Köpeğiniz her ne kadar uysal, sevecen ve insan canlısı bir karaktere sahip olsa da doğum sonrası hassas bir dönemden geçebilir. Canlılardaki annelik içgüdüsü, bazı ruhsal değişimlere yol açabilir. Köpeğiniz normalde çok sevecenken yeni doğan yavrusunu koruma içgüdüsü ile birden saldırganlaşabilir. Elbette bu durum geçicidir ancak bu süre boyunca köpeğinize karşı sergileyeceğiniz tavır bu durumu doğrudan etkileyecektir. Annelik, her canlı için özel bir duygudur. Köpeğiniz sizi ne kadar severse sevsin konu yavrusu olunca farklı bir havaya bürünebilir. Bu durum çok içgüdüsel bir durumdur. Bu yazımızda doğumdan sonra saldırganlaşan köpeklere nasıl davranmamız gerektiğini anlatacağız. Öncesinde köpeklerde genel olarak saldırganlık hali hakkında kısa bilgiler ile başlayalım.
Köpeğim bana saldırıyor!
Köpeğinizin size ya da başkalarına karşı saldırgan tavırlar sergilemesinin altında pek çok neden yatıyor olabilir. Köpekler genelde bilinmeyene karşı duyulan korku ve tedirginlik nedeni ile saldırgan olabilirler. Köpeğiniz bir yerde tehlike sezmiş olabilir ya da onu korkutan ve kendini koruması gerektiğini düşündüren bir durum olmuş olabilir. Bazı köpek ırkları agresif davranış sergilemeye meyillidir ancak her köpek için bu geçerli değildir. Köpeklerin yetiştirilme tarzı onları birtakım agresif tavırlara sürükleyebilir. Yanı sıra kendi bölgesini savunan köpeklerde de saldırgan tavırlar görülebilir. Örneğin bazı sokak köpekleri kendi mahallerini savunmak için gelen geçen arabalara hamle yapabilirler, buna pek çok kez rastlamışsınızdır. Köpeklerde koruma içgüdüsü oldukça yüksektir bu nedenle kendi alanlarını savunmak için saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Köpeklerin canı yandığında ya da korktuklarında da saldırma eğilimleri olabilir. Kendilerini korumak için en iyi savunmanın saldırmak olduğunu düşünebilirler. Köpeklerde korku nedenleri ortama ve koşullara bağlı olarak değişebilir. Barınaktan sahiplenilen köpeklerde de kimi zaman saldırgan tavırlara rastlanabilir. Bunun temel nedeni geçmiş hikâyeleridir. Hikâyesinde kötü anılar olan köpekler çevreye karşı daha duyarlıdır ve kendini korumak ister. Her durumu bir tehdit olarak algılayabilir. Yeni evine alışana kadar kendini korumak için yanına kimseyi yaklaştırmayabilir ya da insanlardan kaçabilir. Bu durumun temelinde karşısındakine olan güven sorunu yatıyor olabilir. Zamanla, karşısındakine güvendikçe çok daha rahat olacak ve bu saldırgan tavırlarından vazgeçecektir. Özellikle barınaktan köpek sahiplenirken çok daha hassas olmak gerekir. Günün sonunda terk edilmiş, yarı yolda bırakılmış bir köpek sahiplenmek oldukça hassas dengeleri gerektirir. Köpeğiniz size birden alışamayabilir ya da birden evin ortamına ayak uyduramayabilir. Bu süreçte ona ne kadar sakin, anlayışlı ve sevgi dolu yaklaşırsanız süreç de o kadar iyi geçecektir. Köpekler güven duygularını kaybettiklerinde çok mesafeli olurlar ancak size alıştıkça o mesafeleri de birer birer aşarlar. Çünkü sevilmek, sevgi görmek onların yaralarını iyileştiren en etkili ilaç olacaktır.
Köpeklerde saldırganlık nasıl önlenir?
