Kedi bakımında en merak edilen konulardan birini işleyeceğiz bugün sizlerle. Genellikle kedi sahipleri gerek doğumlarla, gerek başka kedi sahiplenmeler bir şekilde evdeki kedi sayısını çoğaltmayı sever. Köpekler için de benzer durum geçerli olabilir yani köpek sahipleri de birden fazla köpeğe aynı evin içinde bakmayı tercih edebilir ancak konu kediler olunca sanki bu daha kolay gibi durur. Çünkü kedilerin günlük olarak sokağa çıkıp ihtiyaçlarını gidermeye gerek yoktur. Yanı sıra sürekli ilgi de beklemezler. Günün belirli zamanlarında oyun ihtiyacı duyabilirler. Ancak köpek bakımı, kedi bakımına göre bir tık daha zordur diyebiliriz. Köpekler günün belirli saatlerinde dışarı çıkmak isterler. İhtiyaçlarını gidermek istemelerinin yanı sıra dışarı çıkıp dolaşmayı da severler. Günün her saati oyun oynamak için müsaittirler, ilgi ve alaka konusunda da biraz açgözlü olduklarını söylemek mümkündür. Aynı evin içinde birden fazla köpek bakmak oldukça zordur çünkü her bir köpekle ayrı ayrı ilgilenmek gerekir. Kedi bakımı bu nedenle köpek bakımına göre biraz da olsa daha kolaydır. Kediler ihtiyaçlarını kuma giderirler ve kendilerini temizlerler. Genel olarak bir köpek ile kıyaslandığında çok daha temiz canlılardır. Bu nedenle bir evde birden fazla kedinin beslenmesi durumu alışılagelmiş bir durumdur diyebiliriz. Elbette kendi içinde zorlukları vardır.
İki kedi aynı tuvaleti kullanabilir mi?
Şunu biliyoruz ki kedi sevgisini yoğun olarak yaşayan kedi severler için evde tek bir kedi beslemek yetmez. Daha fazla kedi besleyerek daha çok sevgi hissetmeyi isterler. Evde bir yerine iki ve hatta imkânlar dahilinde daha fazla kedi beslemek, gerçek bir kedi sever için çok da zor bir şey değildir. Bu sayede hem kediler birbirileri ile arkadaşlık ederek yalnız kalmamış olur hem de evin içinde huzurlu bir tablo oluşur. Evde birden fazla kedi beslemek manevi olarak çok güzel bir duygu olsa da birtakım zorluklar barındırır. Birden fazla kedinin aynı evin içinde olması birtakım sorunları beraberinde getirecektir. Örneğin aynı kumu ya da aynı mamayı paylaşmaları gerekirse birtakım sorunlar çıkabilir. Kediler genellikle özel alanlarına müdahaleden hoşlanmayan ve kendi kendine vakit geçirmeyi seven canlılardır. Kendi özel alanlarına bir başka canlının girmesi onları rahatsız edebilir ve hatta strese sokabilir. Kediler için iki önemli başlık vardır; mama ve özel bölge. Yemeklerini paylaşmayı sevmedikleri gibi özel alanlarını da paylaşmayı sevmezler. Bu durum ileriki aşamalarda bir güç gösterisine bile dönüşebilir. Kedilerin aynı kum kabını kullanması ve aynı mama kabından yemek yemesi bir süre sonra kargaşa yaratabilir. Kediler birbirlerinden rahatsız olabilir ve kavgaya başlayabilirler. Bu nedenle kedilerin mutlaka kendilerine özel bir alanları, mama kapları ve kumları olması gerekir.
iki kedi aynı kumu kullanırsa ne olur?
