Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak, yaşamları boyunca hayvanlara çok daha geniş bir bakış açısıyla bakmalarına olanak sağlayacaktır. İnsan sevgisi, doğa sevgisi, hayvan sevgisi gibi pozitif düşünceler hayatları boyunca daima onlara kazanç sağlayacaktır. Köpek, aile için harika bir ev arkadaşı olabilir ancak ırkına karar vermeden önce dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bir anda görüp sadece “sevimli olduğu için” alınan ya da sahiplenen hayvanlar daha sonra aileye uyum sağlamadığı ya da bakımının zor olduğu gibi üzücü sebeplerle ne yazık ki evden gönderilmek durumunda kalıyor. Daha acı bir tablo da çocuklara “hediye olarak alınan” köpekler. Köpekler, hediye değildir. Çocukların geçici zevkleri için satın alınamaz ya da sahiplenilemez. Çocukların ya da büyüklerin hevesi kaçınca terk edilecek eşya değildir. Köpekler hassas canlılardır, duyguları vardır. Günlük eğlenceler için bir oyunca değildir. Barınaktaki pek çok cins köpek işte bu sığ zihniyetin kötü eseridir. Yaz tatilinde satın alınıp sonra sokağa salıverilen köpekler, insanlığın en büyük vicdan azaplarından biridir, biri olmalıdır. Bu nedenle eğer çocuğunuz köpek istiyorsa sadece o istediği için ona köpek almayın ya da sahiplenmeyin. Eğer köpek bakımı konusunda tüm sorumluluğu alabileceğinize inanıyorsanız ve köpek bakımının yalnızca kuru bir sevgiden ibaret olmadığının bilincindeyseniz barınaklarda sizin bir bakışınızla mutlu olacak onlarca can var. Köpek bakımı yalnızca onu sevmekle bitmiyor. Her türlü ihtiyacını da gidermeniz gerekiyor. Sadece mama vermek, su vermek değil onun ruhunu anlamak, duygularını keşfetmek de önemli. Fiziksel olarak bakımın yanı sıra köpeğin psikolojik açıdan da mutluluğunu sağlamamız gerekiyor. Bizi seçtiyse, biz onu seçtiysek o halde hayatımızın tam ortasına onu en sağlıklı şekliyle konumlamamamız gerekir. Uzun süre evde yalnız bırakmak, bağırmak, kötü davranmak, mamasını ihmal etmek, suyunu tazelememek, seyahatlere çıkmak ve onu sağa sola bırakmak gibi davranışlar köpeğinize hem fiziksel olarak hem psikolojik olarak büyük zarar verecektir. Hele ki köpeği barınaktan sahiplendiyseniz ekstra dikkatli olmanız gerekir. Barınaktaki hemen her köpeğin bir hikâyesi vardır. Kimi şiddet mağdurudur, kimi “istenmeyen” köpektir, kimi mutsuz büyümüştür, kimi sevgisizdir. Eğer barınaktan bir köpek sahiplenecekseniz onun son sahibi olduğunuza emin olmalısınız. Travma yaşamız olan bir köpeğe ikinci bir travma yaşatmak hayat boyu yaşayacağınız bir vicdan azabı olabilir. Bu nedenle köpek sahiplenmeden ya da satın almadan önce bu köpeği gerçekten istediğinize ve tüm sorumluluğu alabileceğinize emin olmanız gerekir.
Çocuğunuz ve köpeğin ilk tanışmasında yapılması gerekenler
Tüm sorumluluğu aldınız ve bir köpek almaya karar verdiniz. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki bundan sonraki süreç size her gün yeni bir mutluluk getirecektir. Köpek sahibi olmak, evdeki tüm gerginliği azaltacak ve size daima iyi gelecektir. Moraliniz bozuk olsa da sizi heyecanla bekleyen, sizi her gördüğünde sevinçten kendini yerlere atan ve dahası sizi karşılıksız bir şekilde seven bir köpeğin varlığı size her bakımdan mutluluk verecektir. Hele ki çocuklu bir aileyseniz, aileye yeni katılan bu üye aile bağlarınızı da güçlendirecektir. Çocuklara küçük yaşta hayvan sevgisi aşılamanın önemi çok büyüktür. Aldığınız bu güzel karar sayesinde çocuğunuz hayvanlarla dost büyüyecektir ve bu sayede büyüdüğünde hayvanlara karşı çok daha merhametli olacaktır. Köpeğiniz eve ilk geldiğinde çocuğunuzun ona alışması zaman alır keza köpeğinizin de size alışması. Bu süreci en iyi şekilde geçirmek ve adaptasyon sürecini hızlandırmak için birkaç dikkat edilmesi gereken nokta vardır. İsterseniz önce köpek eve ilk geldiğinde neler yapılması gerektiğine dair birkaç öneri paylaşalım sizinle.