Köpekler doğdukları andan itibaren agresif, sinirli ve saldırgan olmazlar. Onları yetiştirilme tarzları ve eğitimleri oldukça etkiler. Eğer yavru bir köpek sahiplendiyseniz eğitimi henüz küçük yaşta vermeniz gerekir. Bu eğitim yalnızca tuvalet eğitimi değil sosyal iletişimlerini, itaat ve komutları kapsayan da bir eğitimdir. Köpeğinizi düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürün. Veteriner hekiminizin yapacağı sağlık kontrolleri önemlidir çünkü bir yerde hissettiği acı da onu son zamanlarda saldırgan bir hale getirmiş olabilir. Eğer köpeğinizde saldırganlık sonradan oluşmaya başladıysa sağlık açısından bir kontrol şarttır. Eğitim, köpekler için çok önemlidir. Yavru dönemlerinde vereceğiniz doğru bir eğitim ile onun huylarına şekil verebilirsiniz. Köpeklerin küçük yaşta sosyalleşmesi ve insanlara alışması da çok önemlidir. İnsan görmeyen ve sosyal olmayan köpekler dışarıdaki her şeyi tehdit olarak algılayabilir ve bunun neticesinde saldırgan bir duruş sergileyebilirler. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren köpeğinizi mümkün olduğunca sosyal bir köpek yapmanızda yarar olacaktır. Köpeğinizin enerjisini atması çok önemlidir çünkü direkt huyuna yansır. Enerjisini atamayan köpek daha agresif davranışlara sergileyebilir. Köpek bakımı yalnızca mama ve su ihtiyaçlarının giderilmesinden ibaret değildir. Aynı zamanda ruhsal açıdan da doyurmak gerekir. Çok sevmek, ilgilenmek, onunla zaman geçirmek, oynamak ve benzeri gibi aktiviteleri yerine getirmek minik patinin ruh sağlığı açısından çok önemlidir. Köpeklerde görülen saldırganlık yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi pek çok nedene bağlı olabilir. Bunlardan biri de doğum sonrası süreçtir.
Köpeğim doğumdan sonra çok saldırganlaştı
Köpekler doğum sırasında acı verici bir fiziksel deneyim yaşarlar. Bu deneyim birtakım hormonal değişiklikleri de beraberinde getirebilir. Bu süreçte köpeklerin agresif olmaları çok doğaldır. Normalde sevgi dolu olan bir köpeğin doğumdan sonra agresif davranışlar sergilemesi elbette çok şaşırtıcıdır ancak bir o kadar da normaldir. Yavrularını koruma içgüdüsü ile köpek saldırganlaşabilir. Birinin yavrularına doğru yaklaşmasına tahammül edemeyebilir ve yavrularını korumak için saldırabilir. Hamilelik sırasında gebelik süreci için salgılanan bir hormon vardır ki bu dişinin kanında birtakım seviyelerin yükselmesine neden olur. Doğum zamanı geldiğinde daha da artan bazı hormonlar, köpeklerde birtakım huy ve davranış değişikliklerine yol açabilir. Yani yavrularını koruma içgüdüsünün yanı sıra hormonlarının etkisi ile de köpekler saldırgan tavırlar sergileyebilir.
Doğum sonrası köpeklerde stres
Doğum sonrası köpekler stresli olabilirler. Yavrularına bakarken huzurlu ve rahat olmaları çok önemlidir. Dişi köpek yatağında kendini rahat hissetmiyorsa yavrularını saklayabilir ya da başka yere taşıyabilir. Bu da olağan bir içgüdüdür. Ailenin diğer üyelerine karşı huzursuz ve saldırgan tavırlar sergileyebilir. Özellikle ilk ke doğum yapıyorsa endişeli bir ruh haline bürünebilir. Anne köpek zaman zaman inleyebilir, titreyebilir ya da yavrularını sevebilir. Saldırgan tavrının yanında korku dolu da olabilir. Neticede bu durum onun için bambaşka bir deneyimdir. Eğer köpeğini korkunun haricinde sürekli huzursuz ve bir titreme halindeyse fiziksel bir rahatsızlığı söz konusu olabilir. Bu noktada veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır.
Doğum sonrası saldırganlaşan köpeğe nasıl yaklaşmak gerekir?
