Hayalini kurduğunuz ve birlikte çok mutlu olacağınıza inandığınız pet arkadaşınız nihayet evinize geldi. Yavru kediniz aynı anda birçok şeye alışmaya çalışıyor. Ona “yeni” gelen yalnızca siz değilsiniz, tanımak ve alışmak zorunda olduğu kocaman bir dünya var. Hal böyle olunca ilk zamanlar bocalaması olacaktır elbette. Bu noktada en büyük görev size düşüyor. Onu sarıp sarmalamalı, dünyaya alıştırmalı ve sizi aileden biri olarak görmesini sağlamalısınız. Evet, bu biraz zaman alacaktır ancak bir süre sonra birbirinizin en iyi arkadaşı olmaya aday olacaksınız! Evde ilk defa kedi bakacaksanız ve bu tercihinizi yavru bir kediden yana kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta olacaktır. Yavru kediniz eve gelmeden önce ev ortamını minik patiye uygun hale getirerek işe başlayın.
1 - Ev ortamını uygun hale getirin!
Yukarıda da söylediğimiz gibi yavru kedi artık evinizin bir parçası. Dünyayı da sizi de yeni yeni tanıyor. Evdeki her nesne onun için mucize gibi bir şey. Gün gelecek dakikalarca televizyona baktığına şahit olacaksınız gün gelecek elektrik süpürgesinden korkup koltuğun altına saklandığına! Kediniz için her yeni nesne, yeni bir macera demektir. Bu süreçte tehlikeler de peşinde gezecektir. Bu nedenle evinizin ortamını yavru kedinize göre revize etmenizde yarar olacaktır. Örneğin evin içerisinde çok fazla kırılacak biblo, ev eşyası ve benzeri gibi şey varsa ilk günlerde kaldırmanızda yarar var. Meraklı kediniz muhtemelen bir pati darbesi ile onu kolayca yere indirebilecektir. Yavruluk süresi 1 yaşından sonra biter ve kendini yetişkinliğe bırakır. Yavruluk dönemi olarak adlandırdığımız dönem oldukça hareketli, yaramaz, enerjik ve neşeli geçecektir. Bu hareket ve enerji bazı kazalara yol açabilir. Bu nedenle kedinizin sağlığını korumak için ev düzenini bir kedinin varlığına göre revize etmenizde yarar olacaktır. Pencere, balkon, kapı ve mutfak gibi yerler tehlikelidir çünkü her an zıplayabilir. Tıpkı evde bir bebek varmış gibi, gerekli önlemleri almanız gerekir.
2 - Abartılı sevgiden kaçının
Eve ilk geldiğinde muhtemelen endişeli, stresli ve gergin olacaktır. Çünkü ne dünyayı, ne sizi tanıyordur. Bu yabancı yerde kendini korumak için içine kapanabilir, kedi çantasında çıkmayabilir. Bu süreçte onu zorlamaktan kaçının ve kendiliğinden çantasından çıkmasını bekleyin. Ona aşırı sevgi gösterisinde bulunmaktan kaçının çünkü bu onu korkutabilir. Aşırı sevgi göstererek onu rahatlatmayı amaçlayabilirsiniz ancak bu onu tam tersine korkutabilir. Bu nedenle kedi eve ilk geldiğinde sakince çantasından çıkmasını bekleyin ve etrafı kendisinin keşfetmesini izleyin. Evde dolaşsın, evi koklasın, eşyaları tanısın. Nasılsa daha bir ömür birlikte onlarca güzel gününüz olacak. Bu ilk günler biraz tedirgin ve çekingen olabilir. Eve alıştıktan sonra zaten tutamazsınız!
3 - Kedi tuvaletini doğru yere konumlayın
Kediler temiz ve titiz canlılardır. Kendi tuvaletlerini kullanırlar ve başkalarının müdahale etmesinden pek hoşlanmazlar. İlk zamanlar kediye tuvalet eğitimi vermek zor gibi gözükebilir ancak kediniz alıştıktan sonra her şey çok kolay olacaktır. Kedi tuvaletini görebileceği bir yere konumlayın. Onu ara sıra o bölgeye yönlendirin. Zamanla tuvaletin yerini öğrenecek ve orada ihtiyacını giderecektir. Tuvaletin konumu önemlidir. Tuvaleti, kedinizin görebileceği bir yere konumlayın. Bu sayede uzun süre aranmak durumunda kalmayacaktır. Yavru kediler tuvalet eğitimi konusunda daha kolay eğitilebilir. Henüz yavruyken ev düzenini ona öğretirseniz yetişkinliğinde rahat edersiniz. Unutmayın ki yavru kedilerin beyni her şeyi öğrenmeye meyillidir; ne kadar çabuk ve doğru bir eğitim verirseniz siz de kediniz de o kadar rahat edecektir.
4 - Sağlık kontrolünden geçirin
Yavru kediniz eve gelir gelmez onu hemen veteriner hekiminize götürün. Kedinizin ihtiyaç duyduğu bakımları hekiminizden öğrenin. Yavru kedilerde beslenme çok önemlidir. Yanı sıra bazı durumlarda vitamine ihtiyaç duyulabilir. Tüm bunlar hakkında bilgi almak ve kediniz için bir aşı takvimi oluşturmak için ilk iş veteriner hekiminize başvurun. Kedilerde doğuştan gelen bazı rahatsızlıklar da olabilir. Veteriner hekim kontrolü sayesinde bu olası hastalıkları da erkenden öğrenmiş olur tedbirinizi ona göre alırsınız.
5 - Kaliteli yavru kedi maması kullanın
Yavru kediler için özel olarak tasarlanan kedi mamalarını kullanın. Yavru kediler, yetişkin kedilere oranla çok daha farklı gereksinimlere ihtiyaç duyabilir. Büyüme çağında olduğu için vitamin ve mineral bakımından zengin olan yavru kedi mamaları ile beslenmelidir. Kedinize ev yemeği vermekten kaçının. Midesi çok hassastır. Bu nedenle ev yemeğinin içinde bulunan baharat ve tuzdan rahatsız olacaktır. Yavru kedinizi yavruluk dönemi boyunca yalnızca yavru kedi maması ile besleyin. Eğer veteriner hekiminiz uygun bulursa ek olarak vitaminlerden de destek alabilirsiniz. Yavru kedinin sağlıklı gelişimi beslenmeye bağlıdır. Ne kadar sağlıklı beslenirse o kadar sağlıklı büyüyecektir. Gelişme çağındaki kediler için beslenme çok önemlidir. Bu nedenle eğer bir kedi sahipleniyorsanız her bakımdan ihtiyacını karşılama gücüne sahip olduğunuza emin olmanız gerekir. Çünkü kedi bakımı yalnızca sevgiyle değil beraberinde maddi sorumlulukları da olan bir bakımdır. Bu nedenle kedinizin her türlü sorumluğunu üzerinize almalısınız.
6 - Oyun ve eğlence zamanı
Şuna emin olun ki yavru kediniz sürekli oyun oynamak isteyecektir. Zaten yaramazlıklarının bir kısmı da bu oyun isteğinden kaynaklanır. Birlikte oyun oynamak, birbirinize alışmanız açısından da önemlidir aslında. Ne kadar çok vakit geçirirseniz size o kadar çabuk alışacaktır. Bu nedenle kedinizle elinizden geldiğince bol bol oynamalı ve vakit geçirmelisiniz. Yalnız ve ilgisiz kalan kedilerin üzüldüğünü ve hatta küstüğünü biliyoruz bu nedenle özellikle hayata yeni alışmaya çalışan kedinizle bolca vakit geçirmenizde yarar olacaktır.