· Öncelikle şunu söylemek gerekir ki eve yeni gelen hemen her köpek önceleri tedirgin olur. Hele ki yavruysa daha da korkabilir. Bir yerlere saklanabilir ya da yanınıza yaklaşmaya çekinebilir. Büyük alkışlar, coşkulu tezahüratlar onu daha da korkutabilir. Öncelikle çocuğunuza onu sakin bir şekilde karşılamasını tembihleyin. Köpekler yüksek sesten rahatsız olabilir. Küçük harflerle ve sakince ona yaklaşın.
· Çocuklar o anki heyecanla ister istemez köpeği hemen kucaklamak isteyebilir. Buna izin vermeyin. Önce köpeğiniz sizi koklasın, tanısın. Sonra zaten kucakta sevilme zamanı gelecektir.
· Çoğunuzu yere oturtun ve köpeğin ona doğru kendiliğinden gelmesini bekleyin. Köpeğiniz önce çocuğunuzu koklasın, tanısın, alışsın. Bu keşfetme sırasında çocuğunuz sakin kalmaya devam etsin ve göz ucuyla köpeğin neler yaptığına baksın.
· Çocuğunuza köpeğe ilk başlarda ani hareketler yapmamasını ve onu sert bir şekilde sevmemesini söyleyin. Çocuğunuza anlatırken siz de tane tane anlatın ve yumuşak bir ses tonuyla köpeğin ona zarar vermeyeceğini söyleyin ki çocuğunuz da endişe etmesin, korkmasın.
· Çocukların köpek severken en sık yaptığı şeylerden biri köpekleri sıkmaktır. Köpekler sarılmaktan ve öpülmekten pek hoşlanmaz. Bu nedenle severken canlarını yakmamak gerekir. Sevinç gösterisi gereği bazen çocuklar köpeği kucaklarken kendilerine doğru çok bastırırlar ancak bu köpeğin rahatsız olmasına yol açar. Bir süre köpeği uzaktan sevmek ya da basit bir şekilde başını ya da karnını okşamak yeterli olacaktır şimdilik.
· Köpek uyurken ya da yemek yerken rahatsız edilmeyi sevmez. Bu nedenle çocuğunuza öğretmeniz gereken şeylerden ilki onu özellikle uyurken ya da severken rahatsız etmemesi olacaktır.
· Köpek nasıl alışırsa öyle devam eder. Bu nedenle ilk günden kuralları koymanızda yarar olacaktır. Örneğin yemek masasından ona yiyecek verilmemesi gibi bir kural iyi olabilir. Köpekler insan değildir ve köpek mamasıyla beslenmelidir. Elbette çok nadir ufak kaçamaklar olabilir ancak yemek mamasına bir kere alışırsa daha sonra bu alışkanlığından vazgeçmesini sağlamak pek o kadar kolay olmayacaktır. Bu nedenle köpeğinize kuralları baştan koymanızda ve çocuğunuza da bu kuralları baştan anlatmanızda yarar olacaktır.
· 10 yaşın altındaki çocukların köpekle yalnız bırakılmasının tehlikeli olacağı bilgisini de verelim. Her ne kadar iyi huylu bir köpek olsa da basit bir kıskançlık ya da öfke anı ciddi zararlar doğurabilir.
