Kedilerin de köpeklerin de korkulu rüyalarından biri pirelerdir. Evet pire tasmaları oldukça işe yarar ancak çıkarıldığı anda pirelerin hücumunun nereden ve nasıl geleceği belli olmaz. Bahar aylarında, havaların da güzelleşmesiyle birlikte açık alanlar, çimler, parkla, bahçeler köpeklerin gezinmesi için ideal alanlardan biri oluyor. Ancak gözle görülmeyen pireler her an her yerde! Yavru kedilerde pire nasıl temizlenir anlatmadan önce bu gözle görülemeyen tehlikeli canlılar hakkında birkaç bilgi verelim.
Pirelerin bilinmeyen özellikleri
Ne yazık ki köpek ya da kedi sahiplerinin hayatlarında bir kez de olsa karşılaştıkları bir durumdur pirelenme. Kan emici olan bu pireler, eğer müdahale edilmezde hayvan dostunuza ciddi zararlar verebilir. Pirelenme, kedi ve köpek bakımının en önemli maddelerinden biridir. Çünkü kanı emer ve köpeğiniz için bir tehdit oluşturur. Çoğumuz pirelenme için “kaşıntıdan ibaret bir durum” diyebiliriz ancak aslında çok daha tehlikeli bir boyutu vardır. Kedi ve köpek dostlarımızı pireden uzak tutmak için mutlaka pire tasması kullanmalı ve özellikle sık tüylü kedi köpekleri mutlaka kontrol etmeliyiz. Şimdi gelelim pirelerin bilinmeyen özelliklerine…
1 - Dişi pire günde en az 20 yumurta bırakabilir
En büyük tehlike de budur zaten. Pireler hızlı bir şekilde çoğalırlar bu nedenle vakitlice önüne geçmek gerekir. Bir dişi pire bir günde en az 20 yumurta bırakabilir ki bu oldukça hızlı gelişir. Bırakılan yumurtaların çoğu dişidir ve bu demek olur ki üreme önlenmesi zor şekilde hızlanacaktır.
2 - Pireler çok yükseğe zıplayabilir
Pirelerin minik olması, hareket kabiliyetlerinin az olması anlamını taşımaz. Pireler kendi uzunluklarının neredeyse 100 katına kadar zıplayabilirler. Yanı sıra çok hızlı hareket ettikleri için onları yakalamak da bir o kadar zordur.
3 - Soğuk hava pireleri öldürmez
Genellikle pirelerin ilkbahar ve yaz aylarında görüldüğü ve özellikle kara kışta hiç rastlanmadığı bilinir. Ancak bilinenin aksine pireler her koşulda yaşamlarını sürdürebilir. Kış soğuğunda da mutlaka saklanacak bir yer bulabilirler. Yani diğer bir deyişle soğuk havalar pireleri ortadan kaldırmaz, bir yerlerde yaşamlarını hala sürdürebilirler.
4 - Pireler hastalık bulaştırabilir
Pirelerle ilgili en korkutucu tablolardan biri de budur. Pireler kedi ve köpeklere hastalık bulaştırabilirler ve onlara ciddi zararlar verebilirler. Pire alerjisi olan kedi ve köpekler de ciddi hasar görecektir. Bu nedenle kedi ve köpeklerde pirelenme basite alınmaması gereken bir durumdur.
Yavru kedilerde pire nasıl temizlenir?
Özellikle yavru kedilerin pire ile tanışması oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Yetişkin kedilerde pirelenme genellikle ense damlası, pire tozu ve pire tasması gibi yöntemlerle halledilebilir ancak konu yavru kediler olunca daha detaylı bir temizlik gerekebilir. 2 aylıktan küçük olan yavru kedilere bu yöntemler uygulanmamalı aksi taktirde yavrularda toksik etki yaratabilir ve onların zehirlenmesine yol açabilir. Yetişkin kedilerde uygulanan pire tozu, ense damlası gibi ürünler yavru kedilerde uygulanamaz aksi halde zehirlenmeler görülebilir. Eğer 8 haftalıktan yani ortalama 2 aylıktan küçük bir yavru kediniz varsa bu yöntemlerden uzak durmanız gerekir. Peki ne yapmalı?
Yavru kedilerde pire temizliği için en uygun yöntemlerden biri pire tarağıdır. Hayvan mağazalarında pire taraklarını bulmak kolaydır. Yavru kedi pire tarağı ile kedinizi tarayabilir ve bitlerden arındırabilirsiniz. Pire tarağı kullanmak, yavru kediniz için en risksiz arınma yöntemlerinden biridir. Bir kâseye su doldurun. Kedinizi taradıkça su dolu kâsede tarağı temizleyin. Gelen pireleri su dolu kâseye sokarak suya düşmesini ve dolayısıyla ölmelerini sağlayabilirsiniz. Pire tarağı kedinizin canını yakmayacaktır, normal bir şekilde tarar gibi taramaya devam edin. Ölü tüylerle birlikte pireler de tarağa gelecektir ve kediniz pirelerden sıyrılacaktır. Kediniz büyüdüğü zaman yanı 2 aylıktan fazla olduğunda eğer yine bir pirelenme durumu söz konusu olursa bu durumda veterinere götürüp nasıl bir ilerlemenin daha doğru olacağı bilgisini alabilirsiniz. Pire tasması, ense damlası ya da pire tozu arasında kediniz için en uygun olan tedavi yöntemini veteriner hekim size söyleyecektir.
Kedinizin yetişkin ya da yavru olması fark etmeden pire alerjisi olabilir. Bu nedenle pireye müdahale etmeden önce mutlaka veteriner hekime danışmanızda fayda olacaktır.