine alıştırmak için dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Aşağıda kısaca değinelim.
1 - Kedinizin yaşına göre kedi sahiplenin
Eğer eski kedinizin yaşına ve cinsiyetine göre bir kedi sahiplenirseniz işiniz daha kolay olabilir. Genellikle iki yabancı kedinin anlaşamamasının altında yatan nedenler yaş ve cinsiyet olur. Eğer iki kedi arasında yaş farkı varsa ya da karşı cinstenlerse daha iyi anlaşabilirler. Eve yeni gelen yavru kediyi, eski kedi kendi yavrusu gibi sahiplenebilir. Yanı sıra iki yetişkin kedinin arasında yaş farkı varsa birbirlerini rakip olarak görmeyebilirler.
2 - Zamanlamayı iyi ayarlayın
Evin içerisinde o dönem karışık bir gündem varsa örneğin bir taşınma durumu söz konusu ise tanıştırma işini biraz ertelemenizde yarar olacaktır. Kediler var olan düzenleri bozulduğunda son derece huzursuz ve gergin olurlar. Hatta size sinirlenebilirler. Bu arada bir başka kediyle tanıştırılmak onları daha da gerebilir. Kediler genellikle kendi alanlarını benimseyen, kendi alanlarında mutlu olan canlılardır. Bir başka kedinin müdahalesinden hoşlanmazlar. Hele ki eve yeni bir misafir geldiği bir dönemse bir de araya yeni kediyi yerleştirmek kediniz için stresli günler demektir. Bu nedenle eğer evinizde bu aralar karışık durumlar varsa yeni kediyle tanışma işini ertelemenizde yarar olacaktır.
3 - Sabırlı olun
Şunu unutmayın ki ilk zamanlar çok kolay olmayabilir. Birbirlerine sinir olabilir ya da kavga edebilirler. Hemen birkaç güne birbirleri ile anlaşmalarını beklemeyin. Onlara zaman tanıyın. Zorla bir arada tutmaya ya da zorla birbirlerine alıştırmaya çalışmayın. Biraz zamana bırakın ve birbirleri ile zaman geçirmelerine olanak sağlayın. Kendi kendilerine birbirlerine yanaşsınlar, kendi kendilerine oynamaya çalışsınlar. Siz bir süre seyirci olun zaten eninde sonunda birbirlerine alışacaklardır, acele etmenize gerek yok.
4 - Kum kaplarını ayırın
Kediler kum kaplarını bir başka kediyle paylaşmaktan hoşlanmazlar. Bu durum onların kırmızı çizgisidir hatta. Kediler kendi eşyalarının yalnızca kendilerine ait olmasını isterler. Bir başka kediyle eşyalarını, kum kaplarını paylaşmak istemezler. Hatta bu durum onların yeni kediye sinirlenmesine yol açar. Bu nedenle eve gelir gelmez yeni kedi için ayrı bir kum kabı ayarlamanızda yarar olacaktır.
5 - Mama kaplarını da ayırın
Aynı durum mama kapları için de geçerli. Kediler için iki temel ihtiyaç vardır; uyku ve mama saati. Bölgelerini paylaşmayı sevmedikleri gibi mamalarını da paylaşmayı sevmezler. Hatta yeni gelen kediye mamasına ortak oldu diye sinirlenebilir de. Her ikisi için de farklı mama kapları kullanın ve mümkünse birbirlerinin alanına çok da uzak olmasın. Aynı saatte yesinler. Kendi kaplarına bir süre sonra alışacaklardır. Kedilere aynı anda farklı kaplardan yemek vermek olası bir kargaşayı önleyecektir.
6 - Gözlerinizi ayırmayın!
Bu aralar her şey diken üstünde olabilir. Birbirlerine girmeleri bir bakışa bakar! Bu nedenle onları bir süre evde yalnız bırakmayın ve daima gözünüz üstünüzde olsun. Yaşadıkları evde birbirlerine denk geldiklerinde hırlama, tıslama gibi gözdağları görülebilir. Bu hırlamalar sakince kesilebilir ancak bir anda birbirleri ile kavgaya da tutuşabilirler. Bu nedenle onları yalnız bırakmamaya ve daima göz hapsinde tutmaya devam edin.
7 - İlgiyi eşit tutun
Yeni gelen kedi eve daha çabuk alışsın diye belki ona daha fazla ilgi göstermek isteyebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki eski kediniz bu ilgiden hiç hoşlanmayacaktır. Her iki kedinizle de aynı anda oyun oynayın, aynı ilgiyi gösterin. Bu sayede eski kediniz, yeni kediyi bir “sevgi ortağı” olarak görmeyecektir.
8 - Ödülden yararlanın!
Birbirleri ile iyi geçindiklerinde onları ödüllendirin. Bu sayede yaptıkları davranışın doğru olduğunu anlayacak ve bu davranışı yapmaya devam edeceklerdir. Bu arada kavga çıkarsa onlara yüksek sesle bağırmayın çünkü bu durum daha da sinirlenmelerine yol açabilir.
Kedilerinize birbirlerine alışmaları için biraz zaman verin. Zaten eninde sonunda birbirlerine alışacaklardır. Eğer bu süreçte farklı şeyler gelişirse ya da kavgalar artarsa veteriner hekiminize mutlaka durumu danışın. Veteriner hekiminiz size nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini söyleyecektir.