En iyi aile köpekleri
Şimdi sıra geldi köpek ırkı seçiminde dikkat edilmesi gerekenlere. Öncelikle bu ırk seçimini çok doğru yapmak gerekir. Bazı köpekler bahçe köpeğidir ve evde bakımı zordur, bazı köpekler de ev köpeğidir bahçede yaşayamaz. Öncelikle evinizin durumuna ve köpeği nerede beslemek istediğinize karar vermeniz gerekir. Eğer evde bakacaksanız o halde birden çok seçeneğiniz vardır. Oyun oynamayı seven köpekler, kendini sevdiren köpekler, çocuklarla arası iyi olan köpekler, dadı köpek cinsleri derken karşımıza onlarca seçenek çıkıyor. Biz birkaçını sizinle paylaşalım ancak tüm köpek ırklarına dair detaylı bilgiler almak istiyorsanız o halde sizi köpek ırklarını kaleme aldığımız blog içeriklerimizi incelemeye davet ediyoruz. Köpek ırklarına ait tüm detaylara ulaşmak için TIKLAYIN.
En popüler aile köpeklerinden birkaçını paylaşalım.
1- Golden retriever: Aile köpeği denince ilk akla gelen isimlerden biri Golden’lardır. Golden’lar çocuklarla oynamaya bayılır; akıllıdır, kibardır, sadıktır ve sabırlıdır. Çocuğunuzun yaptığı hemen her yaramazlığı olgunlukla karşılar. Isırma huyları pek yoktur ancak içlerinde elbette huyu değişik olanlar çıkacaktır.
2- Yorkshire terrier: Zaten küçük bir ırk olan Yorkie’ler evde varla yok arasındadır. Bazılarının yaygaracı yani çok bağırdığı söylenir ancak genellikle sessiz hayvanlardır. Ev halkıyla iyi geçinir ve oldukça akıllıdır. Oyun oynamayı çok sever.
3- Bulldog: Bulldog’lar diğer köpeklere oranla daha az enerjiktir. Eğer sakin bir ev köpeği istiyorsanız Bulldog iyi bir seçim olabilir. Sakin bir yapıları vardır ve sadık olmaları ile bilinirler. Aynı zamanda telaşsız ve kaygısız oldukları için aile bireyleriyle sakin sakin anlaşırlar.
4- Beagle: Ev köpeği denince ilk akla gelenlerden biri Beagle’lardır. Arkadaş köpek olarak bilinirler. Beagle cinsi köpekler son derece uyumlu, sevecen ve samimidir. Oyun oynamayı sever ve sadıktır.
5- Poodle: Son dönemlerde oldukça popüler olan köpek ırklarından biridir. Sevimli görüntüleri ile adeta insanı kendine hayran bırakır. Poodle’lar aynı zamanda hipoalerjenik bir ırktır. Zekâları ile ön plandadır. Aynı zamanda sadık bir köpektir ancak bakım ister, bu bilgiyi de vermiş olalım.
6- Cocker: Cocker’lar için de aile köpeği demek mümkündür. Hiperaktif yapılarıyla bilinirler. Hatta ne zaman durulup oturacağı merak konusu olur çünkü özellikle yavrular her daim kıpır kıpırdır. Akıllı ve sadıktırlar.
7- Pug: Basık burunları ve horlamalı uykuları ile bilinirler. Pug cinsi köpekler de aile için uygundur. Huyları genellikle iyidir ve aileye çabuk adapte olabilirler. Çok sık havlamazlar, gezmeye bayılırlar.
Elbette her köpek için mükemmeldir ya da harika huyları vardır gibi bir genelleme yapmak söz konusu olamaz. Örneğin Yorkie’ler bazen çok sevecen olur, bazen saldırgan tavırlar sergileyebilir. Bu durum yetiştirilme tarzıyla çok bağlantılıdır. Yavru köpekler eğitime daha açıktır ve komutları daha kolay öğrenebilirler. Köpeklerin de bir karakter yapısı vardır. Cins olarak birbirinden ayıran özellikleri, karakterleri belirler. Bu nedenle cins olarak harika olan bir köpeğin huyu başka da olabilir ve bu risk tüm hayvanlarda mevcuttur. Bu nedenle köpek alırken her zaman bu ihtimali göz önünde bulundurmanızda yarar olacaktır.