Evde birden fazla kedi bakıldığında elbette ekonomik bir takım çözümler de bulmak gerekebiliyor. Örneğin her bir kediye farklı mama kabı, kum ve benzeri gibi ihtiyaç listeleri almak yerine var olan şartları ikiye bölmeyi tercih edebiliyoruz. Ancak bu durum sanılanın aksine bir sorun teşkil edebilir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere kediler aynı kaptan yemek yemeği sevmeyeceklerdir. Kedilerin en çok ihtiyaç duyduğu gereksinimler uyku ve yemektir. Bunun için kum ve mama kapları mutlaka ayrı olarak tedarik edilmelidir. Evde tek bir kedi olduğunda ortam sessiz olabilir ancak birden fazla kedi hele ki aynı kaptan yemek yiyor ve aynı kumu kullanıyorsa ciddi sorun çıkarabilir. Kedilerin aynı kabı kullanması yalnızca kişisel tercihlerinden dolayı değil hijyen açısından da büyük sorun çıkarır. Kediler birbirlerine hastalık bulaştırabilen canlılardır. Bir kedideki rahatsızlık, ortak mama kabı ve kum kullanımı aracılığı ile kolaylıklar diğer kediye geçebilir. Bu da evdeki tüm kedilerin zincirleme olarak birbirine hastalık bulaştırması anlamına gelecektir. Kedilerin sağlığı açısından aynı mama kabı ve kum kullanımı oldukça tehlikelidir.
Kedilerin tuvaletleri ayrı mı olmalı?
Kedilerin ayrı tuvaletlere sahip olması yalnızca psikolojik değil sağlık açısından da çok önemlidir. Kedilerde sıkça rastlanan idrar yolu enfeksiyonları, dışardan aldıkları virüslerden kaynaklanabilir. İdrar enfeksiyonu yaşayan bir kedinin kullandığı kumu, bir başka kedi kullanırsa pek çok bakteri sağlıklı olan kediye geçebilir. Bu da ciddi anlamda sağlık sorunlarını doğuracaktır. Aynı yemek kabını kullanmaları da benzer sağlık sorunlarını gündeme getirecektir. Kedinin ağzından bulunan bir yara ya da diş eti hastalığından kaynaklanan bakteriler kolaylıkla mamaya bulaşacaktır. Başka bir kedi o mamadan yediği zaman da virüsün sağlıklı kediye bulaşması kaçınılmaz olacaktır. Birden fazla kediyi aynı evin içinde besleme fikri her ne kadar kulağa çok cazip geliyor olsa da özellikle bakım konusunda dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Kedi bakımı çok titizlikle yapılması gerekir çünkü hassas canlılardır. Kedilerin kaliteli mamalarla beslenmesi, sağlık açısından alınabilecek en önemli önlemlerdendir. Kediler için özel olarak tasarlanan kaliteli mamaların içinde ihtiyaç duydukları vitamin ve mineraller bulunur. Bu vitamin ve mineraller, kedinizin günlük olarak alması gereken miktarı onlara sağlayacaktır. Aynı durum kalitesiz mamalar için geçerli değildir. Kalitesiz mamaların içerisinde onlarca farklı karışım olabilir ki bu kedinizin sindirim sisteminde sorunlar yaratabilir. Kedi bakımı yalnızca mama ve kum ihtiyacını gidermekle sınırlı değildir. Sahiplendiğiniz tüm kedilerin veteriner kontrollerini düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Veteriner kontrolü, yalnızca kedi hastalandığında değil her zaman yapılmalıdır. Bu sayede olası hastalıkların da önüne geçilmiş olunur. Özellikle kediler yaş aldığında, yetişkinliğe eriştiklerinde rutin kontroller çok önemlidir. Böylece kedinizin sağlığı daima kontrol altında tutulmuş olacaktır.
Özet geçmek gerekirse kedi bakımı, özellikle de birden fazla kedi bakımı ciddi sorumluluk isteyen bir iştir. Manevi olarak çok fazla getirisi olsa da maddi olarak birtakım giderler söz konusu olacaktır. Bu nedenle yeni bir kedi sahiplenmeden önce tüm kedilerinizin maddi ve manevi tüm bakımlarını üstlenebileceğinize emin olmanız gerekir.