Öncelikle bunun çok hassas bir süreç olduğunun bilincine varmak gerekir. Bu süre boyunca daima sakin kalmalı ve köpeği bir şeylere zorlamamalıyız. Burada öncelik köpeğiniz için rahat, huzurlu ve mutlu bir ortam yaratmaktır. Ortam ne kadar sakin ve huzurlu olursa köpeğiniz de o kadar sakin kalacaktır. Doğum sonrası köpeğiniz saldırgan bir tavır sergiliyorsa bazı şeylere dikkat etmeniz gerekebilir. Örneğin yavrulara kesinlikle dokunmayın. Acil bir müdahale ya da gerekli olan durumların dışında yavrulara el temasında bulunmayın. Doğum alanından uzak durmaya çalışın ki anne kendini huzursuz hissetmesin. Anneyi korkutacak davranışlardan kaçının hatta mümkünse yüksek sesli sevgi tezahüratlarından da kaçınmanızda yarar var. Yakına yaklaşacağınız zaman sakin bir sesle, küçük harflerle konuşarak yanına yaklaşın. Doğum sonrası köpeğinize yardımcı olmanız o kadar da kolay bir iş değildir. Çok hassas bir süreç yaşadığı için fiziksel ve duygusal olarak yoğun günler yaşayabilir. Bu noktada olası sorunları önlemek adına sürecin her adımında veteriner hekiminizden destek almanızda yarar olacaktır.
Doğum sonrası köpeklerde görülebilen davranışlar
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi doğum sonrasında köpeklerde birtakım değişimler gözlemlenebilir. Köpeğiniz normalde sakin bir huya sahipken birden saldırganlaşabilir. Köpeklerde doğum sonrası saldırganlaşma, sürecin bir parçasıdır. Köpeğiniz yavrularını korumak için saldırgan bir tavır sergileyebilir. Doğumdan sonra farklı davranışlar da sergileyebilirler. Örneğin bazı dişi köpekler bu sürece çok rahat uyum sağlarken bazıları stresli olabilir. Köpeğin davranışlarında uyuşukluk gözlemlenebilir. Köpeğinizde göğüs enfeksiyonu görülebilir ya da bazı değişik fiziksel rahatsızlıklar yaşayabilir. Bunlar köpeğinizin ağır ve uyuşuk hareket etmesine neden olabilir. Köpeğinizin hareketlerinde olağan dışı bir yavaşlama gözlemlerseniz durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Köpekler doğum yaptıktan sonra hem kendi için hem yavruları için rahat bir ortama ihtiyaç duyarlar. O ortamı sağlayana kadar da hareket etmeye devam ederleri. Eğer yatağında rahat değilse yavrularını taşıyabilir örneğin. Battaniyeleri hareket ettirebilir, yatağını dağıtabilir, doğum alanını “kazabilir”. Evet köpeklerde kazma davranışı sık görülür. Doğumun ardından kazma davranışı devam ediyorsa köpeğinizde normalin üstünde bir kaygı durumu olabilir. Tüm bunlar köpeğinizin kendini ve yavrularını güvende hissetmediğinin bir işareti olabilir. Yavruların ve annenin rahat edebileceği huzurlu bir ortam oluşturmanız gerekir. Bir diğer doğum sonrası davranış ise yanlış yere dışkılama olabilir. Anne, yavruları için temiz bir ortam ister. Bu nedenle kendi tuvaletini yavrulardan çok uzak bir yere, evin öteki ucuna yapabilir. Bazı durumlarda kendi dışkısını bile yiyebilir hatta. Bazen dışarı çıkıp kendi tuvaletini giderebilecek gücü kendinde bulamadığı için yakın bir yerlere de tuvaletini yapabilir. Doğumdan sonra idrar yolu enfeksiyonu gibi bir durum yaşanıyorsa bu da tuvalet sorunu oluşturabilir.
Köpeklerde doğum çok hassas bir süreçtir. Bu süreçte beklenmedik davranışlar sergileyebilir ya da normalin dışında yeni huylar edinebilir. Unutmamak gerekir ki bu bir süreçtir ve zamanla her şey düzelecektir. Bu dönemde annenin de yavrunun da beslenmesi çok önemlidir. Yeni doğum yapmış annenin nasıl bir beslenme rutinine uyması gerektiği konusunda mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Köpeğinize karşı sergileyeceğiniz tavır, ilgi ve sevgi bu süreçte çok daha kritiktir. Unutmayın ki köpeğiniz çok hassas bir dönemden geçiyor. Bu sürede her zamankinden çok sevgiye, ilgiye ihtiyacı var. Köpeğinizi bu süreçte yalnızca beslenme konusunda değil duygusal anlamda da desteklemeniz gerekir. Karnını doyururken ruhunu da beslemek ve ona yalnız olmadığını hissettirmek gerekir. Bu süreçte saldırgan tavırlar sergilemesi normaldir, size bile! Ancak bir süre sonra hormonları düzelince ve duruma alışınca kendini çok daha güvende ve rahat hissedecektir. Bu da davranışlarına olumlu bir şekilde yansıyacaktır.